Windows 10 Hoog CPU-gebruik en 100% schijfgebruik na Windows-update

Is uw computer traag geworden na de update van Windows 10? De centrale verwerkingseenheid (CPU) vertoont een extreem hoog verbruik – 99% of zelfs 100% gebruik in Taakbeheer op Windows 10. Vanwege het hoge CPU-gebruik van 100% loopt Windows 10 vast en reageert het zelfs niet op muisklikken bij het opstarten? Er zijn een aantal problemen die de oorzaak kunnen zijn hoog CPU-gebruik in Windows 10. Het kan een achtergrondproces zijn, incompatibiliteitsproblemen met stuurprogramma’s, registerbugs, een Windows-update met fouten of een virus-malware-infectie en meer. Wat het probleem ook heeft veroorzaakt, als u prestatieproblemen ondervindt als gevolg van een hoog CPU-/geheugengebruik, vindt u hier snelle oplossingen en volledige methoden om het probleem met het hoge CPU-gebruik volledig op te lossen.

Hoog CPU-gebruik Windows 10

Kortom, u kunt een hoog CPU- of geheugengebruik vermijden door weg te blijven van veeleisende apps. Het CPU-gebruik kan echter soms uit de hand lopen vanwege een fout in een proces. Volg de onderstaande oplossingen om het CPU-gebruik in Windows 10 te verminderen.

Opstart-apps en -services uitschakelen

Er zijn verschillende apps en services die op de achtergrond beginnen te draaien, zodra we de computer opstarten. En voorkom dat deze apps en services bij het opstarten worden uitgevoerd, niet alleen het gebruik van systeembronnen verminderen, maar ook de prestaties van Windows 10 optimaliseren.

Open Taakbeheer en ga naar de “Opstarten” tabHier worden alle opstart-apps weergegeven, samen met hun impact op de CPU en het geheugen. Om een ​​app of service uit te schakelen, klikt u met de rechtermuisknop op de app en selecteert u “Uitschakelen”.

Schakel ook op de achtergrond draaiende apps uit volgens de onderstaande stappen:

Druk op de Windows-toets + I om de app Instellingen te openen, klik op privacy en vervolgens op achtergrond-appsHier schakel je uit Laat apps op de achtergrond draaien,

Controleer op virus-malware-infectie

De aanwezigheid van virussen of malware is toevallig een van de grootste redenen voor de vertraging van het systeem, samen met problemen met geheugenlekkage. Sommige kwaadaardige programma’s gebruiken CPU- en GPU-bandbreedte voor verschillende doeleinden (bijvoorbeeld cryptocurrency mining) terwijl ze in Taakbeheer verschijnen onder een bekende naam zoals “Cortana.exe” of “Runtime Broker”. Voer een volledige systeemscan uit met de laatste bijgewerkte antivirus- of antimalwaretoepassing om eventuele malware-infecties te verwijderen en start uw pc opnieuw op om eventuele infecties te verwijderen.

Stuurprogramma’s bijwerken

Nogmaals, stuurprogramma’s zijn programma’s die bepaalde apparaten besturen die op uw moederbord zijn aangesloten. Het bijwerken van uw stuurprogramma’s kan compatibiliteitsproblemen of bugs elimineren die een verhoogd CPU-gebruik veroorzaken.

Open het menu Start en vervolgens Instellingen. Klik op Updates en beveiliging en vervolgens op de knop “Controleren op updates”. Hiermee worden kritieke stuurprogramma’s bijgewerkt.

Fabrikanten van grafische kaarten bieden ook hulpprogramma’s (zoals NVIDIA GeForce Experience voor GPU’s) die de algehele prestaties kunnen verbeteren.

Apparaatstuurprogramma opnieuw installeren

U kunt ook de site van de fabrikant van het apparaat bezoeken om de nieuwste versie van de stuurprogrammasoftware te downloaden. Volg daarna de onderstaande stappen om het stuurprogramma opnieuw te installeren met de nieuwste versie.

Druk op Windows-toets + R, typ devmgmt.msc en klik op ok Hiermee wordt apparaatbeheer geopend en wordt alle lijst met geïnstalleerde stuurprogramma’s weergegeven. Gebruik het beeldschermstuurprogramma (we installeren bijvoorbeeld het beeldschermstuurprogramma opnieuw) Klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde stuurprogramma voor het beeldscherm (grafische weergave) en selecteer apparaat verwijderen. Klik nogmaals op Verwijderen wanneer om bevestiging wordt gevraagd en start opnieuw uw pc om het proces te voltooien. Als u klaar bent, installeert u het stuurprogramma dat u hebt gedownload van de site van de fabrikant.

Herstart de WMI Provider Host

Als u in taskmanager merkt dat het WMI Provider Host-proces, ook bekend als Windows Management Instrumentation of WmiPrvSE.exe, een hoog CPU-gebruiksprobleem veroorzaakt, moet u de WMI Provider Host opnieuw opstarten om het probleem op te lossen.

Druk op Windows-toets + R, typ services.msc en klik op okHiermee wordt de Windows Services-console geopend, Scroll naar beneden en zoek naar service Windows Management Instrumentatie, Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer vervolgens Opnieuw opstarten. Zoek nogmaals naar de service met de naam Applicatiebeheer en klik er met de rechtermuisknop op en selecteer vervolgens Opnieuw opstarten.

Veroorzaakt Svchost.exe een hoog CPU-gebruik?

Als u in taakbeheer merkt dat de service Svchost.exe een hoog CPU-gebruik veroorzaakt, gaat u naar Configuratiescherm > Netwerkcentrum en klikt u op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Selecteer hier Netwerkdetectie uitschakelen.

Ga opnieuw naar Instellingen> Update en beveiliging> Windows Update, klik op Geavanceerde opties, klik vervolgens op Leveringsoptimalisatie en klik nogmaals op Geavanceerde opties.

Windows Search Indexer veroorzaakt hoge CPU?

Als u merkt dat de service Windows Search Indexer een hoog CPU-gebruik veroorzaakt in Windows 10, moet u de Windows Search-service opnieuw starten en de hoeveelheid geïndexeerde gegevens verminderen om het probleem op te lossen.

Start de Windows Search-service opnieuw

Druk op Windows-toets + R-type services.msc en klik op ok Dit opent de Windows Services-console, scrol omlaag en zoek de Windows Search-service, klik met de rechtermuisknop op Windows Search Service en selecteer opnieuw opstarten.

Verminder de hoeveelheid geïndexeerde gegevens

Zoek in het startmenu naar en selecteer Indexeringsopties, klik op de knop Wijzigen om het venster Geïndexeerde locaties te openen. Klik op de pijl naast de C:-schijf om de mappen uit te vouwen. Nu kunt u enkele van de selectievakjes deselecteren om geïndexeerde locaties te verwijderen. Klik nu op ok en sluit om de wijziging op te slaan.

Schijven defragmenteren

Een andere manier om het hoge CPU- en geheugengebruik in Windows 10 op te lossen, is door de harde schijf van uw pc efficiënter te maken. U kunt dat doen door de schijven van uw pc te defragmenteren.

Om de defragmentatie van de schijf te starten, drukt u op Windows + R, typt u dfrgui en klik op ok, het opent het optimalisatievenster van de schijf. U kunt vervolgens de schijf selecteren die u wilt defragmenteren. Om het proces te starten, klikt u op “Analyseren”, die u zal vertellen of de schijf moet worden gedefragmenteerd of niet.

Tweak Windows-register

Heb nog steeds hulp nodig, laat het Windows-register aanpassen om het probleem met het CPU-gebruik met hoog geheugen op Windows 10 op te lossen.

Druk op Windows-toets + R, typ regedit en klik op ok, Ga naar ‘HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management’Find ‘ClearPageFileAtShutDown‘ en verander de waarde in 1 Zoals getoond hieronder afbeelding Start de computer opnieuw op

Hebben deze oplossingen geholpen bij het oplossen van Windows 10 Hoog CPU-gebruik en 100% schijfgebruiksprobleem? Laat het ons weten via onderstaande opmerkingen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like