Wat zijn de verschillen tussen een desktop-CPU en een server-CPU?

Desktop CPU vs server CPU

In het tijdperk van AI is het bijna onmogelijk om jezelf te isoleren van apparaten zoals mobiele telefoons en computers. Of het nu je werk of studie is – het is afhankelijk van de verwerkingsmachines. In kantoren wordt het meeste werk digitaal opgeslagen en uitgevoerd: vergaderen, gegevens en informatie-uitwisseling.

Wat computers zo krachtig maakt, is dat ze alle taken efficiënt aankunnen. Het is de CPU die computers deze eigenschappen geeft. Hoe geavanceerder de CPU is, hoe meer functies hij tot zijn beschikking heeft. En het zal de taak efficiënter uitvoeren. Dit is de reden waarom verschillende typen computers verschillende CPU’s hebben.

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen een desktop-CPU en een server-CPU:

Verwerkingskracht en taken

Het meest voorkomende verschil is de verwerkingscapaciteit. Een server-CPU verwerkt het verzoek van meerdere knooppunten. Een desktop-CPU is echter sterk genoeg om vragen te verwerken en gegevens voor één gebruiker te verwerken. Maar een server-CPU kan de taken voor meerdere gebruikers tegelijkertijd uitvoeren.

De grootste bedrijven op dit gebied zijn AMD en Intel. Anderen, zoals Qualcomm, produceren processors voor mobiele apparaten. Zowel AMD als Intel bieden verwerkingseenheden voor server- en desktop-pc’s. AMD-server-CPU’s zijn krachtig en veilig en worden geproduceerd met meer cores en threads dan Intel.

Server-moederborden hebben ook meerdere sockets om meer CPU’s aan te sluiten. Een gewoon moederbord heeft één socket voor een enkele CPU. De sockets variëren tussen Intel en AMD, dus let op als je geïnteresseerd bent in het bouwen van een pc.

Cores en Threads, AMD’s en Intel’s series

De huidige processors zijn niet gebaseerd op één enkele besturingseenheid zoals enkele decennia geleden in de pc-sector. Ze hebben meerdere cores en threads en worden geleverd met de meest up-to-date beveiligingsfuncties. Core betekent simpelweg de fysieke verwerkingseenheden van de CPU. Een thread is de virtuele versie van een core. Dit betekent dat de CPU meerdere taken tegelijk kan uitvoeren.

AMD biedt in zijn RYZEN- en EPYC-serie tot 64 cores en 128 threads, terwijl Intel met Xeon (server-CPU) tot 38 cores en 76 threads voorstelt. Dit geeft duidelijk aan dat AMD iets meer te bieden heeft. Meer cores bieden betere multithreading-prestaties, wat het unieke kenmerk is van een server-CPU. Het is belangrijk om naar andere functies te kijken, zoals CPU-kloktijden of de hoeveelheid en het type cache.

De desktopoplossingen van AMD worden ook wel RYZEN genoemd terwijl Intel de kleine letter i en een cijfer gebruikt om de serie aan te duiden (bijv. Intel i7, Intel i9) en een speciale X-Serie biedt voor liefhebbers.

Levensverwachting

Server-CPU’s zijn vooral geschikt voor een grote werklast. Hoge productiviteitsvereisten worden ook ondersteund door server-CPU’s. Ze zouden 24/7 moeten werken, terwijl desktop-CPU’s meestal een paar minuten tot maximaal ongeveer tien uur per dag worden gebruikt. De gewone desktopgebruiker schakelt de pc uit – kantoorgebruikers en gamers eveneens.

Server-CPU’s zijn dus gebouwd om 24/7 op volle kracht te werken. Zelfs dan is hun levensverwachting hoger dan die van een desktop-CPU. Dit komt omdat ze zijn gebouwd voor continu zware prestaties. Beide reeds genoemde bedrijven bieden CPU’s aan met een geschatte levensduur van meer dan een decennium, waarna de technologie over het algemeen verouderd raakt.

overklokken

De levensverwachting betekent niet dat een CPU na tien jaar crasht. De meeste zware pc-gebruikers hebben bijna nooit een dode processor ervaren. Overklokken kan de dood van zo’n eenheid versnellen, maar dit onderwerp is niet relevant voor kantoorgebruikers. Het is belangrijker voor gamers en enthousiastelingen die willen weten welke scores ze kunnen halen en waartoe de CPU in staat is. Processors kunnen ook worden overgeklokt via BIOS waarin een overklokfunctie in de meeste gevallen handmatig kan worden geactiveerd. De processors worden automatisch overgeklokt als een hogere output op basis van de workload nodig is.

Gebruik van ECC RAM en koeler

Als extra voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat server-CPU’s falen, wordt ECC-RAM (Error Code Correcting Memory) vaak gebruikt in servers. Het controleert of de gegevens correct zijn verwerkt. Als dit niet efficiënt is gebeurd, corrigeert het de geheugenfout met dit type RAM.

Server-CPU en desktop-CPU hebben beide hun eigen gespecialiseerde doeleinden. De ene is het beste voor een 24/7 werkende machine, terwijl de andere is ontworpen om te functioneren voor de eindgebruiker. Hoewel server-CPU’s zijn ontworpen voor servers, kunnen ze ook worden gebruikt voor desktop-pc’s. Het enige dat u hoeft toe te voegen, is een koelsysteem, omdat server-CPU’s zonder koeler worden geleverd. Normale desktop-CPU’s komen meestal in een boxed-versie. Dit betekent dat de processor een koeler bevat. Er zijn verschillende varianten van beide typen beschikbaar met unieke functies en verschillende prijzen, u kunt kiezen volgens uw behoefte.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like