Waarom het nog te vroeg is voor de grote upgrade van antenne-tv

zapperbox

Af en toe krijg ik een e-mail van een collega-snijder die zich zorgen maakt over toekomstbestendigheid voor ATSC 3.0.

De grote tv-uitzendingsupgrade, ook bekend als NextGen TV, vertegenwoordigt een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de huidige ATSC 1.0-standaard voor antennegebruikers, met veelbelovende 4K HDR-video-ondersteuning, Dolby Atmos- en DTS-X-audio, on-demand video en mogelijk betere ontvangst. Maar aangezien ATSC 3.0 niet compatibel is met de huidige tv-tuners, zullen snoersnijders uiteindelijk nieuwe tv’s, tunerboxen of over-the-air DVR’s nodig hebben om hiervan te profiteren. Als je genoeg industriehype voor de nieuwe standaard hoort, kun je je redelijkerwijs afvragen of het de moeite waard is om nog ATSC 1.0-hardware te kopen.

Van wat ik heb gehoord, is er echter niet veel veranderd sinds vorig jaar, toen ik schreef dat de meeste mensen nog niet naar ATSC 3.0-hardware zouden moeten zoeken. Hoewel er meer zenders in ATSC 3.0 uitzenden dan een jaar geleden, bevindt de overgrote meerderheid zich nog in een experimentele fase en hebben grote tv-netwerken zich nog niet gecommitteerd aan functies zoals 4K en on-demand video. Compatibele hardware blijft ook duur en schaars, en zelfs Dave Arland, een woordvoerder van de ATSC-standaardorganisatie, erkende via e-mail dat het “heel vroeg” is voor de standaard.

Sommige NextGen TV-hardware-opties bestaan ​​​​vandaag en we zullen er later dit jaar waarschijnlijk nog meer zien. Toch zou ik je aanraden om nu niet je budget op ATSC 3.0-apparatuur te verspillen, of je plannen voor het snijden van kabels uit te stellen, alleen maar om toekomstbestendig te zijn.

ATSC 3.0: waar zijn de 4K-uitzendingen?

Het grootste vraagteken voor ATSC 3.0 is op welk punt omroepen belangrijke functies zoals 4K HDR-video en Dolby Atmos-audio zullen gebruiken. Terwijl meer dan 90 stations in de Verenigde Staten tegenwoordig uitzenden in de nieuwe standaard, zei Arland dat ze vooral gericht zijn op het uitzenden en voldoen aan de vereisten voor simulcast. (Volgens de FCC-richtlijnen moeten omroepen die NextGen TV-stations lanceren, ook hun hoofdkanalen uitzenden in ATSC 1.0 tot ten minste februari 2023.) Een provider in Boise, Idaho, genaamd Evoca, biedt momenteel een 4K-kanaal aan, maar alleen als onderdeel van een bredere betaalde dienst.

Grote tv-netwerken zoals ABC, CBS, NBC en Fox kunnen ook een complicerende factor zijn. Zelfs als die netwerken ATSC 3.0 ondersteunen, heeft geen van hen brede toezeggingen gedaan voor een bepaalde ATSC 3.0-functie, zei Arland. Alleen 4K kan een grote onderneming zijn voor netwerken, die het formaat voor het grootste deel ook niet op kabel- of streamingdiensten hebben aangeboden. (Een opmerkelijke uitzondering is Fox, die is begonnen met het leveren van enkele sportevenementen in 4K.)

Houd er rekening mee dat ATSC 3.0 niet alleen voor antennes is. De industrie dringt ook aan op de toepassing ervan in kabel-tv-systemen, waarbij Arland het “essentieel” noemt voor omroepen. Mijn gok is dat we geen brede verspreiding van NextGen TV-functies zullen zien totdat kabelaanbieders zoals Comcast aan boord zijn, en op dit moment bevinden ze zich nog in de testfase.

Op de korte termijn zouden we kunnen zien dat omroepen NextGen TV gebruiken voor lokale inhoud, dus u kunt extraatjes krijgen zoals on-demand video voor weer of nieuws. De standaard ondersteunt ook een dialoogversterkende functie genaamd Voice+, die volgens Arland eenvoudig te implementeren is. Je kunt verwachten dat dit eerder wordt overgenomen dan andere functies, zoals 4K HDR-video.

Maar als je hoopt een antenne aan te sluiten en lokale NFL-games of primetime-shows in 4K HDR te bekijken, kan het even duren voordat dat een realiteit is.

Moeilijk te vinden hardware

Zelfs als u uw snoersnijdinstallatie toekomstbestendig wilt maken, zijn de consumentgerichte opties momenteel vrij beperkt.

Op tv-front belooft Sony dit jaar 16 nieuwe sets met NextGen TV-ondersteuning, terwijl LG zegt dat G1 4K OLED-tv’s en ZX 8K-tv’s NextGen TV zullen ondersteunen in 2021.

Bij andere aanbieders is de situatie minder duidelijk. Samsung heeft zich niet gecommitteerd aan specifieke details (hoewel het bedrijf via e-mail zei dat er meer ATSC 3.0-modellen op komst zijn), en andere leveranciers zoals TCL hebben vorige week geen nieuwe sets aangekondigd op de grote CES-beurs. Arland zei dat andere leveranciers later dit jaar compatibele tv’s zouden kunnen lanceren, maar gaf geen details. (Voorlopig heeft de NextGen TV-website een lijst met beschikbare sets.)

Externe settopboxen kunnen ook een optie zijn in plaats van je hele tv te vervangen, maar tot nu toe is de enige consumentvriendelijke optie HDHomeRun Connect 4K van SiliconDust, een netwerktuner van $ 200 die zowel ATSC 1.0 als ATSC 3.0 ondersteunt. Net als andere HDHomeRun-tuners, sluit het 4K-model aan op een antenne en maakt het verbinding met uw wifi-router met een ethernetkabel, en streamt vervolgens de video naar de HDHomeRun-app op verschillende apparaten. (Het kan ook dienen als een DVR met wat extra hardware, en is compatibel met DVR-services van derden, zoals Plex en Channels.) Voor een prijs van $ 50,- ten opzichte van de ATSC 1.0-versie, is het een prima manier voor ervaren gebruikers om te onderhouden voorwaartse compatibiliteit.

hdhomeerunquatro

De HDHomeRun Connect 4K was een beetje een verrassing toen hij afgelopen herfst werd gelanceerd, en Nick Kelsey, CEO van SiliconDust, zei vorige week dat er in maart een versie met ingebouwde DVR komt, vergelijkbaar met de huidige HDHomeRun Scribe. Toch lijken de bewegingen van het bedrijf andere apparaten niet sneller op de markt te hebben gebracht.

Nuvyyo, makers van de Tablo DVR, evalueert nog steeds hardware- en software-opties, net zoals vorig jaar, zei Laura Slater, productmarketingmanager van het bedrijf. “We denken echter dat de standaard nog niet volwassen of algemeen beschikbaar genoeg is om de lancering van een NextGenTV-product op consumentenniveau te rechtvaardigen”, voegde ze eraan toe.

De andere belangrijke optie aan de horizon is Zapperbox, een settopbox van $ 250 die in mei 2020 werd aangekondigd. Hij zal in het tweede kwartaal van 2021 rechtstreeks aan consumenten worden verkocht en zal ook in licentie worden gegeven aan andere bedrijven die dat willen. zetten hun eigen merknaam op de hardware. Gopal Miglani, de president en oprichter van BitRouter, wiens software de ZapperBox aandrijft, zegt dat het plan is om een ​​USB-poort aan het product toe te voegen, zodat het DVR’s en extra tuners kan ondersteunen.

zapperbox

Natuurlijk kunnen we in de loop van de tijd meer hardware en lagere prijzen verwachten, we zijn nog ver verwijderd van de dagen van converterboxen van minder dan $ 50.

ATSC 1.0 gaat nog niet weg

Nogmaals, het is de moeite waard om te herhalen dat de FCC vereist dat omroepen hun kanalen simultaan uitzenden in zowel ATSC 1.0 als ATSC 3.0 tot ten minste februari 2023. Dit wordt bereikt door regelingen voor het delen van kanalen, waarbij een paar stations overeenkomen om elkaars feeds te hosten door zorgvuldige samenwerking .

Die vereisten zijn sinds vorig jaar niet veranderd en stations kunnen hun ATSC 1.0-feeds nog steeds langer actief houden dan de FCC vereist. Met 16 miljoen huishoudens die tegenwoordig afstemmen op over-the-air TV, is het moeilijk voor te stellen dat er binnen een paar jaar een gedwongen hardwaremigratie zal plaatsvinden.

Dit alles brengt me tot een conclusie die vergelijkbaar is met wat ik een jaar geleden aanbood: als je al van plan bent een high-end tv te kopen die toevallig ATSC 3.0 ondersteunt, geweldig. En als u naar een HDHomeRun-tuner kijkt als onderdeel van uw draadloze DVR-installatie, kunt u overwegen $ 50 meer uit te geven aan het ATSC 3.0-model.

Ga anders onverschrokken door met uw strategie om het snoer door te snijden. Misschien heb je in de eerste plaats niet eens een antenne nodig.

0 Shares:
You May Also Like