Windows 10 Blue Screen of Death (BSOD) -fout – een ultieme gids 2022

Heb je ooit meegemaakt? Windows 10 Blue Screen of Death fout bij het opstarten van uw pc? laptop herstart vaak met verschillende BSOD-fouten, na recente update van Windows 10 of nieuwe hardware-apparaat / driver installeren? Of soms kunt u tijdens het werken met zware applicaties zoals (Photoshop, 3D Max, Autocad) systeem plotseling opnieuw opstarten met BSOD zoals “Er is een probleem opgetreden met uw pc en deze moet opnieuw worden opgestart. We verzamelen alleen wat foutinformatie, en dan zullen we voor u opnieuw beginnen.’

Wat is het blauwe scherm van de dood?

De Windows STOP-fout BSOD, beter bekend als het Blue Screen of Death, is een foutscherm dat verschijnt wanneer Microsoft Windows een fatale systeemfout tegenkomt waarvan het niet kan worden hersteld. Er is een systeemcrash en het besturingssysteem bereikt een toestand waarin het niet langer veilig kan werken.

Dit is over het algemeen het gevolg van het crashen van software (of stuurprogramma’s) op laag niveau of defecte hardware. Verouderd, incompatibel stuurprogramma (vooral het beeldscherm-/grafisch stuurprogramma), beschadigde systeembestanden, stuurprogrammaconflict na installatie van nieuwe hardware, beschadigde videokaart. Slechte geheugenmodule, oud BIOS enz. zijn enkele veelvoorkomende redenen achter de meeste Windows 10 Blue Screen-fouten.

Fix Windows 10 Blue Screen of Death-fout

Soms starten vensters na een eenvoudige herstart normaal (voer onderstaande oplossingen uit om deze fout in de functie te voorkomen), maar voor sommige anderen treedt het blauwe scherm vaak op bij het opstarten. Dat zorgt ervoor dat u Windows in de veilige modus moet opstarten. Waar Windows begint met minimale systeemvereisten en u in staat stelt stappen voor probleemoplossing uit te voeren.

Ontkoppel niet-essentiële hardware

Verwijder eerst alle externe apparaten die op uw computer zijn aangesloten, inclusief secundaire monitoren, printers, telefoons, externe harde schijven en andere USB-apparaten (u hebt alleen uw muis, toetsenbord en hoofdmonitor nodig) en probeer Windows normaal te starten. Controleer of er niets meer is BSOD-fout Dan veroorzaakt een van uw apparaten het probleem. Ontdek het problematische apparaat door ze een voor een te bevestigen en hetzelfde te controleren met een andere computer.

Voer opstartreparatie uit (indien niet in staat om op te starten in veilige modus)

Als u vaak een blauwe schermfout krijgt bij het opstarten en het is niet toegestaan ​​om Windows in de veilige modus te starten, ook dat veroorzaakt eerst dat u opstartreparatie moet uitvoeren, welke diagnose en herstelt als een opstartprogramma dat het probleem veroorzaakt om Windows normaal of in de veilige modus te starten. We raden daarom aan om eerst een opstartherstel uit te voeren als Windows niet in de veilige modus opstart.

Start uw systeem op vanaf de installatiemedia van Windows 10. Open de BIOS-instellingen door op de Del-toets te drukken. Ga nu naar het opstarttabblad en wijzig de eerste opstartmedia van uw installatiemedia (cd/dvd of verwisselbaar apparaat).

Druk op F10 om dit op te slaan. Windows herstart. Druk op een willekeurige toets om op te starten vanaf de installatiemedia. Stel eerst de taalvoorkeur in, klik op volgende en klik op de optie Computer repareren.

Selecteer op het volgende scherm Problemen oplossen -> Geavanceerde opties en klik op Opstartherstel.

Dit analyseert de verschillende instellingen, configuratie-opties en systeembestanden. Zoek vooral naar:

    Ontbrekende/corrupte/incompatibele stuurprogramma’sOntbrekende/corrupte systeembestandenOntbrekende/corrupte opstartconfiguratie-instellingenCorrupte registerinstellingenCorrupte schijfmetadata (hoofdopstartrecord, partitietabel of opstartsector)Problematische update-installatie

Nadat het reparatieproces is voltooid, wordt Windows opnieuw opgestart en normaal gestart.

Start de veilige modus van Windows 10

Als het reparatieproces resulteert in opstartreparatie kan uw pc niet repareren of automatische reparatie kan uw pc niet repareren

Klik vervolgens op Geavanceerde opties -> Problemen oplossen -> Geavanceerde opties -> Opstartinstellingen -> Klik op Opnieuw opstarten -> Druk vervolgens op F4 om toegang te krijgen tot de veilige modus en F5 om toegang te krijgen tot de veilige modus met netwerken.

Voer nu in de veilige modus onderstaande stappen voor probleemoplossing uit.

Recente wijzigingen ongedaan maken

Nu weet ik zeker dat je succesvol bent ingelogd op Windows 10 (veilige modus/normaal). Het eerste dat u hoeft te doen is als u onlangs nieuwe hardware of software aan uw systeem hebt toegevoegd, deze verwijderen om te zien of het probleem is verholpen, omdat de nieuw geïnstalleerde programma’s of hardware mogelijk niet compatibel zijn met uw besturingssysteem of in strijd zijn met uw systeem. originele programma’s.

Als u onlangs nieuwe software op uw computer hebt geïnstalleerd, kunt u proberen deze te verwijderen.

Open het ConfiguratieschermSelecteer de recent toegevoegde programma’s en klik op Verwijderen.

Functie voor snel opstarten uitschakelen

Een aantal Windows-gebruikers rapporteert op het Microsoft-forum / Reddit Snelle opstartfunctie uitschakelen Het grootste deel van de blauwe schermfout voor hen. Snelle opstart (hybride afsluitfunctie) die de opstarttijd verkort en Windows sneller laat opstarten. Maar soms veroorzaakt de snelle opstartfunctie verschillende problemen. Dus we raden gewoon aan: schakel de functie voor snel opstarten uit om functie BSOD-fout op Windows 10 te voorkomen.

Open het Configuratiescherm Zoek naar en selecteer energie-opties. Klik vervolgens op Kies wat de aan / uit-knoppen doen Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Schakel hier het vinkje uit Snel opstarten inschakelen optie (aanbevolen)Klik op opslaan en ok om de functie voor snel opstarten uit te schakelen.

Controleer op virus-/malware-infectie

Een van de oorzaken van het verschijnen van BSOD op uw Windows 10-pc is gegevenscorruptie. Anders dan in normale scenario’s, kunnen de gegevens op uw computer beschadigd raken door malware.

Dus als u het blauwe scherm in Windows 10 meer ervaart dan u normaal kunt noemen, moet u de beste antivirussoftware om een ​​volledige scan van uw systeem uit te voeren. Windows Defender, de standaard antivirus in Windows 10, kan ook een goede optie zijn om uw systeem te scannen en een blauw scherm te repareren.

Apparaatstuurprogramma’s opnieuw installeren

Een onjuist geïnstalleerd of defect stuurprogramma kan leiden tot systeemcrashes. Download de nieuwste stuurprogramma’s van de website van uw pc-fabrikant en installeer deze – dit kan BSOD’s oplossen die worden veroorzaakt door problemen met stuurprogramma’s.

Ook als u merkt dat het probleem na een recente update van het stuurprogramma is begonnen, kunt u de optie voor het terugdraaien van het stuurprogramma uitvoeren om het huidige stuurprogramma terug te zetten naar de vorige versie.

Het beeldschermstuurprogramma bijwerken:

Druk op de sneltoets Windows + x en selecteer Apparaatbeheer. Geef beeldschermadapter uit, klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde stuurprogramma voor beeldscherm/grafische afbeeldingen en selecteer bijwerken

Volg de instructies op het scherm om Windows te laten zoeken en het nieuwste stuurprogramma op uw computer te installeren. (als u zich in de veilige modus bevindt, bent u mogelijk niet verbonden met internet, waar Windows de nieuwste database met stuurprogramma-updates niet kan downloaden).

Stuurprogramma opnieuw installeren

Die oorzaak bezoekt gewoon de website van de fabrikant van het apparaat op de andere computer en downloadt de nieuwste beschikbare driver voor uw problematische pc. Ga nu naar problematische pc open apparaatbeheer besteed beeldschermadapter, klik met de rechtermuisknop op het beeldschermstuurprogramma en selecteer verwijderen. Klik op ok om te bevestigen en Windows opnieuw te starten. Installeer bij de volgende start het nieuwste stuurprogramma dat u hebt gedownload van de website van de fabrikant.

Roll Back-stuurprogramma

Als u merkt dat het probleem is begonnen na een recente update van het stuurprogramma, kunt u het stuurprogramma terugdraaien door de onderstaande stappen te volgen.

Open apparaatbeheer, vouw de beeldschermadapter uit en dubbelklik op het geïnstalleerde grafische stuurprogramma. Ga bij eigenschappen naar het tabblad Stuurprogramma, klik op de optie Rollback-stuurprogramma en volg de instructies op het scherm. Hierdoor wordt het huidige stuurprogramma teruggezet naar de vorige versie. Start Windows opnieuw en controleer of er geen Blue Screen-fout meer is bij het opstarten.

Herstel Windows-systeembestanden (voer SFC-hulpprogramma uit)

Windows heeft een SFC-hulpprogramma dat speciaal is ontworpen om verschillende problemen te scannen en te detecteren die worden veroorzaakt door beschadigde, ontbrekende systeembestanden. Tijdens het uitvoeren van deze tool als er een beschadiging van het systeembestand wordt gevonden, herstelt en repareert het SFC-hulpprogramma deze voor u. Dus we raden aan om het hulpprogramma Systeembestandscontrole uit te voeren om ervoor te zorgen dat beschadigde, ontbrekende systeembestanden geen Blue Screen-fout veroorzaken op Windows 10 pc.

Open de opdrachtprompt als beheerder, typ nu de opdracht sfc / scannow en druk op de enter-toets om hetzelfde uit te voeren,

Het SFC-hulpprogramma begint te scannen op ontbrekende beschadigde systeembestanden en indien gevonden, herstelt het SFC-hulpprogramma deze vanuit een speciale map op %WinDir%\System32\dllcache. Wacht tot het scanproces 100% is voltooid nadat u Windows opnieuw hebt opgestart.

Voer de opdracht DISM uit

Als SFC-scanresultaten Windows-bronbeveiliging corrupte bestanden heeft gevonden, maar sommige ervan niet kon repareren. Voer vervolgens de opdracht DISM uit, waarmee de systeemkopie wordt hersteld en SFC zijn werk kan doen. Om dit te doen, typt u de onderstaande opdracht op de beheerdersopdrachtprompt. wacht tot 100% het proces voltooit en opnieuw uitvoeren SFC / scannow opdracht. Start Windows opnieuw en controleer of er geen BSOD-fouten meer zijn.

dism/online/cleanup-image/restorehealth

Controleer schijffouten

Een problematische HDD-schijf, zoals een bedsector- of schijffout, kan verschillende blauwe schermfouten veroorzaken, waaronder DPC Watchdog-overtreding Blue Screen Error. We raden aan om het CHKDSK-commando uit te voeren. Voeg een extra parameter toe om CHKDSK te dwingen de schijffouten te herstellen.

Open de opdrachtprompt als beheerder en typ vervolgens command CHKDSK C: /F /R /X en druk op de enter-toets. Druk op de Y-toets om te plannen om de chkdsk-opdracht bij de volgende start uit te voeren.

Sluit nu de opdrachtprompt en start Windows opnieuw, dit zal het scan- en reparatieproces voor schijfstationfouten en problemen starten. Wacht tot het scanproces 100% is voltooid, waarna Windows zichzelf opnieuw opstart en normaal start.

Geheugendiagnoseprogramma uitvoeren

Windows heeft een geheugendiagnoseprogramma dat geheugenfouten controleert. We raden aan om de geheugendiagnosetool uit te voeren om ervoor te zorgen dat geheugengerelateerde problemen de Blue Screen Error niet veroorzaken.

Soms zijn sommige antivirusprogramma’s zoals AVG, Avast verantwoordelijk voor BSOD-fouten. We raden aan om tijdelijk de geïnstalleerde antivirus-/antimalwaretoepassing te verwijderen en te controleren of het probleem is opgelost.

Het blauwe scherm van de dood vermijden

Houd uw vensters altijd up-to-date en zorg ervoor dat uw geïnstalleerde stuurprogramma’s up-to-date zijn. Zet uw computer op de juiste manier uit en forceer uw pc niet om af te sluiten. Vermijd het installeren van illegale software zoals Cracks, Activators, Nulled-games enz. Gebruik altijd de nieuwste versie van de Intel Management Engine-interface en houd deze up-to-date. Gebruik regelmatig schijfdefragmentatie en schijfopruiming, u kunt software van derden zoals Ccleaner gebruiken om vensters te optimaliseren en beschadigde registervermeldingen te repareren.

Dit zijn enkele van de meest effectieve oplossingen om bijna elke Blue Screen of Death Error (BSOD) op Windows 10-computers op te lossen. Als het geen hardware-gerelateerd probleem is, weet ik zeker dat u de BSOD-fout van Windows 10 moet kunnen oplossen met behulp van de hierboven genoemde methoden en tips. Anders moet u enkele winkels benaderen voor de vervangende hardware om dingen voor elkaar te krijgen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like