Zo voorkom je dat streaming tv-services je gegevens verkopen

Cord-cutting

Snoersnijden biedt een overvloed aan gratis en goedkope inhoud om te streamen, maar het heeft ook verborgen kosten.

Achter de advertenties die je ziet op streamingdiensten zoals Hulu, The Roku Channel, CBS All Access en Tubi, gaan uitgebreide gegevensverzamelingsoperaties schuil om erachter te komen wat voor soort persoon je bent. De apps die u op uw telefoon gebruikt, de websites die u op uw computer bezoekt en zelfs de dingen waarnaar u zoekt, zijn allemaal redelijk voor streamingdiensten om te volgen en inkomsten te genereren via advertenties.

Dit is het goede nieuws: sinds eerder deze maand moeten de bedrijven die al deze gegevens met elkaar delen, u toestaan ​​om u af te melden op grond van de California Consumer Privacy Act. Als u onlangs een toename in e-mails over wijzigingen in het privacybeleid van verschillende bedrijven heeft opgemerkt, was CCPA vrijwel zeker de reden.

Zelfs als u niet in Californië woont, is de kans groot dat u deze bedrijven kunt vertellen om te stoppen met het verkopen of verzenden van uw informatie. Het kost slechts een paar minuten om enkele korte online formulieren in te vullen.

Waarom dit belangrijk is?

Op het eerste gezicht lijken gerichte advertenties misschien onschuldig. Televisiereclame heeft altijd geprobeerd een beroep te doen op de demografie die het meest waarschijnlijk naar een bepaalde film of show kijkt; het invoeren van persoonlijke gegevens maakt die advertenties alleen maar relevanter.

Dit type gegevensverzameling kan echter veel ingrijpender zijn dan mensen zich realiseren. Streamingdiensten verzamelen niet alleen demografische basisgegevens of informatie over uw kijkgedrag. Ze halen ook informatie op over alle dingen die je doet als je tv kijkt.

Het privacybeleid van zowel CBS als Tubi vermeldt bijvoorbeeld dat het verzamelen van gegevens over uw interesses, koopgedrag, bezochte websites en bekeken of aangeklikte advertenties, allemaal bedoeld zijn om u te targeten met advertenties. Het privacybeleid van Hulu zegt dat het informatie verzamelt van gegevensmakelaars, marketingpartners en openbare databases. Volgens het privacybeleid van Roku wordt uw gedrag op telefoons, tablets, computers en streaming-spelers bijgehouden, zodat het u overal consequent met advertenties kan targeten.

afmelden

Tenzij u een “onwetendheid is gelukzaligheid”-benadering van deze informatie hanteert, is het moeilijk om uw zaken online te doen zonder het gevoel te hebben dat u constant in de gaten wordt gehouden. Dat lijkt geen eerlijke afweging voor diensten die maar een beetje redelijker geprijsd zijn dan kabel.

Wat kun je eraan doen?

Het uitoefenen van uw rechten onder de CCPA zal u er niet van weerhouden advertenties in streamingdiensten te zien, maar het verplicht wel tools om de hoeveelheid gegevens die wordt doorgegeven te minimaliseren, waardoor u weer wat gemoedsrust krijgt. Volgens de wet moet elk groot bedrijf dat de gegevens van gebruikers ‘verkoopt’, dat wil zeggen openbaar maakt, overdraagt ​​of deelt, manieren bieden om zich af te melden. Vanaf 1 juli zijn veel streamingdiensten begonnen deze tool aan te bieden aan inwoners, zelfs buiten Californië.

Hieronder staan ​​links naar de opt-out-mechanismen voor alle grote door advertenties ondersteunde streamingdiensten:

Hulu: Terwijl u bent aangemeld bij uw account, gaat u naar deze link en selecteert u ‘Status wijzigen’ naast ‘Recht op afmelden’ en vervolgens ‘Afmelden’. Check je e-mail voor verdere instructies.
Roku: Terwijl u bent aangemeld bij uw account, gaat u naar deze link en stelt u de schakelaar in op ‘Ja’.
CBS Alle Toegang: Vul hier uw e-mailadres in.
HBO Max en WarnerMedia: Vul hier het formulier in. Deze werkt alleen als u Californië selecteert als uw woonstaat.
Tubi: Vul dit formulier in.
Slinger-tv: Ga hierheen en selecteer Sling en selecteer vervolgens ‘Verzoek dat we uw persoonlijke gegevens niet verkopen’. U moet een adres in Californië opgeven.
AT&T-tv: Vul het formulier hier in met een geldig adres in Californië.
philo: De enige vermelde methode is om het bedrijf een e-mail te sturen met het verzoek zich af te melden voor gegevensverkoop.
MLB-tv: Vul het formulier in via deze link.

huluoptout

Naast de bovenstaande sites kun je de opt-out-pagina’s bezoeken voor NAI en DAA, twee advertentieconsortia waar sommige streamingdiensten naar verwijzen in plaats van hun eigen opt-out-mechanismen aan te bieden.

Terwijl je toch bezig bent, kun je ook gerichte advertenties op je eigen streaming-apparaten minimaliseren. Deze opties waren beschikbaar lang voordat de CCPA van kracht werd, maar zijn nog steeds de moeite waard om opnieuw te bekijken:

Roku: Ga naar Instellingen > Privacy > Adverteren en vink ‘Beperk advertentietracking’ aan.
Brand TV: Ga naar Instellingen > Voorkeuren > Privacy-instellingen en schakel ‘Op interesses gebaseerde advertenties’ uit.
Apple TV: Ga naar Instellingen > Algemeen > Privacy en stel ‘Beperk advertentietracking’ in op ‘Aan’.
Android-tv: Ga naar Instellingen > Apparaat > Gebruik en diagnose en selecteer ‘Uit’. Het NAi heeft ook een geïllustreerde handleiding voor het uitschakelen van op interesses gebaseerde advertenties op smart-tv’s en mobiele apparaten.

rokuprivacy

Hoewel dit verder gaat dan alleen streaming en het doorknippen van kabels, kun je ook overwegen om te beperken hoeveel van je online gedrag überhaupt wordt gevolgd. De nieuwe Edge-browser van Microsoft, Mozilla Firefox en Apple’s Safari hebben allemaal een robuuste bescherming tegen de methoden die websites gebruiken om u op internet te volgen. De Lockdown-app is een uitstekende manier om het volgen van het hele systeem op iOS te blokkeren. Je kunt ook de Off-Facebook Activity-tool van Facebook gebruiken om te voorkomen dat andere bedrijven je informatie terugsturen naar het sociale netwerk, en er zijn ook talloze manieren om de gegevensverzameling van Google te beteugelen.

Het is duidelijk dat dit allemaal op een gegeven moment als een Sisyphean-inspanning begint te voelen, en de CCPA, zoals alles wat eerder kwam, is verre van een perfecte oplossing. Toch draagt ​​het in ieder geval bij aan de hoeveelheid laaghangend fruit die de handel in uw persoonlijke gegevens kan minimaliseren. Je kunt net zo goed een paar minuten de tijd nemen om te pakken wat je pakken kunt.

0 Shares:
You May Also Like