Wat is een DNS-server en hoe kunt u veelvoorkomende problemen hiermee oplossen?

Vraagt ​​u zich wel eens af wat er achter de schermen werkt als u internet gebruikt om te zoeken of e-mail te verzenden? Het is een groots mechanisme dat achter de schermen werkt om je alle informatie te geven die je nodig hebt. EEN DNS server is een onderdeel van het enorme systeem en het werkt tussen uw getypte URL en de netwerkapparaten om de verbinding mogelijk te maken.

Ben je er al psychisch over? Lees hieronder verder terwijl we bespreken: wat is een DNS-server en hoe kunt u de meest voorkomende problemen oplossen die we vaak tegenkomen tijdens het gebruik ervan. Als je geïnspireerd raakt door dit artikel en deel wilt uitmaken van het grootse ontwerp door je online te wagen met je gloednieuwe website, bekijk dan de opwindende aanbiedingen voor webhostingdomeinen en pak kortingen op je nieuwe domein- en serverbehoeften.

Wat is een DNS-server?

DNS is de afkorting van de Domein naam server. Zoals de naam al doet vermoeden, is de belangrijkste verantwoordelijkheid van een DNS-server om de naam van de URL die u op uw computer typt, om te zetten in iets dat een webserver begrijpt. U vraagt ​​zich vast af wat de noodzaak van zo’n transformatie is. Welnu, we kunnen geschreven woorden zeker begrijpen en wat ze betekenen, maar een webserver niet. Dus de DNS-server zet de door u gevraagde URL om in een reeks getallen (gedefinieerd als IP) die de netwerksystemen begrijpen en u kunt verbinden met de door u gevraagde website. Dit is zeker niet het meest overtuigende systeem dat er is, maar het is het enige systeem dat voor ons beschikbaar is om verbinding te maken met de specifieke webservers waarmee we verbinding willen maken.

DNS-instellingen wijzigen in Windows 10

U kunt DNS-instellingen wijzigen of bijwerken op Windows 10, 8.1 en 7

Druk op Windows + R, typ ncpa.cpl, en klik op ok. Dit opent het venster met netwerkverbindingen. Klik met de rechtermuisknop op de actieve netwerkadapter en selecteer Eigenschappen. Zoek Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4), klik erop om het te markeren en klik vervolgens op de knop Eigenschappen eronder. Het venster dat verschijnt, is waar u uw DNS-server kunt wijzigen. Standaard is DNS-server automatisch verkrijgen de geselecteerde optie. Wijzig dit in Gebruik de volgende DNS-serveradressen door op het keuzerondje ernaast te klikken.

Stel vervolgens Google Public DNS IPv4-adressen in:

8.8.8.8
8.8.4.4

Of OpenDNS IPv4-adressen:

208.67.222.222
208.67.220.220

Problemen met DNS-servers op Windows 10 oplossen

Vanwege de complexiteit van de DNS-serversystemen en de uitgestrektheid van het internet van vandaag, komen we vaak verschillende problemen met de DNS-server tegen en ik wed dat u er ook veel van hebt ondervonden. Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige oplossingen beschikbaar om deze problemen op te lossen. Dus als u een foutmelding krijgt met de melding “DNS-server reageert niet” of “Uw computer lijkt correct geconfigureerd, maar het gedetecteerde apparaat of de bron (DNS-server) reageert niet” volg dan de onderstaande stappen om van dit vervelende probleem af te komen.

Uw netwerkverbinding controleren

Mensen krijgen vaak DNS-fouten wanneer hun internetverbinding niet goed is ingesteld. Zorg ervoor dat u elke router, modem of draad die u gebruikt, controleert en ervoor zorgt dat ze in goede staat verkeren en correct zijn aangesloten op hun respectieve poorten.

Als alles er goed uitziet, ga je gang en open je het configuratiescherm. Selecteer daar ‘Netwerk en internet’ en selecteer in het volgende scherm ‘Netwerkcentrum’. In het netwerk- en deelcentrum zou u details over uw internetverbinding moeten kunnen zien. Zorg ervoor dat u controleert of het toegangstype “Internet” of “Lokaal en internet” zegt. Als alles in orde is, gaat u verder met de volgende stap en als u iets anders vindt dan wat we hebben genoemd, neemt u contact op met uw internetprovider ( ISP ).

Windows Netwerkdiagnose uitvoeren

Selecteer vanuit het netwerk- en diagnosecentrum ‘Het oplossen van problemen‘. Voor oudere versies van Windows zou dit een pagina voor het oplossen van problemen moeten openen en u de keuze geven om te kiezen met welk soort problemen u wordt geconfronteerd. Voer de probleemoplosser uit en aarzel niet om aanbevolen acties en oplossingen uit te voeren. Als alles goed gaat, zal dit dit probleem voor de meeste gebruikers oplossen.

Klik met de rechtermuisknop op het startmenu van Windows 10 selecteer instellingen, klik vervolgens op Netwerk en internet, Scroll naar beneden en zoek de probleemoplosser voor netwerken, klik erop, volg de instructies op het scherm om het diagnoseproces te starten.

De stuurprogramma’s van de netwerkadapter bijwerken

Als de bovenstaande oplossingen niet voor u hebben gewerkt, heeft u waarschijnlijk te maken met een enigszins complex probleem.

We beginnen dit probleem aan te pakken door de stuurprogramma’s van de netwerkadapter bij te werken. Voor een groot aantal gebruikers verdween dit probleem zodra ze hun stuurprogramma’s bijgewerkt, en het proces om dit te doen is vrij eenvoudig. Volg de onderstaande instructies stap voor stap om uw netwerkstuurprogramma’s opnieuw te installeren.

Druk op Windows-toets + X Selecteer apparaatbeheer. Zoek naar netwerkadapters in de lange lijst van apparaatbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de netwerkadapter en selecteer ‘Verwijderen’. Hiermee wordt het huidige stuurprogramma van de netwerkadapter verwijderd. Klik bovenaan het scherm in Apparaatbeheer op Actie en klik op scannen op hardwarewijziging. Klik erop. Zoek nu opnieuw de netwerkadapter en klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer ‘Stuurprogramma’s bijwerken’. Selecteer ‘Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s’ zodra u hierom wordt gevraagd. Nu zal Windows de juiste en bijgewerkte stuurprogramma’s voor uw apparaat installeren. Zodra de installatie is voltooid voltooid, start u uw apparaat opnieuw op.

Controleren op malware en overactieve antivirusprogramma’s

In sommige zeldzame gevallen kunnen DNS-problemen worden veroorzaakt door malware die uw systeem kan binnendringen via internet of via een beschadigd bestand dat u handmatig in uw systeem hebt uitgevoerd. Hoewel de mogelijkheden erg klein zijn, moet u het apparaat toch controleren met een krachtige antivirus, vooral als u oudere versies van Windows gebruikt of als u geen antivirusprogramma hebt geïnstalleerd.

Tegenwoordig beschermen antivirussen ons niet alleen tegen virussen in ons systeem, maar beschermen ze ons ook tegen kwaadaardige websites. Nu kan dit laatste soms een probleem zijn, omdat de antivirussen de neiging hebben om internetverbindingen te blokkeren zodra ze iets vreemds detecteren. Vaak kunnen sommige app-updates die op de achtergrond van uw apparaat plaatsvinden een vals alarm voor de antivirus veroorzaken en kunnen alle internetverbindingen met geweld worden uitgeschakeld. Zorg ervoor dat u het apparaat controleert met het antivirusprogramma uitgeschakeld en als dit uw probleem oplost, neem dan onmiddellijk contact op met de antivirusleverancier voor meer informatie over hoe u dergelijke problemen in de toekomst kunt voorkomen terwijl u de antivirus aanhoudt.

Een schone start uitvoeren

Dit probleem kan ook worden veroorzaakt door software van derden die niet goed werkt. Voer een schone start uit is zeer nuttig om het probleem te achterhalen en te diagnosticeren. Volg deze eenvoudige stappen om dat te controleren.

Druk op Windows-toets + R.Schrijf ‘msconfig’ en druk op enter. Een nieuw venster met de titel ‘Systeemconfiguratie’ wordt geopend. Vink ‘Hide all Microsoft-services onderaan aan en klik op alles uitschakelen. Klik op Toepassen om deze keuzes op te slaan en druk op OK om te sluiten het venster.Start uw pc opnieuw op.Als u het probleem niet ondervindt na het opnieuw opstarten, kunt u er zeker van zijn dat dit wordt veroorzaakt door een toepassing van derden.Herhaal de procedure en sta slechts 1 app van derden tegelijk toe om te identificeren de boosdoener.Als het je lukt om de toepassing te identificeren, verwijder deze dan onmiddellijk.

Conclusie

DNS-servers zijn een integraal onderdeel van moderne netwerksystemen en hun complexiteit is de oorzaak van frequente fouten. Maar het is zeker dat de meeste veelvoorkomende problemen kunnen worden opgelost met behulp van de hierboven genoemde stappen. Als u nog steeds met hetzelfde probleem wordt geconfronteerd nadat u al deze oplossingen hebt geprobeerd, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw pc-fabrikant voor hulp en onderhoud. U kunt ook contact opnemen met Microsoft door deze link te volgen en uw probleem op te lossen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like