YouTube TV die NBC laat vallen, is slechts de nieuwste belediging voor snoersnijders

Cord cutting

Terwijl ik dit schrijf, bevinden de NBC-kanalen van YouTube TV zich in het ongewisse.

Op zondag begonnen zowel YouTube TV als NBCUniversal gebruikers te waarschuwen dat hun vervoersovereenkomst op 30 september afloopt. Als de twee bedrijven tegen die tijd geen deal kunnen sluiten, schrapt YouTube TV meer dan een dozijn kanalen die eigendom zijn van NBC uit de line-up. inclusief lokale NBC-stations, terwijl de prijs ook met $ 10 per maand wordt verlaagd.

De twee bedrijven kunnen het altijd weer goedmaken tegen de tijd dat u dit leest. (Ik zal het verhaal bijwerken als ze dat doen.) Maar wat er ook gebeurt, het geschil voelt als meer dan zomaar een rijtuiggeschil. In plaats daarvan markeert het een nieuw hoofdstuk in de streamingoorlogen, een waarin tv-netwerken nog harder vechten om abonnees van tv-bundels te beroven, en providers zoals YouTube TV harder terugdringen om ze te stoppen.

Pauw opblazen

In termen van wat er op het spel staat, exploiteert NBCUniversal (dat eigendom is van Comcast) NBC, Bravo, CNBC, E!, Golf Channel, MSNBC, het Olympic Channel, Oxygen, Syfy, Telemundo, Universal Kids, Universo en USA Network. Het exploiteert ook zes regionale NBC Sports Networks en heeft een belang in SNY, dat ook zou kunnen worden geschrapt in het vervoersgeschil.

Zoals Todd Spangler van Variety zondag meldde, probeerde NBCUniversal niet alleen hogere prijzen voor deze kanalen te halen uit YouTube (dat eigendom is van Google). Het netwerk pushte ook Peacock Premium – normaal gesproken een zelfstandige service van $ 5 per maand – als een add-on voor YouTube TV-abonnees. (Een rapport van brancheanalisten bij Lightshed Partners bevestigde later dit aspect van het vervoersgeschil.)

Peacock is de poging van NBCUniversal om een ​​streamingbedrijf op te bouwen dat de kabel niet kannibaliseert, dus het heeft weinig overlap met de kabelkanalen van NBC. Hoewel de Premium-versie van Peacock primetime NBC-shows biedt de dag nadat ze zijn uitgezonden en live toegang tot Sunday Night Football, bevat deze geen live lokale NBC-stations of NBC-kabelzenders zoals MSNBC, CNBC of Bravo.

Tot nu toe waren NBCUniversal en andere tv-netwerken tevreden met het opbouwen van hun streamingdiensten zonder ze abonnees op betaaltelevisie te dwingen, waarbij ze alleen de eerste financierden met winst uit de laatste. U hoeft niet te betalen voor Disney+, Paramount+, Discovery+ of HBO Max als onderdeel van uw bundel, en dat hoeft ook niet.

Maar na een zwakke lancering en een Olympische Spelen waarin alles mis leek te gaan, zet NBCUniversal in op nieuwe groeibronnen. Vandaar de wens om Peacock op de ouderwetse manier te pushen, door middel van verplichte bundeling. (Comcast bundelt al Peacock Premium met zijn Xfinity TV- en internetdiensten, en Cox biedt Peacock Premium aan zijn tv-abonnees.)

Het goede nieuws is dat YouTube voet bij stuk lijkt te houden. Onder verwijzing naar een NBC-bron meldde Ars Technica dinsdag dat het bundelen van Peacock van de onderhandelingstafel is. En in het rapport van Lightshed wordt opgemerkt dat NBC eerder vol zat, waarbij Charter weigerde Peacock te bundelen met zijn Spectrum TV- en internetdiensten.

Toch verwacht ik niet dat de strategie zal verdwijnen. Omdat tv-netwerken zich fixeren op het opzetten van streamingbedrijven ter grootte van Netflix, is het niet meer dan normaal dat ze nog harder zullen leunen op kabel-, satelliet- en streamingbundels om die inspanningen te financieren.

Kortingsflex van YouTube TV

Ondertussen kwam het aanbod van YouTube – of de dreiging, afhankelijk van je mening – om de prijs van YouTube TV te verlagen van $ 65 per maand naar $ 55 per maand in het geval van een black-out als een verademing.

In het kabel- en satelliet-tv-tijdperk maakten de netwerken er een kunst van om meer geld voor hun kanalen te zoeken en tv-aanbieders te demoniseren vanwege hun protest. Ze zouden black-outs veroorzaken en vervolgens hun klanten aanmoedigen om te klagen bij DirecTV of Charter, die ondanks al hun fouten klanten liever niet wegjagen met hogere prijzen.

Zoals ik een paar jaar geleden schreef, waren tv-aanbieders historisch slecht in het tegengaan van deze PR-inspanningen. Ze zeiden zelden dat klanten die klaagden in wezen pleitten voor hun eigen prijsstijgingen, en ze zouden nooit zo ver gaan om verloren kanalen te compenseren met kortingen. (In het beste geval geven ze je misschien een gratis antenne en wensen ze je succes bij het oppikken van een signaal.)

Maar toen NBC YouTube TV-kijkers begon te waarschuwen dat hun kanalen in gevaar waren, reageerde YouTube onmiddellijk en beloofde een korting van $ 10 per maand als de twee bedrijven geen overeenstemming konden bereiken. Hoewel dat aanbod niet iedereen tevreden zal stellen, geeft het in ieder geval aan dat YouTube niet bang is om die kanalen te verliezen en klanten te compenseren voor het ongemak.

Dat brengt ons bij het andere gerapporteerde knelpunt in het geschil van YouTube met NBC. Zoals de analisten van Lightshed deze week meldden, zoekt YouTube TV mogelijk de status van ‘meest favoriete natie’ als tv-aanbieder, wat betekent dat als andere providers erin slagen lagere tarieven voor NBC-kanalen te bedingen, YouTube automatisch die lagere prijzen ook zou betalen.

Het klinkt als honkbal, maar de vraag is uiteindelijk een manier voor YouTube TV om de prijzen onder controle te houden. Het laat ook zien dat YouTube in een sterke positie verkeert als een van de enige bronnen van groei voor tv-bundels, die het afgelopen kwartaal in totaal meer dan 1 miljoen abonnees verloren. (YouTube TV heeft net 4 miljoen abonnees bereikt, met 200.000 klanten in het afgelopen kwartaal volgens MoffettNathanson.)

Dat wil niet zeggen dat de prijs van betaal-tv-bundels niet zal blijven stijgen. Maar als netwerken zoals NBCUniversal gaan aandringen op meer bundeling en hogere prijzen, zouden kabelsnijders blij moeten zijn als hun tv-aanbieders terugvechten.

0 Shares:
You May Also Like