Wat maakt een VPN anders dan een proxynetwerk? uitgelegd

Je hebt misschien gehoord van deze twee termen, namelijk een VPN en een proxy-netwerk. Sommige mensen beschouwen ze zelfs als hetzelfde, maar ze zijn niet hetzelfde. Er zijn een paar verschillen en overeenkomsten tussen beide technologieën die hen onderscheiden. Een VPN is in feite speciale software die u online privacy en anonimiteit geeft door een privénetwerk te creëren vanaf een openbare internetverbinding. Als u Surfshark VPN nu downloadt, begrijpt u het duidelijker. Aan de andere kant is een proxy in feite een programma dat ons helpt toegang te krijgen tot internet via een andere server. Proxynetwerken gebruiken hun eigen servers om u een beveiligde verbinding met internet te bieden.

Klinkt veel op elkaar toch? Nee! Er is eigenlijk een verschil tussen proxyservers en VPN-servers. In dit artikel zullen we leren hoe een VPN verschilt van een proxynetwerk. Als je dit allemaal wilt leren, lees dan verder!

Verschillen tussen een VPN en een proxynetwerk

VPN’s worden altijd gebruikt wanneer u privé toegang tot internet wilt. Dit betekent dat uw verkeer wordt versleuteld, zodat niemand anders kan zien wat u online doet. Dit is van vitaal belang, vooral als u openbare Wi-Fi-hotspots gebruikt die soms gegevens lekken. Je weet nooit wie er naar je luistert en naar je kijkt.

Als het gaat om privé browsen, zijn VPN’s de perfecte tool voor jou. Ook met VPN kun je geografische beperkingen omzeilen, populaire streaming deblokkeren of anonieme torrents. Ze bieden meestal onbeperkte bandbreedte en met betaalde VPN’s kan meer dan 1 apparaat inloggen en privé browsen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over beperkte middelen. Het enige nadeel is dat VPN uw verbindingssnelheden vertraagt ​​en het gegevensverbruik verhoogt.

Proxy’s werken als VPN’s, behalve dat proxy’s meestal niet veilig zijn. Ze hebben ook vaste IP-adressen. Dus als iemand de proxypakketten controleert, kunnen ze niets ontdekken omdat alle verbindingen met de proxyserver van hetzelfde IP-adres lijken te komen. Een goed voorbeeld is wanneer u een Chrome-browserextensie gebruikt met de naam HTTPS Everywhere.

Deze extensie vertelt Google Chrome hoe websites moeten worden geopend via een HTTPS-protocol waarmee u anoniemer kunt blijven tijdens het surfen op internet. Wanneer u sites bezoekt die HTTPS-protocollen vereisen (wat de meeste doen), zoals Facebook, Gmail, enz., moet u een certificaat invoeren waardoor u er erg achterdochtig uitziet als iemand u via een proxy zou controleren.

Proxy-netwerken versus VPN’s: welke is beter voor uw behoeften?

Als u op zoek bent naar een free/betaalde VPN-serviceprovider, dan kunt u de betaalde optie of de free versie van zijn dienst. Het is echter belangrijk op te merken dat VPN-services vaak duur zijn in vergelijking met de prijs van alleen het huren van een proxy. Een andere overweging is de hoeveelheid zekerheid die elk bedrijf biedt.

Kies je voor een proxy netwerk, dan krijg je heel wat voordelen. Maar als u besluit voor een VPN te gaan, krijgt u betere snelheden en beveiliging. Proxy’s worden vaak door organisaties gebruikt om de activiteiten van hun werknemers te volgen en te weten wat iedereen doet tijdens kantooruren (meestal).

Proxy’s kunnen ook beperkingen opleggen aan de gewenste sites, zoals uw kantoor kan het kijken naar NetFlix of Amazon Prime op kantoor beperken. Het ergste is dat als je via een ethernetkabel met het internet van je afdeling bent verbonden, je ook geen VPN kunt activeren.

Het komt erop neer dat geen van beide perfect is en dat je ervoor moet zorgen dat je de beste VPN-opties voor jezelf kiest. Voordat u zich aanmeldt voor een VPN, moet u eerst de prijsstructuur overwegen. Houd er rekening mee dat de meeste VPN-providers maandelijkse kosten in rekening brengen en geen eenmalige kosten.

Proxy server

Maskeert IP-adresBypass Geo-locatiebeperkingenMeestal beschikbaar voor gratisKan worden gebruikt voor grootschalige netwerkenVerbergt IP-adres maar beveiligt geen gegevens of verbergt webverkeer Werkt alleen op één applicatie tegelijk Openbare proxyservers kunnen traag, onbetrouwbaar of onveilig zijn.

VPN-server

Maskeert IP-adresBypass Geo-locatiebeperkingenToegevoegde beveiliging door middel van gegevensversleutelingDekt al het netwerkverkeerBiedt een veilige manier om op afstand toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk.Vereist meestal een betaald abonnement (om voordelen te realiseren)Kan computerbronnen uitputten Meestal niet zo schaalbaar als proxy’s.

Voor degenen onder u die het verschil tussen een virtueel particulier netwerk en een proxynetwerk nog niet kennen, zijn hier enkele dingen die u moet weten voordat u kiest voor een VPN-provider via een proxynetwerk.

Last minute gedachten

Het belangrijkste is dat een VPN-netwerk een softwareoplossing is, terwijl een proxy een fysieke installatie is. Een VPN maskeert je ware identiteit voor iedereen terwijl je verbonden bent met internet. Als u daarentegen bent verbonden met een proxynetwerk, kan uw provider uw activiteiten volgen.

Dat gezegd hebbende, zowel VPN’s als proxy’s stellen gebruikers in staat anoniem online te surfen. Maar er zijn enkele beperkingen als het gaat om proxy-netwerken.

Over het algemeen is VPN beter omdat het privacy en veiligheid biedt door uw verkeer door een beveiligde VPN-server te leiden en uw verkeer te coderen. Een proxy leidt uw verkeer gewoon door een bemiddelende server, maar biedt niet per se extra bescherming.

0 Shares:
You May Also Like