Wanneer komt de SharePlay-functie van iOS 15?

shareplay for facetime ios

Snoekssnijdende iOS-gebruikers hebben met spanning gewacht op de komst van SharePlay, een Apple-functie waarmee jij en je vrienden samen video’s en muziek kunnen bekijken met FaceTime. Aanvankelijk zou SharePlay uitkomen met de lancering van iOS 15, maar Apple heeft dit vorige maand zonder pardon uitgesteld. Wat nu?

SharePlay, voor het eerst onthuld in juni, laat je zowel muziek als video’s meenemen naar FaceTime-gesprekken, vergelijkbaar met hoe Spotify’s Group Sessions werken en (tot op zekere hoogte) vergelijkbaar met de watch party-functionaliteit op streaming videodiensten zoals Amazon Prime Video, Disney+ , en Hulu.

SharePlay werkt niet alleen met muziek en video’s op Apple Music en Apple’s TV-app, het ondersteunt dankzij een API ook diensten van derden. Dat betekent dat je tijdens een FaceTime-gesprek een ondersteunde streamingdienst (zoals Disney+, Hulu, HBO Max, Paramount+, Pluto TV en Twitch) kunt starten en de video en/of muziek met je vrienden kunt delen.

SharePlay is niet alleen compatibel met iPhones, iPads en Macs, maar zal ook worden uitgebreid naar Apple TV, en het zal zelfs werken op Android- en Windows-apparaten dankzij een nieuwe webgebaseerde versie van FaceTime.

SharePlay is zeker een handige functie en past perfect bij de pandemie-geïnspireerde “watch party”-trend. Dat is de reden waarom veel gebruikers, waaronder ikzelf, teleurgesteld waren toen Apple SharePlay in augustus uit de bètaversie van iOS 15 rukte, en er was geen teken van de functie toen iOS 15 eerder deze week zijn publieke debuut maakte.

Apple gaf geen reden voor de vertraging, hoewel externe ontwikkelaars wel toegang tot de functie konden blijven houden, zodat ze deze in hun apps konden inbouwen. De nieuwe releasedatum? “Later dit najaar”, wat op elk moment tussen nu en eind december kan betekenen.

Dat gezegd hebbende, heeft Apple misschien net zijn hand getipt. Zoals MacRumors meldt, is SharePlay opnieuw verschenen in de nieuwste bèta’s voor iOS 15.1, en het is aanwezig en verantwoord in de openbare iOS 15.1-bèta die Apple vandaag heeft gezaaid.

Dat is geen garantie dat de release van SharePlay op handen is. Maar het is zeker een goed teken. Als SharePlay terug is in de bètaversie van OS 15.1, kan dit betekenen dat de korte verdwijning van de functie meer een hapering is dan een spectaculaire wegversperring.

Voor een beetje perspectief op timing bracht Apple iOS 14.1 uit op 20 oktober vorig jaar, iets meer dan een maand na de eerste lancering van iOS 14. Als Apple dit jaar hetzelfde patroon volgt, zouden we kunnen kijken naar de komst van iOS 15.1 – en mogelijk SharePlay – medio tot eind oktober.

Maar dat zijn natuurlijk maar gissingen. We zullen niet weten wanneer iOS 15.1 daadwerkelijk zal landen totdat Apple een datum aankondigt, en zelfs dan kan Apple nog steeds besluiten om SharePlay naar iOS 15.2 of hoger te pushen.

Toch hoeven we met een beetje geluk niet al te lang meer te wachten op SharePlay-watchparty’s op onze Apple-apparaten.

0 Shares:
You May Also Like