Z-Wave-technologie krijgt nieuwe langeafstandsmogelijkheden

z wave long range key benefits

De Z-Wave Alliance heeft een nieuwe specificatie aangekondigd voor het Z-Wave draadloze smart home-protocol dat het bereik waarop Z-Wave-apparaten kunnen werken met een factor vier kan vergroten, terwijl het aantal apparaten dat naast elkaar kan bestaan ​​kan toenemen. -Wave netwerk met een factor 10.

Bijgewerkt 17 december 2020 om te melden dat de Z-Wave Long Range (Z-Wave LR) specificatie nu beschikbaar is voor productontwikkeling door leden van de Z-Wave Alliance. Het Z-Wave-certificeringsprogramma omvat Z-Wave LR tegen maart 2020, vooruitlopend op productlanceringen gedurende het hele jaar. Bestaande apparaten aangedreven door Z-Wave 700-chips hebben alleen een firmware-update nodig om deze nieuwe functie te implementeren.

Z-Wave concurreert met Zigbee, Bluetooth en in mindere mate Wi-Fi in de smart home-markt en wordt veel gebruikt in alles, van slimme lichtregelingen tot deursloten en sensoren. Al bekend om zijn zeer lage stroomverbruik, zegt de Alliantie dat een nieuwe dynamische stroomregelingsfunctie van de nieuwe Z-Wave LR-specificatie de technologie op dat punt nog beter zal maken – tot het punt dat een knoopcelbatterij een apparaat zoals een deur-/raamsensor voor wel 10 jaar.

Z-Wave-technologie maakt gebruik van een radiospectrum met een lagere frequentie dan andere draadloze netwerktechnologieën – 908,42 MHz in Noord-Amerika, 868,42 MHz in Europa – waardoor de signalen gemakkelijker door fysieke obstakels zoals muren kunnen gaan. Maar het grotere bereik dat Z-Wave LR biedt, maakt het mogelijk voor Z-Wave-netwerkverkeer om nog verder te reizen, van het interieur van het huis naar de garage, de tuin en zelfs naar bijgebouwen. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je te weinig ruimte op je Z-Wave-netwerk hebt, omdat de nieuwe specificatie de huidige praktische limiet van 232 nodes doorbreekt om meer dan 2.000 nodes op een enkel netwerk mogelijk te maken (de december december van de Z-Wave Alliance). Aankondiging van 17, 2020 zegt nu dat een enkel netwerk 4.000 knooppunten kan verwerken, en dat veldtesten een point-to-point, line-of-sight-bereik van één mijl hebben aangetoond).

Achterwaartse compatibiliteit met Z-Wave

In een discussie met de uitvoerend directeur van de Z-Wave Alliance, Mitch Klein vorige week, zei Klein dat deze prestaties grotendeels mogelijk werden gemaakt door het grotere geheugen dat beschikbaar is in de 700-serie Z-Wave-chips – de meest recente generatie – die eind 2018. De Z-Wave Alliance, die onlangs is overgegaan naar de non-profitstatus als een onafhankelijke organisatie voor het ontwikkelen van standaarden, wil “Z-Wave-technologie aantrekkelijker maken voor de Internet of Things-markt”, aldus Klein. “De Alliantie is ook van plan om Z-Wave-technologie naar andere verticale markten te verplaatsen.” De beslissing van Chipmaker Silicon Labs om de Z-Wave-technologie volledig open te stellen voor andere fabrikanten, zou ook de kritiek moeten wegnemen dat Z-Wave-chips slechts van één enkele bron verkrijgbaar zijn.

Het beste nieuws voor huidige gebruikers van Z-Wave-technologie is dat Z-Wave LR achterwaarts compatibel is en interoperabel is met elk eerder geïnstalleerd Z-Wave-apparaat. Dat wil niet zeggen dat een Z-Wave-sensor die is gebouwd met een Z-Wave-chip uit de pre-700-serie plotseling een batterijlevensduur van 10 jaar zal krijgen of vier keer het bereik zal leveren dat eerder deed, maar er is niets dat u ervan weerhoudt die apparaten in uw netwerk houden als ze nog steeds aan uw behoeften voldoen, terwijl u nieuwe producten toevoegt die die nieuwe voordelen kunnen bieden. Je hebt echter een controller nodig die wordt aangedreven door ten minste een Z-Wave 700-serie chip om te genieten van alle voordelen van de nieuwe technologie.

0 Shares:
You May Also Like