Wat te doen als de externe harde schijf alleen-lezen is op…

Als u niet op een externe harde schijf op Mac kunt schrijven, zijn de machtigingen waarschijnlijk ingesteld op “Alleen-lezen”. Het is zeker mogelijk dat u de externe harde schijf van uw Mac op “Alleen lezen” hebt ingesteld en bent vergeten, maar er zijn andere problemen die dit symptoom kunnen veroorzaken.

Hieronder staan ​​alle manieren om een ​​externe harde schijf te repareren die “Alleen-lezen” is op een Mac, afhankelijk van wat het precies veroorzaakte. Aan het einde van dit artikel weet u wat u vervolgens moet doen. Lees verder.

Waarom is de externe harde schijf alleen-lezen op Mac?

Er zijn 3 veelvoorkomende redenen waarom een ​​externe harde schijf “Alleen lezen” is op Mac. Weten welke van deze op u van toepassing is, is de sleutel tot het succesvol oplossen van dit probleem.

Toestemmingsinstellingen. U kunt de lees- en schrijfrechten van een externe harde schijf wijzigen met behulp van een computer. Het is mogelijk dat de “Alleen-lezen”-machtigingen zijn overgedragen naar uw Mac toen u uw schijf aansloot. Dit kan eenvoudig worden gewijzigd via Finder. Klik hier om naar dat gedeelte te springen.

Formatteringsfouten. Formatteringsfouten zijn een symptoom van een beschadigde schijf. Corruptie kan optreden door een virusaanval, onderbreking tijdens het lezen en schrijven, softwareproblemen en/of fysieke schade. U kunt proberen het te repareren met Schijfhulpprogramma. Klik hier om naar dat gedeelte te springen.

NTFS-formattering. Uw schijf is mogelijk geformatteerd naar NTFS. Vanwege compatibiliteitsproblemen is NTFS “Alleen lezen” op Mac (maar “Lezen & schrijven” met Windows). Met andere woorden, het gebruik van een NTFS-schijf betekent dat u geen toestemming hebt om naar uw externe schijf op Mac te schrijven. De oplossing is om je schijf te formatteren. Klik hier om naar dat gedeelte te springen.

Hoe machtigingen voor externe harde schijf op Mac te controleren

Gebruikers kunnen de machtigingen voor een externe harde schijf op Mac overal in Finder wijzigen en controleren. Hier is hoe:

Stap 1. Klik met de rechtermuisknop op uw externe harde schijf in Finder en klik op “Info ophalen”.
Rechtsklikmenu op externe schijf

Stap 2. Scrol omlaag naar de onderkant van dit nieuwe venster en klik op de schakelaar naast “Delen en machtigingen” om deze instellingen uit te vouwen.
Tabblad Rechten delen in het venster Info ophalen

Stap 3. Controleer of het item in de kolom “Privilege” naast uw naam (of “iedereen”) “Alleen-lezen” zegt. Als dat het geval is, betekent dit dat u geen gegevens naar die schijf kunt schrijven.
Machtigingen in het venster Info ophalen

U kunt ook de schakelaar “Algemeen” uitvouwen om erachter te komen in welk bestandssysteem uw schijf is geformatteerd. Als het “NTFS” is, moet u uw schijf formatteren om deze compatibel te maken met macOS. Klik hier om naar de juiste methode te gaan.

Hoe u een alleen-lezen probleem met de externe harde schijf op Mac kunt oplossen

Het kiezen van de juiste oplossing is een kwestie van uitzoeken wat het probleem is, dus lees het eerste deel van dit artikel als je dat nog niet hebt gedaan. Hieronder staan ​​3 verschillende manieren om een ​​alleen-lezen probleem met de externe harde schijf op Mac op te lossen.

Methoden 1 en 2 zijn de enige manieren om een ​​harde schijf te wijzigen van “Alleen-lezen” op Mac zonder te formatteren. Methode 3 vraagt ​​u om uw schijf te formatteren, waardoor uw gegevens worden gewist.

Methode 1: Drive-machtigingen wijzigen op macOS

Als je schijf niet is geformatteerd naar NTFS en je er nog steeds geen toegang toe hebt, probeer dan handmatig de machtigingen te wijzigen met Finder. Om machtigingen op een externe harde schijf op Mac te wijzigen:

Stap 1. Klik met de rechtermuisknop op uw externe harde schijf in Finder en klik op “Info ophalen”.
Rechtsklikmenu op externe schijf

Stap 2. Scrol omlaag naar de onderkant van dit nieuwe venster en klik op de schakelaar naast “Delen en machtigingen” om deze instellingen uit te vouwen.
Tabblad Rechten delen in het venster Info ophalen

Stap 3. Klik in de kolom “Privilege” op het item naast uw gebruikersnaam (of “iedereen”) en selecteer “Lezen en schrijven”.
Lees- en schrijfrechten van de gebruiker in het venster Info ophalen

Methode 2: Gebruik de EHBO-functie van Schijfhulpprogramma

Als het handmatig wijzigen van de machtigingen niet werkt, heeft uw schijf mogelijk schijffouten. De native macOS-tool Schijfhulpprogramma, die een tool heeft met de naam “Eerste hulp” die automatisch fouten scant en repareert. Eerste hulp gebruiken om een ​​externe schijf of USB-schijf alleen-lezen op Mac te repareren:

Stap 1. Open Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma.
Schijfhulpprogramma-pictogram in de map Finder-toepassingen

Stap 2. Klik op de knop “Bekijken” in de linkerbovenhoek van het middelste deelvenster en selecteer “Alle apparaten weergeven”.
Toon alle apparaten knop in Schijfhulpprogramma

Stap 3. Selecteer uw externe harde schijf in de lijst en klik op de knop “Eerste hulp” bovenaan het venster Schijfhulpprogramma.
EHBO-knop in Schijfhulpprogramma

Stap 4. Klik in het dialoogvenster dat verschijnt op “Uitvoeren”.
Start de EHBO-knop in Schijfhulpprogramma

Methode 3: Formatteer uw schijf

macOS kan native lezen en schrijven op FAT32- en exFAT-schijven, dus je moet je schijf formatteren naar een van deze bestandssystemen. U kunt dit eenvoudig doen met Schijfhulpprogramma:

Bij het formatteren worden alle gegevens volledig van de schijf gewist. U moet een tool genaamd “Data Recovery Software” gebruiken om uw gegevens te herstellen na het formatteren. Als uw gegevens belangrijk voor u zijn, lees (en begrijp) deze sectie van het artikel over gegevensherstel voordat u verder gaat.

Stap 1. Start Schijfhulpprogramma (Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma).
Schijfhulpprogramma-pictogram in de map Finder-toepassingen

Stap 2. Klik op de knop “Bekijken” in de linkerbovenhoek van het middelste deelvenster en selecteer “Alle apparaten weergeven”.
Toon alle apparaten knop in Schijfhulpprogramma

Stap 3. Selecteer uw externe harde schijf in de lijst en klik op de knop “Wissen” bovenaan het venster Schijfhulpprogramma.
Wis-knop in Schijfhulpprogramma

Stap 4. Geef uw externe schijf een naam, kies “ExFAT” voor het formaat en “GUID Partition Map” voor het schema. Klik vervolgens op “Wissen”.
Instellingen formatteren in Schijfhulpprogramma

Gegevens herstellen van een externe harde schijf na formatteren

Na het formatteren van uw schijf van NTFS naar FAT32 of ExFAT (of andere macOS-compatibele bestandssystemen), worden de gegevens op uw schijf volledig gewist. Er is geen manier om ze in Finder te openen – u moet software voor gegevensherstel gebruiken.

We zullen dit proces demonstreren met behulp van een tool genaamd Disk Drill. Het is een zeer effectieve en gebruiksvriendelijke software voor gegevensherstel die we vaak op Macgasm gebruiken. Hier is hoe het te gebruiken:

Disk Drill vereist dat je Mac je schijf herkent. Om een ​​externe harde schijf te herstellen die niet wordt weergegeven, moet u deze eerst in Schijfhulpprogramma laten verschijnen.

Stap 1. Sluit uw externe schijf veilig aan op uw Mac en downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2. Start Disk Drill door Finder > Toepassingen te openen en te dubbelklikken op het pictogram.
Disk Drill-pictogram in Finder-toepassingen

Stap 3. Selecteer uw externe schijf en klik op “Zoeken naar verloren gegevens”.
Disk Drill schijf selectie scherm

Stap 4. Zodra Disk Drill de scan heeft voltooid, klikt u op “Gevonden items bekijken”.
Disk Drill scanscherm

Stap 5. Filter snel resultaten met behulp van de linkerzijbalk en de zoekbalk in de rechterbovenhoek van het venster.
Disk Drill zoekbalk en filterzijbalk

Stap 6. U kunt zien of u het gewenste bestand kunt herstellen door er een voorbeeld van te bekijken. Beweeg uw muisaanwijzer naar de rechterkant van een bestand en klik op de oogknop die verschijnt.
Disk Drill bestandsvoorbeeld

Stap 7. Gebruik de selectievakjes in de meest linkse kolom om de bestanden te selecteren die u wilt herstellen. Klik vervolgens op “Herstellen”.
Disk Drill bestandsselectie

Stap 8. Selecteer een locatie op je computer waar je wilt dat Disk Drill je bestanden opslaat. Klik vervolgens op “OK”.
Disk Drill dialoog voor herstelde bestanden opslaan

Disk Drill Basic voor Mac biedt niet: free gegevensherstel, maar u kunt een voorbeeld van zoveel bestanden bekijken als u wilt. Dit zou u moeten vertellen of de bestanden die u nodig hebt herstelbaar zijn. “Free” software voor gegevensherstel bestaat, maar ze hebben allemaal hun eigen beperkingen – uw kilometerstand kan variëren.

0 Shares:
You May Also Like