Vizio PQX-serie TV review: deze 85-inch smart TV brengt de helderheid

Vizio PQX-series TV

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Goed beeld bij standaardinstellingenInvloedrijke HDRScads van schermvastgoedUitstekende bewegingscompensatie

nadelen

Ethernet-verbindingsproblemen Achtergrondverlichting en verwerkingsproblemen onder stress

Ons oordeel

Vizio’s PQX-serie (model P85QX-J01) pusht bijna 3.000 nits voor zeer indrukwekkende HDR, maar vertoont meer beeldafwijkingen dan zijn kleinere, minder heldere PQ9-serie stablemate. Toch is het een zeer goede tv.

Prijs bij beoordeling

$ 3.299,99

Beste prijzen vandaag

Vizio’s PQX-serie smart TV (de 85-inch P85QX-J01 wordt hier besproken) is het unieke beest in de productlijn die we in onze eerdere PQ9-serie review noemden, en levert drie keer de helderheid van dat 65-inch model. Voor ongeveer $ 1.000 meer dan tv’s op instapniveau van dit formaat, levert het zowel een enorm aantal nits als quantum dot-kleuren. Het beeld is erg goed met materiaal uit de echte wereld, vooral HDR, hoewel er een paar ruwe randen naar voren kwamen in onze stresstests.

Ontwerp en functies van de Vizio PQX-serie

De P85QX-J01 is een 85-inch klasse (84,5 inch diagonaal), 16:9, 4K UHD (3840×2160 pixels) scherm. Het is groot volgens de meeste normen, en zeker meer in lijn met thuisbioscoop dan gebruik in de slaapkamer. Maar nogmaals, ik weet niet wat je in de slaapkamer doet, dus negeer mijn opmerking. Het volstaat om te zeggen dat het een grote tv is die vrij veel muurruimte nodig heeft.

Deze recensie maakt deel uit van TechHive’s verslaggeving over de beste smart-tv’s, waar u beoordelingen van het aanbod van de concurrentie vindt, plus een kopersgids voor de functies waarmee u rekening moet houden bij het winkelen voor deze

Houd er rekening mee dat de voorgeschreven kijkafstand voor elke tv 1,5 keer de schermgrootte is, of ongeveer 3 meter in dit geval – zet uw bank naar achteren als u er een koopt. De P85QX-J01 weegt ongeveer 100 pond en heeft een VESA-montagepatroon van 400 x 400 mm als je van plan bent om hem aan de muur te trouwen.

De verversingssnelheid is 120 Hz, er zijn 210 achtergrondverlichtingszones en de tv zal ongeveer 3.000 nits pushen (we hebben minder gemeten). Dat helderheidsniveau zorgt voor een indrukwekkende HDR-ervaring. Wat dat betreft ondersteunt de P85QX-J01 Dolby Vision, HLG, HDR10, HDR10+.

Tot de poorten behoren twee 4K/120Hz HDMI 2.1-poorten, plus twee van de meer alledaagse HDMI 2.1-poorten, waarvan er één eARC ondersteunt. Ook aan boord is een USB 2.0 Type-A-poort, composiet video en L/R RCA analoge audio-ingangen, L/R analoge audio-uitgangen, optische S/PDIF audio-uitgang, evenals coax- en ethernetpoorten. De wifi is 802.11ac en er is Bluetooth aan boord.

Je kunt de tv natuurlijk bedienen met Vizio’s eigen SmartCast-spraakopdrachten, of Google Assistant of Amazon Alexa gebruiken met de relevante slimme luidspreker. Het HomeKit smart home-ecosysteem van Apple wordt ook ondersteund.

Om gamers te helpen, ondersteunt de P85QX-J01 zowel variabele verversingssnelheid (VRR) als AMD FreeSync, en dan zijn er nog die 120Hz-poorten.

De Vizio P85QX-J01 smart-tv instellen

Ik praat normaal niet veel over setup; de laatste paar Vizio-tv’s die ik heb getest, hadden echter moeite met het verkrijgen van een IP-adres via het ethernet in ons laboratorium. In dit specifieke geval betekent dit dat ik de P85QX nooit via een kabel verbinding met internet heb gekregen.

Er waren geen problemen met Wi-Fi, zolang het maar niet portaalgebaseerd was (dwz inloggen met een webbrowser). Ethernet is een fluitje van een cent bij de meeste tv’s, of vereist hoogstens power cycling. Ik hou van bekabelde verbindingen en Vizio moet dit probleem aanpakken.

Naast connectiviteit was er gewoon de massa en het gewicht om mee om te gaan. Je wilt zeker dat er minstens twee mensen bij de hand zijn om de tv te manipuleren zonder hem te beschadigen. Een derde om de weg vrij te maken en de primaire lifters te spotten zou ook geen kwaad kunnen.

Vizio PQX-serie gebruikersinterface en afstandsbediening

Vizio heeft zijn SmartCast-gebruikersinterface bijgewerkt tot het punt waarop het het beste is als het gaat om het organiseren van inhoud. Het voegt op unieke wijze (voor zover ik weet) alle streaming, samengestelde en kabel / OTA (over-the-air) inhoud samen in de kanaalgids, wat erg cool is. De meeste kanaalgidsen zijn beperkt tot samengestelde en OTA-inhoud. Het werkt echter niet, tenzij u verbinding maakt met internet (zie hierboven).

De XRT140-afstandsbediening van Vizio is minimalistisch qua knoppen, maar werkt goed in combinatie met de SmartCast-interface. Er is ook een microfoon aan boord als je de stemassistenten van Vizio, Google, Amazon of Apple wilt gebruiken.

De SmartCast-app van Vizio is beschikbaar voor iOS en Android. Het is niet zo gefocust of snel als de speciale afstandsbediening, maar telefoongerichte gebruikers geven er misschien de voorkeur aan. Het is ook een goede back-up voor die keren dat u de fysieke afstandsbediening in de kussens van de bank kwijtraakt.

Het beeld en geluid van de Vizio P85QX-J01 evalueren

Over het algemeen leverde de P85QX-J01 een zeer goed beeld met levensecht materiaal in de standaardinstellingen. Het was vooral goed in het verminderen van moiré en andere artefacten die over het algemeen voorkomen in gedetailleerde gebieden die verschuiven of worden gepand.

Toen ik de helderheid echter een beetje opvoerde, was er een opvallende bloei rond heldere objecten op donkere achtergronden. Om eerlijk te zijn, bij 2660 nits (onze metingen) produceert de tv een piekhelderheid.

Er zijn veel dimzones, ongeveer 790 volgens Vizio, en ze zijn soepel overgeschakeld; inderdaad, de zoneteller die ik gebruik was eigenlijk nutteloos omdat het dimmen zo soepel verliep. Dat gezegd hebbende, er is nog steeds veel lichtlekkage.

Afgezien van de lekkage (typisch voor LCD-panelen), schoot de tv tekort in de Spears & Munsil-benchmarktests die schuine fijne lijntjes vertoonden – hier was veel vervorming. De tv had ook problemen met niet-uniforme grijze achtergronden: de achtergrondverlichting had de neiging toe te voegen wat we zagen als een licht geelachtige vertroebeling overal waar geen heldere objecten waren.

Drie gebruikers merkten dit op en het was op zijn zachtst gezegd verontrustend.

Wanneer we van weergavemodus wisselden (“levendig”, “gaming”, enz.) En dezelfde lichtgrijze achtergronden bekeken, zouden willekeurige paarse vlekken verschijnen. Gelukkig zul je buiten benchmarks niet veel grijze schermen tegenkomen. We merkten ook vreemde artefacten op tijdens enkele andere renderingtests. Het goede nieuws is dat dit geen invloed heeft gehad op de films of ander videomateriaal dat we hebben bekeken.

Bewegingscompensatie was top, hoewel ik het naar mijn smaak een graad of twee van de standaard moest verbeteren (ik haat trillingen). Kleur- en schermuniformiteit waren beide over het algemeen goed, hoewel dicht bij de tv enkele buitengewoon kleine vertroebeling aan het licht kwam die je waarschijnlijk nooit zult opmerken.

Het geluid van de dubbele luidsprekers van het apparaat en de versterker van 15 watt is vleziger dan gemiddeld, en het kan luid worden terwijl het schoon blijft. Toch zou ik erop rekenen dat de audio op een gegeven moment wordt uitgebreid voor de beste film- en tv-show-ervaringen.

Voor het dagelijkse tv- en filmkijken (vooral met HDR-materiaal) is de Vizio P85QX-J01 een zeer goede set. Dat gezegd hebbende, deed de kleinere (65-inch) tv uit de PQ9-serie het over het algemeen veel beter. Maar dan is de werklast veel gemakkelijker, omdat hij minder dimzones en minder helderheid heeft om te beheren.

De Vizio P85QX-J01 is een indrukwekkende tv

Ik was onder de indruk van de echte beeldkwaliteit van de Vizio P85QX-J01, vooral de HDR, hoewel hij meer problemen had bij stresstests dan de 65-incher. Dit kan waarschijnlijk aan de voet worden gelegd van de toename van dimzones en driemaal de helderheid. Laat het op de standaardinstellingen en je zult het leuk vinden.

0 Shares:
You May Also Like