Verwijdert het upgraden van Mac OS alles? Een uitgebreid antwoord

Zal het bijwerken van macOS bestanden wissen? Kort antwoord: Nee. Upgraden mag geen risico’s voor uw gegevens opleveren. Maar het gaat niet altijd 100% volgens plan. Er zijn situaties waarin gebruikers gegevensverlies melden na een update… En in sommige gevallen is het permanent.

In dit artikel leggen we uit waarom dat kan gebeuren (buiten de schuld van de gebruiker), hoe u gegevens kunt herstellen die verloren zijn gegaan tijdens een update en hoe u deze situatie kunt vermijden, zodat u kunt genieten van stress-free upgrades voor de rest van de levensduur van uw Mac. Lees verder.

Verwijdert het upgraden van Mac OS alles?

“Als ik mijn Mac-software update, verlies ik dan alles?”

Zolang alles volgens plan verloopt, mag u GEEN gegevens verliezen na het upgraden van macOS. Er zijn slechts 2 situaties waarin een update direct voor problemen zou zorgen:

Buggy-updates. Als u een zwakke internetverbinding had tijdens het downloaden van het updatebestand, kan het beschadigd raken. Er zijn ook gevallen waarin de vroegste versies van de nieuwste macOS gewoon bugs bevatten – je kunt niet voorspellen welke problemen er zullen gebeuren met nieuwe technologie. Verouderde programma’s. Sommige apps krijgen geen updates op hetzelfde moment dat een nieuwe macOS wordt uitgebracht. In sommige gevallen zijn sommige updates gewoon niet compatibel. De gegevens van een verouderde app zijn mogelijk niet bruikbaar of zelfs niet beschikbaar na een macOS-upgrade. Sterker nog, Apple maakt apps zelf snel overbodig als ze met betere software komen (bijvoorbeeld iTunes).

In het laatste deel van dit artikel hebben we een aantal tips om u te helpen deze situaties te voorkomen en uw gegevens na elke update volledig intact te houden.

Een back-up maken van gegevens vóór Mac-update

Voor gebruikers die een Mac-update willen, is het het beste om eerst een back-up van uw gegevens op een aparte schijf te maken. Gelukkig worden alle Macs geleverd met Time Machine vooraf geïnstalleerd. Time Machine is een krachtige back-uptool die het ook superhandig maakt om al je gegevens op een nieuwe installatie te herstellen.

Opmerking: als u een Apple-laptop-upgrade uitvoert van een HFS+ harde schijf naar een APFS SSD-station, werkt deze methode niet. Het back-upbestand van Time Machine is incompatibel tussen deze twee formaten.

Stap 1. Bereid een externe schijf voor met voldoende ruimte om uw gegevens op te slaan en sluit deze veilig aan op uw Mac.

Stap 2. Open Systeemvoorkeuren > Time Machine.
Time Machine-instellingen in Systeemvoorkeuren

Stap 3. Klik op “Selecteer back-upschijf…”
Selecteer de knop Schijf in het instellingenvenster van Time Machine

Stap 4. Selecteer uw schijf in de lijst en klik vervolgens op “Gebruik schijf”.
Dialoogvenster Time Machine-schijfselectie

Stap 5. Afhankelijk van het bestandssysteem van uw schijf, wordt u mogelijk gevraagd om het te wissen of te formatteren. Zorg ervoor dat u een back-up van uw gegevens hebt gemaakt voordat u doorgaat en klik vervolgens op ‘Wissen’. Time Machine maakt nu een back-up van uw gegevens op de schijf.
Dialoogvenster Time Machine Schijf wissen

Nadat u macOS heeft geüpgraded, sluit u uw Time Machine-schijf aan op uw computer en draagt ​​u uw gegevens over met behulp van de Migratie-assistent-app (Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s).

💡 Tip: u kunt ook herstellen vanaf een Time Machine-back-up in de herstelmodus. Als u naar de herstelmodus gaat, wordt uw Mac niet gewist, maar in deze modus kunt u uw systeemschijf wissen met Schijfhulpprogramma. Ga voorzichtig verder.

Gegevens herstellen die verloren zijn gegaan na Mac OS-update

Als u Time Machine niet kon instellen voordat u uw bestanden kwijtraakte, heeft u een krachtiger hulpmiddel nodig om uw gegevens rechtstreeks uit het bestandssysteem te extraheren.

Disk Drill is software voor gegevensherstel die we vaak op Macgasm gebruiken voor demonstraties. Het is heel gemakkelijk te gebruiken (zelfs voor de minst technisch onderlegde gebruikers), maar het is zeer effectief gebleken voor elk apparaat dat we erop hebben gegooid.

Om Disk Drill te gebruiken om gegevens te herstellen die verloren zijn gegaan na het updaten van macOS:

Stap 1. Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2. Start Disk Drill (Finder > Toepassingen > Disk Drill).
Disk Drill app in de Finder Applications map

Stap 3. Selecteer uw interne schijf (meestal aangeduid met “Apple SSD” of iets dergelijks) en klik op “Zoeken naar verloren gegevens”.
Disk Drill schijf selectie scherm

Stap 4. Wacht tot Disk Drill klaar is met het scannen van je schijf. Klik vervolgens op ‘Gevonden items bekijken’.
Disk Drill scan voortgangsscherm

Stap 5. Als u alleen specifieke gegevens wilt opslaan, gebruikt u de zoekbalk om bestanden op naam of extensie te zoeken. U kunt de zoekresultaten ook filteren met behulp van de linkerzijbalk.
Disk Drill zoekbalk en bestandstype zijbalk

Stap 6. Het is een goed idee om een ​​voorbeeld van uw bestanden te bekijken om er zeker van te zijn dat ze kunnen worden hersteld, vooral wanneer software voor gegevensherstel de exacte bestandsnamen niet kan achterhalen. Beweeg uw muis over een bestand en klik op de oogknop die verschijnt.
Disk Drill voorbeelddemonstratie

Stap 7. Gebruik de selectievakjes in de meest linkse kolom om de bestanden te selecteren die u wilt herstellen en klik vervolgens op “Herstellen”.
Disk Drill bestand selectie kolom

Stap 8. Selecteer een locatie op een apart opslagapparaat (zoals een USB-drive of externe HDD) waar Disk Drill de herstelde bestanden zal opslaan. Klik vervolgens op “OK”.
Dialoogvenster voor het opslaan van bestanden van Disk Drill

Disk Drill Basic voor macOS biedt niet: free data herstel. U kunt echter zoveel bestanden bekijken als u wilt om te bepalen of de gegevens die u nodig hebt herstelbaar zijn. Free software voor gegevensherstel bestaat… Maar ze hebben allemaal hun eigen beperkingen. Geloof ons – we hebben ze allemaal geprobeerd. Uw kilometerstand zal variëren.

Gegevensverlies voorkomen tijdens Mac OS-update

Het enige dat u hoeft te doen om gegevensverlies tijdens een macOS-update te voorkomen, zijn deze 3 voorzorgsmaatregelen:

Maak een back-up van uw gegevens. Zelfs als er niets goed gaat, vermijdt u de ergste gevolgen. Gelukkig biedt macOS de Time Machine-app direct uit de doos. Voor een stapsgewijze handleiding over het gebruik van Time Machine om een ​​back-up van uw gegevens te maken, lees de “hoe een back-up te maken” sectie van dit artikel. Onderhoud uw apps. Werk ze regelmatig bij of in ieder geval nadat andere gebruikers op bugs hebben getest. Als er geen compatibele update beschikbaar is, moet u uw bestanden migreren naar een app die werkt met uw nieuwe besturingssysteem. Of je kunt het upgraden van je Mac uitstellen totdat er updates beschikbaar zijn voor de apps die je nodig hebt. Download de update zonder te installeren. In plaats van de update te starten via Systeemvoorkeuren > Software-update, downloadt u het updatebestand via de App Store of van de Apple-website. Zorg dat je dit ergens doet met goed internet. Dit helpt de integriteit van het updatebestand te waarborgen en verkleint de kans op fouten. Dubbelklik op het bestand om de update te installeren.

0 Shares:
You May Also Like