Zigbee Alliance kondigt een nieuwe smart home-standaard aan, Matter; hernoemt zichzelf de Connectivity Standards Alliance

matter smart bulb

De Zigbee Alliance heeft vandaag een nieuwe open source-standaard voor smart home-producten en -systemen aangekondigd. Matter, voorheen bekend als Project CHIP (Connected Home over IP), heeft de steun van Amazon, Google, Signify (Philips Hue), SmartThings en andere grote spelers op de smart home-markt. De Alliantie zelf gaf zichzelf ook een nieuwe naam. Het is nu de Connectivity Standards Alliance (CSA).

In een persconferentie zeiden productmanagers en leidinggevenden van CSA-lidbedrijven dat de Matter-standaard compleet en testklaar is, en dat de eerste Matter-producten tegen eind 2021 op de markt zullen komen. in de categorieën verlichting, HVAC, toegangscontrole (bijv. deursloten en garagedeuren), woningbeveiliging (sensoren, bewegingsdetectoren en hubs) en raambekleding.

Rond dezelfde tijd zullen Matter bridges op de markt komen, waardoor IoT-producten op basis van andere standaarden kunnen werken in het Matter-ecosysteem. Dat laatste item zal van cruciaal belang zijn voor early adopters die al grote investeringen hebben gedaan in slimme thuistechnologie.

startscherm van belang

Matter is een op IP gebaseerd protocol dat kan draaien op bestaande netwerktechnologie: Wi-Fi, ethernet en Thread. Matter-apparaten kunnen ook Bluetooth Low Energy gebruiken om de installatie te vereenvoudigen. Ook zullen deze apparaten elkaar kunnen vertellen wat ze zijn en wat ze kunnen, zodat ze met elkaar kunnen samenwerken zonder dat de gebruiker veel configuratiewerk hoeft te doen.

Een functie van de standaard genaamd “multi-admin” stelt producten uit verschillende ecosystemen – Apple’s HomeKit en Amazon’s Alexa bijvoorbeeld – in staat om samen te werken zonder veel tussenkomst van de eindgebruiker. Multi-admin zal ook controlelagen tot stand brengen, zodat verschillende gezinsleden verbinding kunnen maken met de slimme producten van een huis met verschillende controleniveaus.

Smart home-producten op basis van Matter zullen een onderscheidend logo hebben (zie de afbeeldingen hierboven) dat consumenten zal informeren over hun interoperabiliteitsfuncties. Wat Zigbee betreft, de CSA heeft toegezegd het te blijven ontwikkelen, dus het zal niet snel verdwijnen.

0 Shares:
You May Also Like