VPN versus webproxy: 5 redenen waarom VPN beter is dan webproxy

Privacy en veiligheid zijn veelvoorkomende aandachtspunten als het gaat om internetten. VPN en webproxyservers bieden gebruikers manieren om enige privacy en veiligheid te ervaren. Ze doen allebei hetzelfde werk, maar zijn technisch verschillend van elkaar. Als u bijvoorbeeld een beveiligde netwerkverbinding moet maken wanneer u een privénetwerk gebruikt, dan is u VPN, anders is een proxyserver een betere optie als u webverzoeken wilt omleiden. Hier kun je het verschil lezen tussen VPN en proxy, en waarom VPN beter is dan webproxy.

Wat is een VPN?

Laten we eerst begrijpen wat VPN is?

VPN’s worden ook wel virtuele privénetwerken genoemd. Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn het privénetwerken die de gegevens van gebruikers en hun IP-adressen versleutelen. Jij kan VPN voor Windows downloaden hier. Via VPN’s kunnen gebruikers hun locatie wijzigen, wat hen op hun beurt toegang geeft tot inhoud die beperkt is in specifieke geografische gebieden.

Werken bij een besturingssysteem niveau biedt het gebruikers toegang die zowel privé als veilig is tijdens het verzenden of ontvangen van gegevens van internet. Hierdoor kunnen gebruikers websites veilig en zonder inbreuk op hun privacy gebruiken.

Wat is een webproxyserver?

Ze worden ook wel intermediaire servers genoemd. Dit zijn computers die als tussenpersoon fungeren. Ze openen de webpagina’s op internet voordat ze de gegevens doorsturen naar de gebruikersbrowsers. Dit voorkomt dat de IP-adressen van gebruikers worden benaderd door de internetservers.

Ze kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot sites en pagina’s die in sommige geografische gebieden beperkt zijn. Proxyservers gebruiken echter geen versleutelde verbindingen. Dit betekent dat het alleen het IP-adres van een gebruiker zal verbergen zonder gevoelige gegevens te beveiligen.

Er zijn veel verschillende soorten proxyservers, waaronder;

SOCKS5-proxy – Het beperkt de gegevensoverdracht en blokkeert daarom hacktools die gebruikersgegevens scannen of openen. De meeste mensen kiezen ervoor om het te gebruiken voor het delen van bestanden, het streamen van video’s en online games.Http-proxy – Dit wordt vaak gebruikt om toegang te krijgen tot sites met geografische beperkingen. Het is een goede optie voor gebruikers in landen met veel internetcensuur.Transparante proxy – Dit regelt en bewaakt het webverkeer. Het is niet gemakkelijk op te merken. De meeste mensen zullen het pas merken nadat het hun toegang heeft geblokkeerd. Daarom heet het transparant. Het is handig om de toegang tot bepaalde sites te beperken.

Belangrijkste verschillen tussen VPN’s en webproxyservers

Dus wat is het verschil tussen een VPN en een webproxyserver?

Kosten

De meeste proxy’s kunnen gratis door het publiek worden gebruikt. Voor premium services kan echter een vergoeding worden gevraagd. Dit biedt meestal meer beschermende diensten. Ze zijn toegankelijk en je kunt vrij eenvoudig VPN voor Windows downloaden. VPN’s daarentegen hebben meestal een normale vergoeding voor hun diensten. Sommige VPN-services zijn gratis, maar deze hebben meestal een beperkt dagelijks dataverbruik.

Encryptie en privacy

Met gegevenscodering kunt u door het internet bladeren zonder bang te hoeven zijn voor inbreuk op de privacy en verlies van belangrijke gegevens. Een veelgebruikte manier om iemand online te benaderen en te volgen, is via hun IP-adres. Jij kan controleer uw IP-adres hier. Proxy’s verbergen het IP-adres van een gebruiker, maar versleutelen de gegevens niet. VPN’s gebruiken encryptie bovenop IP-adressen van gebruikers verbergen. Dit maakt ze uitgebreider dan proxy’s als het gaat om privacy en beveiliging.

Dekking

Proxy-activiteit is beperkt. Ze kunnen slechts één website of app tegelijk beveiligen. VPN’s hebben daarentegen een brede dekking. Ze versleutelen alle webactiviteiten van gebruikers, ongeacht de bezochte apps of site.

5 redenen waarom u VPN’s zou moeten gebruiken

Op het eerste gezicht lijken proxy’s en VPN’s erg op elkaar. Ze zijn echter heel verschillend in de diensten die ze leveren en zelfs wie ze moesten dienen. Veel redenen maken VPN’s beter dan proxy’s. Een VPN biedt veel uitgebreidere functies dan proxy’s. Er zijn veel andere redenen die kunnen worden afgeleid door eenvoudigweg de verschillen te vergelijken.

    Encryptie – VPN’s versleutelen gegevens van het besturingssysteem. Dit zorgt voor de veiligheid en privacy van alle gebruikersgegevens en activiteiten. Dit is een essentieel hulpmiddel voor degenen die te maken hebben met gevoelige gegevens.Dekking – VPN’s hebben onbeperkte toegang tot apps en websites. Dit betekent dat ze gegevens voor elke gebruikte site of app zullen versleutelen. Ook als je een VPN hebt, heb je geen proxyserver nodig omdat deze alles kan wat proxy’s doen en meerLoggen – De meeste VPN’s houden geen logboeken bij van gebruikersactiviteit. Dit verbetert de privacyfuncties die ze bieden verder. Dit is in tegenstelling tot proxyservers die meestal logboeken van verkeer bijhouden.snelheden – Zowel proxy als VPN’s vertragen de browsersnelheid. VPN’s hebben echter een stuk minder invloed op de browsesnelheden. Dat betekent dat VPN-gebruikers nog steeds snellere verbindingen zullen hebben dan proxy-gebruikers.Kosten – De meeste VPN’s vereisen betaling voor onbeperkt gebruik. Dit lijkt misschien een nadeel, maar het heeft zijn privileges. De diensten en functies voor een betaalde VPN overtreffen die van proxyservers ver. Ook omdat er voor betaald wordt, is de kans op verkoop van data aan adverteerders nagenoeg nihil. Hierdoor kunnen gebruikers browsen zonder de dataverkoop te onderbreken.

Het afmaken

Zowel VPN’s als proxyservers bieden een niveau van veiligheid en beveiliging. Voor de beste ervaring kun je echter het beste een VPN kiezen omdat deze uitgebreidere functies bieden.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like