Vizio P-Series 4K UHD TV review: Kleur ons onder de indruk

angled front vizio pq9

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Veel piekhelderheid Nauwkeurige quantum dot-kleurNieuwe beeldverwerkingskracht is nu aan de concurrentie’s HDMI 2.1, 120 Hz verversingssnelheid en eARC-ondersteuning

nadelen

Interface is te afhankelijk van een internetverbinding

Ons oordeel

De P-serie zijn zeer goede tv’s – de beste van Vizio. Er is tonnen piekhelderheid voor HDR en de interface is superefficiënt. Nieuw is de eersteklas videoverwerking. Deze tv behoort tot de beste in zijn klasse.

Vizio’s P-serie tv’s hebben van oudsher buitengewoon nauwkeurige kleuren en uitstekende piekhelderheid. Videoverwerking? Niet zo veel. Maar toen het testproces voor het nieuwe model P65Q9-J01 van het bedrijf voor 2021 zich ontvouwde, werd het al snel duidelijk dat Vizio eindelijk, gelukkig, zijn verwerkingskarbonades heeft aangescherpt. Het is niet alleen zo goed als zijn duurdere rivaal, in sommige gevallen is het zelfs aantoonbaar beter. Mooie ommekeer, Vizio.

Ontwerp en functies

Vizio stuurde me de $ 1.300, 65-inch versie van de P-serie, maar dezelfde tv is ook verkrijgbaar in een 75-inch formaat (model P75Q9-J01) voor $ 2.000. Er is ook een 85-inch P-serie; dat is echter de Quantum X, met bijna drie keer de helderheid en dimbare zones – het is een ander beest.

De P65Q9-J01 die hier wordt besproken, gebruikt een 3840 x 2160, 120 Hz, 10-bits paneel met een laag kwantumdots voor nauwkeurige kleuren en produceert ongeveer 1.100 nits piekhelderheid. Het heeft 144 dimbare achtergrondverlichtingszones, terwijl de 75-incher 210 heeft. Alle tv’s in de serie ondersteunen de meest voorkomende content met een hoog dynamisch bereik: HDR10, HLG, HDR10+ en Dolby Vision.

vizio pq9-poorten

De poortselectie (hierboven weergegeven) is state-of-the-art, met vier HDMI 2.1-poorten, één die eARC ondersteunt en twee die 120Hz 4K UHD ondersteunen. Ja, je kunt aan de slag met de nieuwste gameconsoles.

Er is ook ethernet, coax voor kabel en antennes, evenals zowel optische als analoge (3,5 millimeter) audio-uitgang. De Wi-Fi is 802.11n en de Bluetooth is 5.0 met BLE. Vizio beknibbelde niet op deze tv. Het ondersteunt ook Dolby Digital, DTS en DTS Virtual.

Uiteraard bedien je de tv met de eigen spraakcommando’s van SmartCast, of gebruik je Google Assistant en Alexa met de betreffende slimme speaker. Apple’s HomeKit wordt ook ondersteund.

Interface en afstandsbediening

Vizio heeft de afgelopen jaren veel tijd geïnvesteerd in zijn SmartCast-gebruikersinterface, met goed resultaat. Het is een topper als het gaat om het organiseren van inhoud, en de enige interface die ik ken die streaming en samengestelde inhoud samenvoegt in de kanaalgids. De meeste kanaalgidsen tonen alleen OTA (over-the-air) en/of samengestelde inhoud. Vizio biedt natuurlijk nogal wat van het laatste.

vizio pq9 afstandsbediening

De ongecompliceerde afstandsbediening is spaarzaam met de knoppen (vergeet de reclamesnelkoppelingen), maar ze werken goed samen met SmartCast en zijn multifunctioneel; bijv. de rocker/enter-cursorknoppen fungeren tijdens het afspelen als transportknoppen. Bovendien hoef je zelden diep in menu’s te duiken voor de gewenste instelling. Samen met Roku vind ik Vizio’s interface/remote tandem het meest efficiënt. Er is ook een microfoon aan boord voor de eerder genoemde spraakherkenningsfaciliteiten.

Vizio biedt een bijbehorende SmartCast-app voor telefoons. Ik heb het altijd traag gevonden om te reageren, en geef de voorkeur aan de speciale afstandsbediening, maar het is een erg leuke bijkomstigheid als je de laatste kwijtraakt en iets moet kijken! Telefoongerichte gebruikers geven misschien zelfs de voorkeur aan de app. Dat is wat de wereld doet draaien.

Prestatie

De aanspraak op roem van de P-serie bestaat uit nauwkeurige kleuren en een enorme hoeveelheid helderheid. Aan de andere kant is videoverwerking altijd zwakker geweest dan die van de concurrentie: problemen met anti-aliasing met tekst, overmatige glans en moiré en problemen met het tekenen van fijne diagonale lijnen zijn slechts enkele van de vervelende problemen die we hebben gezien.

Gelukkig zijn die problemen bijna volledig afwezig in de P65Q9-J01. (Huzzah!) Niet alleen dat, de trillingsvermindering van deze tv was uitstekend. De scrollende kersen en tekst van Spears & Munsil werden beter verwerkt dan elke andere LCD 4K UHD die ik heb gezien. De meeste tv’s vertonen bij deze test nogal voor de hand liggende glitches.

vizio pq9 voorkant nep afbeelding

De verrassingen gingen verder met de achtergrondverlichting, die een minimum aan bleed en blooming vertoonde met behoud van veel helderheid. Ik heb onlangs verschillende mini-LED-tv’s gezien en de P65Q9-J01 was eigenlijk concurrerend met hen.

De uniformiteit van het scherm was erg goed, de kijkhoeken waren uitstekend en schittering was geen probleem. Er is een nieuwe Black Detail-functie die ook helpt bij het contrast in zeer heldere omgevingen. Zelfs het geluid is redelijk. Natuurlijk zou een soundbar of iets dergelijks helpen, maar je hoeft niet overhaast naar die extra aankoop te gaan voor een informele kijkervaring.

In wat ik alleen maar kan omschrijven als een vreemd gevoel (gezien het recente record van Vizio), kan ik me moeilijk een 4k UHD LCD-tv herinneren die onze tests heeft doorstaan ​​met een beter algemeen resultaat. Sony, Samsung, LG, TCL…. Nee, kan er geen bedenken.

Waarschuwing voor gebruikers van USB-media: de afspeel-app van Vizio leest niet de bijna opslagapparaten die zijn geformatteerd als de alomtegenwoordige exFAT, alleen NTFS. Anders is de app enorm verbeterd ten opzichte van vroeger. Het somt bestanden veel sneller op (dit kan te wijten zijn aan de processor) en het crasht niet. Sony’s anders geweldige A90J kon geen aanspraak maken op de laatste.

Een enorme verbetering

De P65Q9-J01 is een veel betere tv dan zijn voorgangers, meer dan concurrerend met zijn gelijkgeprijsde rivalen en lichtjaren verder dan de V- en M-serie van het bedrijf. Het beschikt over de nieuwste technologieën, plus een uitstekend beeld voor de prijs. Voor mijn hands-on had ik het in potlood geschreven voor vier sterren. Hij bereikte met gemak 4,5. Goed van je, Vizio.

0 Shares:
You May Also Like