YoSmart YoLink Hub review: een slimme oplossing voor thuisbediening op lange termijn

yolink hub 1

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Gemakkelijk het beste assortiment van alle smarthome-hubs die u zult tegenkomenEenvoudig te configureren en zeer betaalbaarRobuuste verzameling smarthome-apparaten aangeboden

nadelen

YoSmart is de enige speler in dit deel van de LoRa-markt Nadeelrisico’s om een ​​early adopter te zijn Aanzienlijke handmatige aanpassingen/programmering nodig om een ​​overtuigende oplossing te maken Ontbreekt in het ecosysteem: camera’s, slimme sloten, ventilatorcontrollers en meer

Ons oordeel

De jury is er nog niet uit of de lange-afstands LoRa een belangrijke smart home-standaard zal worden, maar de hub van YoLink zet de eerste stappen in de richting van een overtuigend argument ervoor.

U kent Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee en Z-Wave. Ben je klaar voor een nieuwe draadloze communicatiestandaard om de smart home-mix te betreden? Maak kennis met LoRa, dat is gebouwd rond netwerken met laag vermogen en lange afstanden met behulp van spectrum in de niet-gelicentieerde 433MHz-frequentieband (in de VS).

De LoRa Alliance heeft al meer dan 500 aangesloten bedrijven, waaronder Amazon (je hebt misschien wel eens van LoRa gehoord in combinatie met Amazon’s Sidewalk-netwerk). En hoewel LoRa is ontworpen voor wide-area-netwerken – het gespecificeerde bereik is meer dan 6 mijl in onbelemmerde gebieden – past YoSmart de technologie toe op IoT-apparaten die zijn ontworpen voor het slimme huis. Het middelpunt van dit alles is de YoLink Hub, die volgens het bedrijf verbinding kan maken met zijn enorme catalogus van slimme apparaten met een bereik van bijna een kwart mijl.

De YoLink Hub biedt een vertrouwd ontwerp, een kleine, vierkante box die permanent moet worden aangesloten op een stopcontact en fungeert als een brug tussen je YoLink LoRa-apparaten en je wifi-netwerk. Er wordt een ethernetpoort meegeleverd als je hem op je router wilt aansluiten, maar hij ondersteunt ook een wifi-verbinding (alleen 2,4 GHz). Die ethernetpoort is zelfs tijdens de installatie niet nodig. Ik heb de YoLink Hub in gebruik genomen – een proces waarbij ik de YoLink-app op mijn smartphone moet installeren, een QR-code moet scannen en mijn wifi-inloggegevens moet verstrekken – in een kwestie van minuten en zonder enige moeite.

yolink waterleksensor

Natuurlijk doet de YoLink Hub op zichzelf niet veel, dus van daaruit wendde ik me tot een gemengde verzameling accessoires die YoSmart stuurde om ermee te gebruiken. Het bedrijf biedt een breed scala aan starterkits bestaande uit de Hub en verschillende apparaten, maar ik kreeg de Hub en een assortiment uitrusting toegestuurd met een waterleksensor ($ 17), een deur- / raamsensor ($ 44 voor drie), een slimme buitenschakelaar ($ 22) en een afstandsbediening ($ 24). (Totale prijs voor deze collectie, inclusief de hub: ongeveer $ 100.)

Hoewel LoRa geen eigen standaard is, is YoSmart momenteel de enige die op basis daarvan doe-het-zelf-smart home-producten bouwt. Dus als je lichtbedieningen op deze hub wilt aansluiten, zul je merken dat je beperkt bent tot YoSmart’s eigen slimme stekkers (binnen en buiten), slimme wandschakelaar en slimme stekkerdoos. Het bedrijf biedt ook zijn eigen thermostaat, sprinklercontroller, garagedeurcontroller en vochtigheids- en bewegingssensoren aan naast de producten die ik al heb genoemd.

yolink-app 3

Het instellen van apparaten is ongelooflijk en verrassend pijnloos, en ze werken allemaal op dezelfde manier. Scan de QR-code op het apparaat – in sommige gevallen wordt deze permanent op de voorkant van het apparaat afgedrukt, niet de meest esthetische ontwerpkeuze – en druk op de “set” -knop om het proces te voltooien. Van daaruit kun je het apparaat aan een kamer toewijzen en eventuele aanvullende keuzes maken, zoals het wijzigen van de naam van het apparaat.

Uitzondering hierop is de afstandsbediening, die direct aan een apparaat moet worden gekoppeld en in de app wordt beheerd. Ik heb de afstandsbediening gekoppeld aan de buitenschakelaar door de knoppen op beide apparaten een paar seconden ingedrukt te houden, waarna de apparaten aan elkaar werden gebonden.

Met al deze spullen opgezet, wat dan? Nou, ik weet het niet helemaal zeker, om eerlijk te zijn, omdat de YoLink-app niet veel doet. Natuurlijk kon ik de app gebruiken om de buitenschakelaar aan en uit te zetten en zelfs de twee uitgangen afzonderlijk te bedienen, maar je kunt niet veel doen met de sensoren. De watersensor stuurt een pushmelding naar je telefoon en stuurt je een e-mail als er een lek wordt gedetecteerd, en de deursensor doet hetzelfde als deze een paar minuten open heeft gestaan.

Als je een beetje op een beveiligingssysteem wilt lijken, moet je de sirene van YoLink ($ 22) kopen en het IFTTT-achtige automatiseringssysteem van het systeem gebruiken om precies aan te geven hoe je wilt dat al deze dingen op elkaar inwerken. Het is niet moeilijk om dit allemaal te doen, maar het kan meer werk zijn dan een beginneling zou willen doen – en nauwkeurig in te vullen. Werkelijke IFTTT wordt ook ondersteund, net als Alexa en Google Home, als je wat geavanceerder wilt worden buiten het YoLink-ecosysteem. En vermoedelijk zou je hiermee onder andere meer geavanceerde wifi-verlichting, plafondventilator en slimme jaloeziebesturingen van andere leveranciers kunnen combineren. Maar als u een volledig huisbeveiligingssysteem wilt, moet u op producten van derden vertrouwen voor beveiligingscamera’s en slimme sloten. Dat houdt in dat je met meerdere apps moet jongleren, althans tijdens de installatie, maar het is zeker te doen.

yolink deursensor

En hoe zit het met het bereik? Kunnen deze apparaten echt communiceren op meer dan 300 meter afstand van de hub? Om daar achter te komen, nam ik de deursensor mee op een lange wandeling om te zien hoe ver van mijn huis ik hem kon nemen voordat hij niet meer reageerde. Dit soort afstanden is moeilijk precies te meten, maar door mijn metingen kon ik ongeveer 1.300 voet gaan (ondanks aanzienlijke obstakels) voordat de sensor niet langer bij de app registreerde.

Terwijl die laatste paar honderd voet steeds grilliger werden, was 1000 voet geen probleem. Dat is in lijn met de beweringen van YoSmart, en het is behoorlijk indrukwekkend. Als je een uitgestrekt landhuis hebt; bijgebouwen, zoals een schuur; een appartementencomplex, of zelfs een kantoorgebouw om uit te rusten met slimme apparatuur, een oplossing als deze kan aantrekkelijk zijn.

Voor de meeste huiseigenaren maakt het relatieve gebrek aan functies van YoLink het echter moeilijk te verkopen ten opzichte van meer capabele – en breder compatibele – systemen zoals SmartThings. Aan de andere kant, als uw eigendom last heeft van interferentieproblemen of meerdere gebouwen omvat waar een Wi-Fi-signaal geen bereik heeft, kan YoLink een aantrekkelijke optie zijn. De prijs is in ieder geval goed.

0 Shares:
You May Also Like