Wat is bestandssysteem, NTFS of FAT32 of exFAT wat het beste is? uitgelegd

Bij computergebruik specificeert een bestandssysteem hoe gegevens worden opgeslagen en opgehaald op de schijf. We kunnen ook zeggen dat bestandssysteem de methode of gegevensstructuur is die een besturingssysteem gebruikt om bestanden op de schijf bij te houden. En zonder een bestandssysteem zou de informatie die op uw schijf is opgeslagen niet worden geïsoleerd in afzonderlijke bestanden die het moeilijk maken om gegevens te identificeren en op te halen. Windows 10 ondersteunt drie verschillende bestandssystemen die: NTFS, FAT32 en exFAT waar de NTFS-bestandssysteem is de moderne.

Terwijl het formatteren van een USB-station of SD-kaart in de war raakt over welke te kiezen tussen FAT32-, exFAT- of NTFS-bestandssysteem, welke is beter? Laten we eens kijken naar het verschil tussen FAT32-, exFAT- of NTFS-bestandssystemen.

Wat is bestandssystemen?

Een bestandssysteem is een methode voor het organiseren en ophalen van bestanden van een opslagmedium of harde schijf. Computers gebruiken verschillende soorten bestandssystemen om gegevens op media zoals HDD, SD-kaart, USB-flashstation, cd en dvd op te slaan en te ordenen. Zonder een bestandssysteem zouden alle gegevens niet in orde zijn en kunnen ze zelfs niet worden gevonden of opgehaald door gebruikers.

Er zijn drie bestandsindelingen die door het meest gebruikte Windows-besturingssysteem worden ondersteund: FAT32, exFAT en NTFS. Ze hebben hun eigen manieren om gegevens te organiseren, sommige hebben een hogere snelheid en bieden betere compatibiliteit, andere hebben een betere beveiliging.

De overgang van deze bestandssystemen was als volgt:

8-bits FAT (oorspronkelijke 8-bits FAT)FAT12 (8-bits bestandstoewijzingstabel)FAT16 (initiële 16-bits bestandstoewijzingstabel (met 16-bits sectorinvoer))FAT16B (laatste 16-bits bestandstoewijzingstabel (met 32 -bit sectorvermeldingen))FAT32 (File Allocation Table-32)exFAT (Extensible File Allocation Table)NTFS (New Technology File System)

FAT32 en NTFS zijn de meest voorkomende typen bestandssystemen die in een besturingssysteem worden gebruikt. Hier zijn enkele korte introducties over de verschillende functies van bestandssystemen.

NTFS (Nieuw Technologie Bestandssysteem)

NTFS staat voor New Technology File System voor het eerst geïntroduceerd in 1993 als onderdeel van de Windows NT 3.1-release. Het is het meest veilige en robuuste bestandssysteem dat het Windows-besturingssysteem gebruikt voor het efficiënt opslaan, organiseren en vinden van bestanden op een harde schijf. Wanneer u Windows installeert, formatteert het uw systeemstation met het NTFS-bestandssysteem. NTFS zit boordevol andere moderne functies die ondersteuning bieden voor bestandsrechten voor beveiliging (die kunnen helpen snel fouten te herstellen als uw computer crasht), schaduwkopieën voor back-ups, codering, schijfquotalimieten en meer.

Standaard kan Mac OS X alleen NTFS-schijven lezen en er niet naar schrijven. Sommige Linux-distributies kunnen NTFS-schrijven ondersteunen, maar sommige kunnen alleen-lezen zijn.

Het is zeer veilig omdat het ongeoorloofde toegang tot bestandsinhoud voorkomt door Encryption File System (EFS) af te dwingen. Het is minder vatbaar voor fragmentatie en presteert goed, zelfs in partities van meer dan 400 MB. Ondersteunt bestandscompressie en is compatibel met Windows NT/2K/XP /Vista/7/8/10, macOS X, Linux Toegangssnelheid is relatief hoger dan bij andere bestandssystemen consumeren.

Het is niet van toepassing op MS-DOS-, Windows 95- en Windows 98-systemen en NTFS werkt traag met een kleine schijfgrootte.

FAT32 (Bestandstoewijzingstabel-32)

FAT32 staat voor File Allocation Table een verbeterde versie van FAT 16 die is ontworpen om de beperkingen van FAT16 te overwinnen (de ondersteunde maximale volumegrootte is 2 GB) ondersteunt grotere media. Het was het bestandssysteem dat werd gebruikt in een oudere versie van Windows 95 tot Windows XP. Maar nog steeds de maximale bestandsgrootte van 4 GB, wat een probleem kan zijn met de huidige Blu Ray-rips en 4K-videobestanden. Als je echter alleen kleine bestanden tussen computers deelt, is het een prima systeem om te gebruiken.

Werkt met alle versies van Windows, Mac, Linux, gameconsoles en praktisch alles met een USB-poort. Bestandscompressie is niet toegestaan ​​en ondersteunt oudere Windows 95/98/2000/2003/XP
De toegangssnelheid is lager in vergelijking met NTFS. Dit bestandssysteem ondersteunt schijfgroottes tot 2 TB of zo hoog als 16 TB met clusters van 64 KB. Het is ideaal voor verwisselbare schijven voor maximale compatibiliteit met de meest uiteenlopende apparaten Niet compatibel met oudere schijfbeheersoftware, moederborden en BIOS-en Biedt niet de mogelijkheden voor bestandsbeveiliging, compressie, fouttolerantie of crashherstel die NTFS biedt. U kunt geen FAT32-partitie maken die groter is dan 8 TB. Met het FAT32-bestandssysteem kunt u geen huidige versies van het bestand installeren ramen.

exFAT (Uitgebreide bestandstoewijzingstabel)

De exFAT (Extended File Allocation Table) werd in 2006 geïntroduceerd. Dit is een bijgewerkt bestandssysteem dat door Microsoft is gemaakt om FAT32 te vervangen. Het is een middenweg tussen FAT32 en het modernere en geavanceerdere NTFS-bestandssysteem. Als u zich afvraagt ​​of Windows 10 exFAT kan lezen, is het antwoord Ja! Ook schijven die zijn geformatteerd met exFAT zijn sneller in het schrijven en lezen van gegevens dan FAT32-schijven.

exFAT heeft zeer grote limieten voor bestands- en partitiegroottes, waardoor u bestanden kunt opslaan die veel groter zijn dan de 4 GB toegestaan ​​door FAT32. Het werkt met alle versies van Windows en moderne versies van Mac OS X, maar vereist extra software op Linux. Meer apparaten ondersteunen exFAT dan NTFS. Er zijn geen realistische limieten voor bestandsgrootte of partitiegrootte. Het is ideaal om het te gebruiken wanneer u grotere bestandsgrootte en partitielimieten nodig hebt dan FAT32-aanbiedingen en wanneer u meer compatibiliteit nodig hebt dan NTFS-aanbiedingen.

Het biedt geen journaling-functionaliteit en andere geavanceerde functies die zijn ingebouwd in het NTFS-bestandssysteem en het is niet zo compatibel als FAT32.

Hier is de samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen FAT32, exFAT en NTFS-bestandssysteem

Hier legt een video-tutorial uit wat NTFS, FAT32, exFAT zijn de verschillen tussen bestandssystemen, en wat doet een bestandssysteem eigenlijk eigenlijk?

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like