Yardian Pro review: slimme sprinklercontroller, steile leercurve

yardian pro primary on white

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Slimme planning is beter dan de meeste concurrentenSnelle en eenvoudige installatieGestroomlijnd, modern ontwerp maakt het geschikt voor gebruik binnenshuis

nadelen

Verwarrende app is een beetje een puinhoop Hardware-bedieningselementen aan boord zijn niet intuïtiefBuitenmontage is geen optie

Ons oordeel

Het sexy industriële ontwerp van de Yardian Pro wordt ongedaan gemaakt door enkele blunders in de bruikbaarheid, maar het algehele pakket werkt relatief goed.

Aeon Matrix lanceerde de originele Yardian in 2017 met een vreemd voorstel: combineer een slimme sprinklercontroller met een huisbeveiligingscamera. Hoewel de eerste Yardian relatief goed werd ontvangen, vereenvoudigt de nieuwe Yardian Pro de zaken door de veiligheidshoek weg te laten en zich te concentreren op irrigatie. Het is een capabel, zij het nogal verwarrend, slim sprinklersysteem.

Laten we beginnen met de hardware. Deze 6 x 6-inch platte witte doos is onopvallend en modern van ontwerp, met een slanke balk met LED’s die de zone-activiteit in het midden aangeeft. Het is een van de weinige sprinklerinstallaties die er goed uitziet als ze in uw huis zijn gemonteerd. (Ook vermeldenswaard: hoewel het apparaat geschikt is voor prestaties bij temperaturen van -22 graden Fahrenheit tot 140 graden F, is het waterdicht en kan het niet buiten worden gebruikt omdat Yardian geen externe behuizing biedt, zelfs niet als optie.) het 12-zonemodel ($ 170); een model met 8 zones ($ 150) is ook beschikbaar.

Bedrading is eenvoudig dankzij veerklemmen die gemakkelijk op de draden kunnen worden aangesloten, hoewel sommige clips van de binnenzone moeilijk volledig kunnen worden ingedrukt zonder een schroevendraaier of een scherpe vingernagel. Yardian bevat ook een vel stickers waarmee u uw zonedraden kunt labelen, wat handig is. Het is beschikbaar in configuraties met 8 en 12 zones, die beide twee optionele sensoringangen bevatten voor regen- en waterstroommeting.

De wifi in de Yardian Pro zou worden bijgewerkt sinds het vorige model en biedt nu “4x krachtigere” draadloze mogelijkheden; houd er echter rekening mee dat het alleen verbinding kan maken met 2,4 GHz-netwerken. Een ethernetpoort is ook beschikbaar als u het apparaat hard op uw router wilt aansluiten, net als een USB-poort, als u het LAN helemaal wilt omzeilen en rechtstreeks verbinding wilt maken met een mobiel datanetwerk met een dongle.

yardianpro met voeding

Mijn enige klacht over de hardware is dat Yardian, in plaats van een transformator te gebruiken die aan de muur wordt bevestigd, vertrouwt op een voedingsadapter die zich in het midden van de elektrische kabel bevindt (vergelijkbaar met een typische voedingsadapter voor een laptop). Afhankelijk van waar uw apparaat is gemonteerd, kan dit betekenen dat de adapter in de lucht hangt en zonder ondersteuning aan de Yardian bungelt.

Na de hardware-installatie ga je naar de Yardian-app, die registratie en e-mailbevestiging vereist voordat je aan de slag kunt. Om het apparaat aan uw account te koppelen, moet u een apparaat-ID invoeren die bij de draadterminals is afgedrukt. Als je een iPhone-gebruiker bent, leidt de app je vervolgens naar iOS Home en een HomeKit-tagscan om het registratieproces te voltooien. Ik heb met geen van deze stappen problemen ondervonden, hoewel je een paar minuten moet wachten voordat alles is verwerkt.

yardian pro-app 3

Om de een of andere reden zijn de meeste slimme sprinkler-apps verrassend niet intuïtief, en Yardian’s is geen uitzondering. Plan om een ​​uur of zo over meerdere dagen door het systeem te werken en de eigenaardigheden ervan te begrijpen, waarvan er veel zijn. Als u bijvoorbeeld een bewateringssessie op aanvraag wilt uitvoeren, vindt u die opties op het tabblad Beheer. Dat is echter iets anders dan “handmatige” besturing, wat eigenlijk een van de drie opties is die u kunt gebruiken voor het uitvoeren van geplande programma’s. “Handmatige” regeling is een eenvoudig timersysteem, terwijl u met “voorwaardelijke” regeling een schema kunt maken op basis van tijd en datum, evenals temperatuurdrempels.

Ten slotte is er een “slimme” planning, die rekening houdt met plant- en bodemtypes, blootstelling aan de zon, helling en andere variabelen om het optimale schema voor uw tuin te bepalen. Dit soort intelligente planningssystemen kunnen wisselvallig zijn, maar ik was aangenaam verrast dat Yardian met een zeer verstandig schema voor mijn tuin kwam nadat ik de tijd had genomen om de nodige instellingen te configureren (acht minuten water per dag, aangepast aan het seizoen ). Yardian past standaard elke maand het totale debiet aan, van 100 procent in de zomer tot 20 procent in de wintermaanden, en het kan verbinding maken met uw plaatselijke waterbedrijf om automatisch rekening te houden met eventuele beperkingen op beregeningsdagen en -tijden.

Het probleem is dat het uitzoeken van dit alles een hoop vallen en opstaan ​​​​met zich meebrengt. Niets daarvan is intuïtief, en zelfs na een aantal dagen werken met het apparaat merkte ik dat ik willekeurige tabs en knoppen intikte om de instellingen en functies te vinden die ik nodig had. De hardware bevat ook twee fysieke knoppen waarmee u handmatig besproeiingsprogramma’s kunt uitvoeren; maar deze zijn ook niet intuïtief, dus houd de dikke handleiding bij de hand. De eenvoudigste manier om een ​​handmatig besproeiingsprogramma uit te voeren, is door de iOS Home-app te gebruiken, want dat is alles wat Home echt kan doen. Je kunt ook Amazon Alexa of Google Assistant gebruiken om handmatig zones te starten en te stoppen met je stem, of om te informeren wanneer de volgende run zal plaatsvinden.

Een andere kleine klacht is dat de Yardian-app om onverklaarbare redenen geen optie bevat om pushmeldingen te verzenden wanneer de besproeiing begint en eindigt, en u alleen waarschuwt als uw schema is overgeslagen. Met de app kun je kiezen welke tijden van de dag acceptabel zijn om te draaien, maar deze instellingen moeten voor elke dag van de week afzonderlijk worden geconfigureerd en kunnen niet universeel worden toegepast, wat voor een slog zorgt. Dit lijken onzorgvuldige vergissingen die jaren geleden verholpen hadden moeten worden, samen met enkele algemene verbeteringen in de bruikbaarheid.

Op dit moment is Rachio de duidelijke leider in de slimme sprinklerruimte, en hoewel de Yardian Pro niet het niveau van uitdaging bereikt, heeft hij in ieder geval een iets betere prijs dan de Rachio 3, hoewel de lagere- einde Rachio 3e is nog steeds goedkoper dan de Yardian Pro. Dat gezegd hebbende, prijzen zijn altijd in beweging, en de Yardian Pro werkt in ieder geval goed genoeg en heeft een solide genoeg functies om overweging te verdienen.

0 Shares:
You May Also Like