Wordt muziekstreaming van cd-kwaliteit binnenkort mainstream?

apple music spotify icons

Tot voor kort was hifi-muziekstreaming vrijwel een premium-aanbod dat vooral audiofielen aansprak die bereid waren meer te betalen voor het voorrecht. Maar nu Spotify op het punt staat een hifi-laag uit te rollen en Apple Music naar verluidt dit voorbeeld zal volgen, zou streaming in cd-kwaliteit klaar kunnen zijn om mainstream te worden, vooral als luisteraars er niet extra voor hoeven te betalen.

Eind vorige week zei Hits Daily Double dat het geruchten hoorde van “labelbronnen” dat Apple de komende weken een hifi-muziekniveau zou onthullen tegen “dezelfde prijs van $ 9,99 per gebruiker als het standaardniveau”, wat suggereert dat Apple Music “een agressiever geprijsde optie van hogere kwaliteit” wil aanbieden na de recente prijsstijgingen van Spotify. MacRumors meldde later dat het code had gevonden in de bètaversie van iOS 14.6 die het gerucht over hifi-muziekstreaming versterkt.

Ondertussen zal Spotify later dit jaar zijn eigen “Hifi” -laag lanceren met muziekstreaming van cd-kwaliteit. De streaminggigant moet nog een harde lanceringsdatum of prijs aankondigen, maar er is een intrigerende speculatie geweest dat Spotify eenvoudigweg “de Hifi-optie zonder extra kosten in het standaard Spotify Premium-abonnement zou kunnen opnemen”.

Als de geruchten over verliesloze muziekstreaming van cd-kwaliteit tegen – tot nu toe althans – “lossy” prijspunten waar zijn, kunnen ze leiden tot een opschudding in de prijzen van hifi-muziekstreaming.

Traditioneel werden 16-bits streams van cd-kwaliteit gebundeld met zogenaamde “hoge resolutie” 24-bits tracks in duurdere, hoogwaardige muzieklagen die doorgaans $ 15 per maand of meer kosten voor individuele gebruikers.

Amazon Music en Qobuz vragen bijvoorbeeld allebei $ 15 per maand voor hun respectievelijke HD- en “Studio Premiere”-lagen, die zowel 16-bits cd-kwaliteit als 24-bits muziek met hoge resolutie bieden, terwijl Tidal’s HiFi-abonnement 16-bits biedt en 24-bits muziek, plus MQA-tracks, voor $ 20 per maand. Deezer heeft zijn eigen HiFi-abonnement van $ 15/maand, hoewel het alleen deuntjes van cd-kwaliteit omvat.

Maar als Apple en Spotify, die tot nu toe alleen streaming met verlies hebben aangeboden, streaming in cd-kwaliteit zouden uitrollen naar hun (momenteel alleen verliesgevende) individuele abonnementen van $ 10 per maand, zou dat hun rivalen onder druk zetten om hun prijsstructuren – en, meer specifiek, om 16-bits deuntjes los te koppelen van de 24-bits audiostreams met hoge resolutie die favoriet zijn bij audiofielen.

Er zijn inderdaad al aanwijzingen dat een dergelijke opschudding in de maak is. Zoals Ecoustics meldt, is Tidal bezig met het uitbreken van afzonderlijke HiFi (voor 16-bits streams) en HiFi Plus (voor maximaal 24-bits muziek) in Australië. Met $ 17,99 AUD per maand is Tidal’s nieuwe HiFi-cd-kwaliteit nog steeds duurder dan zijn standaard Premier-niveau van slechts $ 11,99 AUD/maand met verlies, maar het is ook aanzienlijk goedkoper dan zijn HiFi Plus-abonnement van $ 23,99 AUD per maand.

Hoe dan ook, het zal interessant zijn om te zien of Apple en Spotify nog verder gaan door streaming van cd-kwaliteit in hun standaard individuele abonnementen van $ 10 per maand te integreren. Als dat zou gebeuren, zou het publiek voor 16-bits muziekstreaming van de ene op de andere dag exploderen, en het zou de game veranderen in termen van hoe “HD”-muzieklagen zijn gestructureerd en geprijsd.

0 Shares:
You May Also Like