Wat is het MAC-adres in netwerken? Uitgelegd met voorbeelden

Of u nu op een bekabeld of draadloos netwerk werkt, uw computer moet een NIC (Network Interface Card) hebben om via het netwerk te kunnen communiceren. NIC is in wezen een computercircuitkaart die gegevens omzet in een elektrisch signaal zodat het over het netwerk kan worden verzonden en het voor uw computer mogelijk maakt om verbinding te maken met een netwerk. En elke NIC heeft een hardware-adres dat bekend staat als a MAC (mediatoegangscontrole) ze zijn uniek en kunnen niet worden gewijzigd. Laten we eens kijken wat het gebruik van mac-adressen in netwerken is? Hoe vindt u het mac-adres op uw Windows 10-computer?

Wat is MAC-adres (Media Access Control-adres)?

Het MAC-adres, ook wel bekend als het Media Access Control-adres, is een unieke identificatie die is toegewezen aan een NIC (Network Interface Controller/Card). MAC-adres is ook bekend als het fysieke adres van een netwerkapparaat, dat een veilige manier biedt om afzenders of ontvangers in het netwerk te vinden, ongewenste netwerktoegang voorkomt, u helpt het apparaat op het netwerk te volgen en meer.

MAC-adressen zijn alfanumerieke waarden van 12 tekens, uitgedrukt in hexadecimale getallen. Het adres zelf is 48 bits lang of 6 bytes (bits en bytes zijn binaire waarden, er zijn 8 bits in een byte) En het is vaak hard gecodeerd door de fabrikant van de netwerkkaart.

Een voorbeeld van MAC-adressen is: 00-1A-2B-3C-4D-56. hier ziet u het mac-adres met 6 verkooppunten. De eerste drie octetten (groep van acht bits) zijn Organizationally Unique Identifier (OUI), het identificeert de leverancier en de laatste drie octetten zijn nummerspecifiek (Unique identifier) ​​voor het apparaat, dat is bekend als Network Interface Controller (NIC) specifiek.

Soorten MAC-adres

Er zijn drie soorten MAC-adressen: unicast, multicast en broadcast.

    Unicast MAC-adres staat voor een specifieke NIC of ingebouwde NIC-poorten in het netwerk. Het ingebouwde fysieke adres van een NIC is het unicast MAC-adres van die NIC.Multicast MAC-adres staat voor een groep apparaten, de IEEE heeft de Organizationally Unique Identifier (OUI) gereserveerd 01-00-5E (eerste 3-bytes of 24 bits) voor de multicast MAC-adressen. De overige 24 bits worden ingesteld door de netwerktoepassing of het apparaat dat gegevens in de groep wil verzenden.Uitzenden MAC-adres staat voor alle apparaten in het netwerk. De IEEE heeft het adres gereserveerd FFFF.FFFF.FFFF als het uitgezonden MAC-adres. Elk apparaat dat de gegevens naar alle apparaten van het netwerk wil sturen, kan dit adres gebruiken als het bestemmings-MAC-adres.

Hoe het MAC-adres in Windows te vinden?

Er zijn verschillende manieren om het MAC-adres op uw Windows 10-computer te achterhalen.

Opdrachtprompt gebruiken:

Open de opdrachtprompt als beheerder, typ opdracht ipconfig /all en druk op de enter-toets. Hiermee wordt het IP-adres van de computer en andere informatie weergegeven, zoals het adres van de standaardgateway. Om het fysieke adres van de bedrade of draadloze adapter te achterhalen, scrolt u omlaag en zoekt u naar de waarden naast “Fysiek adres, ”. Dit wordt uw MAC-adres.

De netwerkverbindingsinstellingen gebruiken:

Druk op Windows-toets + R, typ ncpa.cpl en klik op ok, hierdoor wordt het netwerkconfiguratievenster geopend, zoek uw actieve netwerkadapter, dubbelklik erop om de eigenschappen te openen, klik vervolgens op details en zoek het fysieke adres in het venster Netwerkverbindingsdetails is uw MAC-adres

Mac-adres wijzigen Windows 10

Ja, we hebben al besproken dat het MAC-adres “ingebrand” is op het fysieke apparaat aan de kant van de fabrikant. Maar het is vrij eenvoudig om uw MAC-adres te wijzigen door het te “spoofen” als een ander MAC-adres.

Druk op Windows-toets + R, typ devmgmt.msc en klik op ok Hiermee wordt apparaatbeheer geopend en worden alle lijsten met geïnstalleerde apparaatstuurprogramma’s weergegeven, zoek en vouw Netwerkadapters uit, klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde netwerkstuurprogramma (bijvoorbeeld Realtek PCIe GBE-familiecontroller) selecteer eigenschappen, Ga naar het tabblad Geavanceerd, onder de eigenschappensectie scrol omlaag en zoek het netwerkadres, ga vervolgens naar waarde en typ het gewenste MAC-adres, klik op ok en start uw pc opnieuw op, voer nu opnieuw de ipconfig /all commando en controleer de mac-adreswijzigingen

IP-adres versus MAC-adres

IP-adres staat voor Internet Protocol Address, waarbij MAC-adres staat voor Media Access Control Address.IP-adres is ofwel een vier-byte (IPv4) of acht-byte (IPv6) adres waarbij het MAC-adres een hexadecimaal adres van zes bytes is. De IP-adressen zijn gekoppeld met TCP/IP (netwerksoftware) worden MAC-adressen gekoppeld aan de hardware van netwerkadapters. IP-adressen worden geleverd door ISP (internetserviceprovider) waar MAC-adressen worden verstrekt door chipmakerfabrikanten. Het IP-adres werkt in de netwerklaag van de OSI-model waarbij het MAC-adres actief is in de datalinklaag.

Hier legt een video uit, MAC versus IP-adres: verschil tussen beide met voorbeelden en frame-indeling.

Lees ook:

rapporteer deze advertentieBron computernetworkingnotes

0 Shares:
You May Also Like