Voor snoersnijders is Channels DVR wat Plex had kunnen zijn

channelsdvrlibrary

Als je me een paar jaar geleden had gevraagd om de beste manier te kiezen voor snoersnijders om hun eigen mediaservers te draaien, zou ik niet hebben geaarzeld om voor Plex te kiezen.

Met Plex kunnen gebruikers hun eigen mediabestanden (films, tv-programma’s, muziek en afbeeldingen) op één computer hosten en deze vervolgens naar andere apparaten streamen via een lokaal Wi-Fi-netwerk of via internet. In 2016 voegde het de mogelijkheid toe om via de ether tv-kanalen op te nemen vanaf een antenne, en die functie, samen met het algehele niveau van softwarepolijsten van Plex, maakte het een geweldige optie voor gebruikers die grote bibliotheken met mediabestanden hadden en totale controle over hun tv-opstellingen.

De laatste tijd is Plex echter op zoek naar andere manieren om zijn bedrijf te laten groeien. In plaats van alleen zijn mediaserverfuncties uit te bouwen, heeft Plex uitstapjes gemaakt naar het streamen van inhoud, met door advertenties ondersteunde films en shows, 24 uur per dag streaming tv-kanalen, webvideo’s en podcasts. Hoewel Plex nog steeds investeert in de mediaserverzijde, is dit niet langer de enige focus van het bedrijf.

Dat heeft een opening gelaten voor een relatieve nieuwkomer genaamd Channels van een indie-ontwikkelaar genaamd Fancy Bits, die in 2017 zijn eigen over-the-air DVR-software lanceerde en sindsdien indrukwekkende nieuwe functies heeft gestapeld. In zekere zin voelt Channels aan als de nieuwe Plex, of op zijn minst een voortzetting van wat de oude Plex zou zijn geworden als het verdubbeld was in het opnemen en bedienen van lokale media.

Voorbij de tv-tuner

Strikt gezien als over-the-air DVR’s, hebben Plex en kanalen meer overeenkomsten dan verschillen. Ze hebben allebei een over-the-air antenne nodig, een compatibele tv-tuner (zoals HDHomeRun Connect van SiliconDust), een harde schijf met voldoende opslagruimte en een computerapparaat dat krachtig genoeg is om de mediaserversoftware van beide diensten te draaien. Dat apparaat kan een desktopcomputer, een NAS-box of een Nvidia Shield TV Pro-streamingbox zijn.

kanalendvrgridcombine

Voor beide DVR-services is ook een abonnement vereist, waarbij Plex $ 5 per maand, $ 40 per jaar of $ 120 voor het leven in rekening brengt en kanalen $ 8 per maand of $ 80 per jaar in rekening brengen. Je kunt mijn recensies van Plex DVR en Channels DVR lezen voor meer details over hoe ze omgaan met opnames en afspelen, maar de laatste tijd heb ik Channels een voorsprong gegeven vanwege het superieure niveau van glans, ondanks de hogere prijs.

Waar Channels echt opvalt, is echter in wat het kan opnemen buiten alleen uitzendingen via de ether. Vorig jaar heeft Channels ondersteuning toegevoegd voor het vastleggen van TV Everywhere-streams, dus als je een betaal-tv-login hebt, kun je de DVR gebruiken voor kabelzenders. Het voegde ook Locast.org-ondersteuning toe, zodat je in bepaalde markten lokale zenders kunt opnemen zonder antenne.

Vorige maand ging Channels nog een stap verder: voor elke legale videobron die een M3U-afspeellijst genereert, kun je deze nu toevoegen aan Channels en de inhoud ervan opnemen. Dat betekent dat het nu mogelijk is om gratis streams van Pluto TV of Stirr op te nemen, een live webcam aan je kanaalgids toe te voegen of zelfs je eigen 24-uurs kanalen van lokaal gehoste media te rollen.

channeldvrpluto

In de duidelijkste opname tot nu toe bij Plex, kunnen kanalen nu ook videobestanden weergeven die je van elders binnenhaalt. Als je geripte dvd’s, YouTube-downloads of opnames van PlayOn hebt, kun je de webgebaseerde installatietool van Channels gebruiken om aan te geven in welke map ze zich op je mediaserverapparaat bevinden, en alle films of programma’s in die mappen worden weergegeven in het gedeelte ‘Bibliotheek’ van de app Kanalen.

kanalendvrwire

Channels heeft zelfs de kosten voor het opzetten van een mediaserver verlaagd met een vereenvoudigde installatietool voor de $ 35 Raspberry Pi 4-minicomputer. Het installeren van kanalen op een Raspberry Pi was vroeger een beproeving, maar nu kun je het aan de praat krijgen zonder terminalopdrachten of gewijzigde tekstbestanden.

framboospidvr

Uiteenlopende paden

Om eerlijk te zijn, heeft Plex zijn wortels van de mediaserver niet verlaten. Eerder dit jaar heeft het bedrijf zijn live tv-gids herzien en een optie toegevoegd voor niet-destructieve DVR-advertenties overslaan (een functie die Channels al biedt). Vorig jaar heeft het een aantal essentiële serververbeteringen doorgevoerd, zoals betere ondersteuning voor hardware-versnelde transcodering en een gelikt nieuw dashboard voor het bewaken van serveractiviteit. Plex heeft ook een nieuwe versie van Plexamp uitgebracht, een fantastische app voor zelf-gehoste muziekcollecties. (Channels houdt zich helemaal niet bezig met muziek, en zou dat waarschijnlijk ook niet moeten doen.)

plexgids

Plex ondersteunt ook nog steeds veel aangesloten tv-apparaten die Channels niet ondersteunt, inclusief Roku-apparaten; spelcomputers; en smart-tv’s van Samsung, LG en Vizio. Om kanalen te gebruiken, heb je nog steeds een Apple TV, Fire TV-apparaat of Android TV-apparaat nodig (zoals de nieuwe Chromecast met Google TV). Brede platformondersteuning is altijd belangrijk geweest voor Plex, maar heeft minder prioriteit voor kanalen.

Wat Plex heeft gedaan, is de wrijving van het starten van een mediaserver verminderen of toevoegingen doen aan wat je erop kunt opnemen, vergelijkbaar met wat Channels heeft gedaan. Misschien zal dat in de toekomst veranderen, maar ik vermoed dat Plex meer geïnteresseerd is in samenwerking met mediabedrijven op het gebied van streaming dan hen tegen te werken met slimme nieuwe manieren om hun inhoud op te nemen.

Dat is niet per se een slechte zaak als je aan boord bent met de visie van Plex – uiteindelijk wil het bedrijf een centrale hub bieden voor allerlei soorten inhoud, zowel zelf-gehost als streaming, op vrijwel elk apparaat – maar het resultaat zal behoorlijk zijn anders dan de visie die Channels uitdraagt.

Als ik schrijf over het doorknippen van kabels, krijg ik een verrassend hoog aantal verzoeken van mensen die gewoon een DVR willen voor alles, van over-the-air-tv tot streaming video. Dat betekent niet alleen alle inhoud op één plek hebben, maar alles offline kunnen bekijken, op elk moment, terwijl u eenvoudig reclame vermijdt. Channels komt nog het dichtst in de buurt van dat ideaal, terwijl Plex ervan lijkt af te drijven.

0 Shares:
You May Also Like