Windows.old verwijderen om schijfruimte vrij te maken na upgrade naar Windows 10 versie 20H2

Als u onlangs een upgrade naar Windows 10 oktober 2020-update versie 20H2 hebt uitgevoerd, heeft u mogelijk een probleem met een lage schijfruimte opgemerkt, de schijfruimte op uw schijfstation is aanzienlijk verminderd, Windows-installatiestation wordt vol. Dat komt omdat Windows een volledig nieuwe versie installeert en de oude naam laat staan windows.old map. Deze Windows.old-kopie is een beveiligingsmechanisme voor het geval er iets misgaat tijdens het installatieproces. Of gewoon voor het geval je dat wilt ga terug (downgrade) naar de vorige versie.

Wat is de map Windows.old?

De Windows.oud map verschijnt alleen in de root van de lokale schijf C: als we een volledige Windows-upgrade van een oudere versie hebben gedaan, in plaats van de harde schijf te formatteren en een schone installatie uit te voeren. Tijdens de upgrade naar de nieuwe versie behoudt Windows de oude bestanden in de Windows.old-map, die alle Windows-besturingssysteembestanden, documenten en instellingen, programmabestanden en geïnstalleerde apps bevat.

Gebruik van de map Windows.old

We kunnen deze Windows.old-map gebruiken om alle documenten van uw oude installatie op te halen door op Win + R te drukken, Typ vervolgens Haal de bestanden op uit de Windows.old-map. Het kan ook worden gebruikt om uw systeem te herstellen naar de oude versie van Windows als de nieuwe versie u niet bevalt.

Dit betekent dat als er iets ergs gebeurt, het besturingssysteem de reservekopie kan gebruiken om elke wijziging automatisch terug te draaien. Of in het geval van Windows 10 krijgt u ook de mogelijkheid om: ga terug naar je vorige versie van het besturingssysteem binnen de eerste maand als u het niet leuk vindt.

Windows.old verwijderen om schijfruimte vrij te maken

Windows.oud Map bevat de oude Windows-versiebestanden, die alle Windows-besturingssysteembestanden, documenten en instellingen, programmabestanden en geïnstalleerde apps bevatten. En dit was vroeger Ga terug naar de vorige versieAls er iets ergs gebeurt, Na een upgrade naar een nieuwe versie.

Omdat de map Windows.old alle eerdere Windows-besturingssysteembestanden bevat, neemt het een aanzienlijke hoeveelheid schijfruimte in beslag. In sommige gevallen kan de mapgrootte van Windows.old oplopen tot 10 tot 15 GB, afhankelijk van de totale grootte van de vorige Windows-installatie.

Als u besluit dat u tevreden bent met de huidige versie van Windows 10 en niet wilt terugdraaien. Vervolgens kunt u eenvoudig de map windows.old verwijderen om ruimte op de harde schijf te besparen. Of wordt na een bepaalde tijd automatisch door Windows verwijderd.

Opmerking: we raden u aan de map Windows.old te laten waar deze zich bevindt totdat u zeker weet dat u tevreden bent met uw upgrade en dat al uw bestanden en instellingen aanwezig zijn. Als u opslagproblemen heeft en tevreden bent met de huidige Windows-versie, verwijder dan de Windows.old-map met behulp van de volgende methode.

Windows.old verwijderen

U bent dus tevreden met de huidige Windows-versie en zoekt Windows.old verwijderen om wat schijfruimte vrij te maken. Maar klik gewoon met de rechtermuisknop op windows.old en verwijder de map niet omdat dit een speciale map is die alleen kan worden verwijderd uit het hulpprogramma Schijfopruiming. Laten we eens kijken hoe u de Windows.old-map permanent kunt verwijderen.

Open eerst deze pc, klik met de rechtermuisknop op Windows Geïnstalleerde schijf (meestal is dit uw C-schijf) en selecteer eigenschappen. Klik hier onder het tabblad Algemeen op Schijfopruiming. En wacht vloog minuut, Schijfopruimingshulpprogramma om de schijf schoon te maken. Hiermee worden systeemfouten, geheugendumpbestanden, tijdelijke internetbestanden enz. gescand.

Wanneer het hulpprogramma Schijfopruiming is geladen, klikt u op de knop Systeembestanden opschonen onder het gedeelte Beschrijving. Het venster Schijfopruiming verschijnt opnieuw. Nadat het hulpprogramma uw computer heeft gescand, bladert u door de lijst en vinkt u het vakje aan naast Vorige Windows-installatie(s). Hier kunt u er ook voor kiezen om andere installatiegerelateerde bestanden te verwijderen, waaronder: Windows upgrade logbestanden en Tijdelijke Windows-installatiebestandendie ook meerdere GB aan opslagruimte in beslag kan nemen.

Schijfopruiming zou u nu waarschuwen dat als u de vorige Windows-installaties of tijdelijke installatiebestanden opruimt, u de machine niet langer kunt terugzetten naar de vorige versie van Windows. Dat is een normale waarschuwing, klik op Ja en laat Schijfopruiming zijn werk doen.

Windows.old verwijderen met Storage Sense

Met Windows 10 versie 1709 Fall Creators-update heeft Windows een nieuw gevoel voor functieopslag toegevoegd. Als u onlangs een upgrade naar de Windows 10 20H2-update uitvoert, kunt u de Storage Sense-functie gebruiken om Windows.old te verwijderen en schijfruimte vrij te maken.

U kunt dit doen via Windows Instellingen -> Systeem -> Opslag. Hier vindt u de optie Named Storage Sense, Schakel de functie in. En klik op de link Verander hoe we ruimte vrijmaken.

Wijzig hoe we ruimte vrijmaken pagina zal verschijnen. Vink onder , de optie aan . En klik op de knop Hiermee worden de bestanden onmiddellijk van het eerder geïnstalleerde besturingssysteem verwijderd.

Windows.old verwijderen zonder schijfopruiming

Als u het hulpprogramma Schijfopruiming niet wilt uitvoeren, kunt u ook de map Windows.old verwijderen via de opdrachtprompt. Open gewoon de opdrachtprompt als beheerder, ze typen opdracht

takeown /FC:Windows.old* /R /A

cacls C:Windows.old*.* /T /grant administrators:F

Dit geeft beheerders volledige rechten op alle mappen en bestanden. Zodat u gemakkelijk eerdere installatiebestanden kunt verwijderen met een eventuele toestemmingsfout. Typ nu rmdir /S /QC:Windows.old Om de map windows.old te verwijderen. U kunt ook toepassingen van derden gebruiken, zoals: CCleaner om de Windows.old-map op te ruimen.

Dat is alles, ik hoop dat de bovenstaande stappen helpen: schijfruimte terugwinnen die onnodig werd verbruikt na de upgrade naar windows 10 oktober 2020-update. Heb een vraag, suggestie over dit bericht Verwijder Windows.old om daarna schijfruimte vrij te maken Windows 10 versie 20H2 Upgrade, voel je vrij om opmerkingen hieronder te bespreken.

Lees ook

0 Shares:
You May Also Like