Wedstrijdreglement kabelboxen volledig ontmanteld

cablebox blowup2 100646704

Afgelopen vrijdag gaf de Federal Communications Commission het eindelijk op om meer alternatieven voor onhandige en dure kabelboxen te verplichten.

In een unaniem besluit heeft het bureau de regels geëlimineerd die kabelaanbieders verplichten om CableCARD-apparaten te ondersteunen, die tegenwoordig worden gebruikt in DVR’s van derden, zoals TiVo. Het maakte ook officieel een einde aan een vier jaar oud voorstel dat de deur zou hebben geopend voor nog meer concurrentie op het gebied van kabelboxen.

De beslissing van de FCC was in zekere zin slechts een formaliteit. CableCARD is lange tijd een verwaarloosde technologie onder consumenten geweest, en het voorstel om de kabelbox te “ontgrendelen” dateert uit de FCC uit het Obama-tijdperk, die veel meer vijandig stond tegenover tv-aanbieders dan de huidige commissie. Maar het is ook een trieste herinnering aan hoe zelfs in het streamingtijdperk, kabel- en satelliet-tv-klanten weinig keuze hebben over welke hardware ze kunnen gebruiken. De FCC heeft nu herhaald dat het niet langer geïnteresseerd is om er iets aan te doen.

Het lange afscheid van CableCARD

Kabelklanten meer keuze in hardware bieden, was het oorspronkelijke doel van CableCARD, een door de overheid opgelegde oplossing waarmee gebruikers veilig toegang krijgen tot kabelprogrammering op hardware van derden. TiVo’s kabel-DVR’s gebruiken allemaal CableCARD, net als sommige andere apparaten, zoals SiliconDust’s HDHomeRun Prime en Hauppauge’s WinTV-DCR’s.

Tot vorige week verplichtte de FCC kabelbedrijven om CableCARD’s te leasen die klanten zelf konden installeren, en zonder enige prijsdiscriminatie waardoor ze onbetaalbaar zouden worden. Kabelmaatschappijen moesten ook rapporteren aan de FCC over hun implementaties van CableCARD om ervoor te zorgen dat ze de regels volgden. Satelliet-tv-serviceproviders werden ondertussen nooit aan soortgelijke regels gehouden.

De FCC zegt nu dat die regels niet langer nodig zijn, deels omdat mensen in plaats daarvan gewoon streaming-apparaten kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot betaal-tv-inhoud. Het bureau beweerde dat streaming-apps van kabel- en satelliet-tv-aanbieders nu “alomtegenwoordig” zijn (een dubieuze claim, zoals ik binnenkort zal bespreken) en dat consumenten “een duidelijke voorkeur hebben getoond” voor die apps boven CableCARD. In het eerste kwartaal van 2020 werden slechts 456.000 CableCARD-apparaten ingezet in retailapparaten zoals TiVo, vergeleken met 509.000 apparaten twee jaar eerder.

tivoedgeheld

Dit betekent niet dat CableCARD van de ene op de andere dag zal verdwijnen. De FCC is van mening dat kabelmaatschappijen de technologie zullen blijven ondersteunen, zowel omdat ze niet meer abonnees willen verliezen, en omdat miljoenen van hun eigen kabelboxen ook CableCARD’s hebben. (Dat komt omdat kabelbedrijven de technologie in hun eigen hardware moesten gebruiken totdat het Congres het CableCARD-mandaat in 2015 introk.)

Toch zal het niet verwonderlijk zijn als kabelmaatschappijen meer gaan vragen voor het voorrecht om CableCARD te gebruiken of het moeilijker maken om ze voor nieuwe abonnees te krijgen. We zullen in de toekomst waarschijnlijk ook minder CableCARD-producten op de markt zien. TiVo lijkt mentaal al uitgeschakeld in de consumenten DVR-business, en Nick Kelsey, de CTO van SiliconDust, vertelde me via e-mail dat hoewel het bedrijf CableCARD-klanten nog steeds zal ondersteunen, het nu zwaar investeert in ATSC 3.0-hardware, zowel voor kabel als over- de lucht-tv. (Gedrukt op de vraag of het bedrijf CableCARD-producten zal blijven maken, zei Kelsey dat het “intern nog steeds wordt besproken”.)

De ontgrendelde doos die dat niet was

Vier jaar geleden leek de FCC te beseffen dat CableCARD een onvoldoende alternatief was voor kabelboxen.

Onder de vorige voorzitter van de FCC, Tom Wheeler, stelde het bureau een nieuw systeem voor waarin kabelmaatschappijen hun programma’s op hardware van derden zouden moeten leveren via internetprotocollen. Het idee was dat bedrijven als Apple, Google of Amazon kabelprogrammering konden integreren met hun bestaande streamingspelers, waardoor ze geen huurtoeslag meer kregen en innovatieve functies zoals spraakbesturing.

Natuurlijk had de tv-industrie een hekel aan dit idee, en daarom kwam ze met een tegenvoorstel: in plaats van apparaatmakers kabelinhoud te laten integreren zoals ze wilden, bood de industrie aan om haar eigen apps op vrijwel elk streamingapparaat te leveren. Op die manier zouden klanten hun eigen hardware kunnen kiezen, maar zou de tv-industrie nog steeds enige controle behouden.

Geen van beide voorstellen is er uiteindelijk gekomen. Toen Ajit Pai de FCC in 2017 overnam, was het buitenspel zetten van Wheeler’s regels voor kabelboxen een van zijn eerste opdrachten. En zonder de dreiging van regulering verliet de industrie stilletjes haar alternatieve app-gebaseerde schema.

Om uit te leggen waarom het vorige week het plan van Wheeler voorgoed de nek om heeft gedraaid, spuugde de FCC grotendeels de gesprekspunten van de kabelindustrie uit. Het bureau zei dat het “ernstige en onopgeloste zorgen” had over beveiliging en auteursrechtelijke bescherming (zorgen die belangenorganisaties van consumenten hebben betwist), en herhaalde hetzelfde argument dat het tegen CableCARD gebruikte: klanten hebben al de mogelijkheid om kabelprogramma’s te bekijken op hun streaming-apparaten, dus er is geen behoefte aan meer regelgevende interventie.

Waarom concurrentie met kabelboxen er nog steeds toe doet

Er is slechts één probleem met dat argument: streaming-apps komen lang niet zo vaak voor als de FCC beweert.

Natuurlijk, als je een Comcast-abonnee bent, kun je de Xfinity Stream-app gebruiken in plaats van een kabelbox op Roku-apparaten, Samsung-tv’s en LG-tv’s. Maar diezelfde app is niet beschikbaar op andere streamingplatforms zoals Apple TV, Amazon Fire TV of Android TV. Een rapport van BestAppleTV vorig jaar beweerde dat Comcast meer geïnteresseerd is in het bouwen van een eigen X1-platform dan in het ondersteunen van meer alternatieven van derden zoals Apple TV, en hoewel Comcast het verhaal betwistte, heeft het in meer dan een jaar.

Evenzo, als u tv-service krijgt via Spectrum, kunt u de Spectrum-app gebruiken op Roku, Apple TV, Samsung TV’s en Xbox One-consoles, maar niet op Fire TV, Android TV of Chromecast. Ondertussen biedt Dish Network alleen live-tv en DVR op Amazon Fire TV-apparaten.

spectrumkeuzepbs

En als je een klant bent van Verizon Fios, DirecTV of Cox, heb je gewoon pech om je kabelboxen te vervangen door streamingspelers. Geen van die providers biedt hun eigen apps aan voor streaming op tv’s. Je bent in plaats daarvan beperkt tot streaming op telefoons, tablets en computers, of het gebruik van een lappendeken van individuele tv-netwerk-apps om toegang te krijgen tot programmering.

Ondanks dit duidelijke falen van de industrie om echte kabelbox-alternatieven te bieden op alle grote streamingplatforms, citeert de FCC de industriële handelsgroep NCTA die zegt dat haar missie is volbracht, omdat de negen grootste tv-aanbieders “apps ondersteunen die kunnen worden gebruikt om te kijken hun inhoud op honderden miljoenen apparaten die eigendom zijn van de consument.” Hoewel dat technisch misschien waar is, vervormt het de realiteit dat de ondersteuning van streaming-apparaten over de hele linie enorm inconsistent is.

En hoewel live tv-streamingservices zoals YouTube TV en Hulu + Live TV alternatieven bieden voor kabel- en satelliet-tv, zijn hun kanaalopstellingen anders en vereisen ze een snelle en betrouwbare internetservice, die niet iedereen kan krijgen. Ondertussen kan wijdverbreide handhaving van datalimieten beperken hoeveel videokabelsnijders via internet kunnen streamen zonder hoge overschrijdingskosten te betalen. (De FCC van Pai heeft overigens geweigerd iets aan datalimieten te doen, zelfs als ze de concurrentie belemmeren en innovatie verstikken.)

Voor mensen die het snoer niet kunnen of willen doorknippen, zou het huren van minder settopboxen een eenvoudige manier moeten zijn om de kosten laag te houden. Maar noch de tv-industrie, noch de huidige FCC hebben er veel belang bij om ervoor te zorgen dat klanten dat kunnen doen.

0 Shares:
You May Also Like