Verwijdert de herstelmodus alles op Mac?

Mac’s herstelmodus is een native functie waarmee je toegang hebt tot krachtige hersteltools waarmee je je MacBook kunt repareren, gegevenscorruptie en gegevensverlies kunt voorkomen, een schijf volledig kunt wissen voor een schone installatie, back-ups kunt herstellen en meer.

Niet alle gebruikers zijn echter bekend met de herstelmodus, aangezien een MacBook zelden zo beschadigd raakt dat u hem moet gebruiken. Dit artikel is een eenvoudige maar diepgaande gids over de herstelmodus, de oorspronkelijke hulpprogramma’s en het herstellen van gegevens.

Wat is de herstelmodus op Mac

Mac OS Recovery Mode speciale status waarbij het besturingssysteem u toegang geeft tot native hersteltools zoals Time Machine, Schijfhulpprogramma, Terminal en meer. Hier zijn enkele van de situaties waarin het nuttig is:

Uw opstartschijf (de schijf die uw besturingssysteem laadt) is beschadigd. U ervaart opstartfouten. U wilt uw opstartschijf formatteren en macOS opnieuw installeren. U moet uw Mac in de veilige modus laden. U moet een Time Machine-back-up terugzetten.

Er zijn twee verschillende manieren om toegang te krijgen tot de herstelmodus op Mac, afhankelijk van de chip die uw MacBook-model gebruikt.

Herstarten in herstelmodus voor MacBooks met Intel-chips:

    Start uw MacBook opnieuw op. Houd tijdens het opstarten (CMD + R) ingedrukt tot één seconde nadat je het Apple-logo ziet.

Opstarten in herstelmodus voor MacBooks met Apple Silicium Chips:

    Sluit je MacBook af. Zodra het is uitgeschakeld, houdt u de aan / uit-knop ingedrukt totdat u ‘Opstartopties laden’ ziet.

Verwijdert de herstelmodus alles op Mac?

Nee, de herstelmodus verwijdert niet alles op Mac – althans niet vanzelf. Het is slechts een status of modus waarmee gebruikers toegang hebben tot speciale tools, maar het doet op zichzelf niets. Er zijn echter bepaalde tools die gegevens op uw Mac kunnen verwijderen, namelijk:

Time Machine.Zodra de opslag van uw Mac de volledige capaciteit nadert, verwijdert Time Machine eerst de oudste back-up.

Schijfhulpprogramma. Schijfhulpprogramma’s Erase-functie stelt u in staat schijven te formatteren, waardoor de gegevens erop volledig worden verwijderd – in de herstelmodus kan het met name de daadwerkelijke opstartschijf “wissen” waarvan u uw besturingssysteem laadt.

Terminal. Met bepaalde opdrachten kan de Terminal gebruikers ook in staat stellen schijven te formatteren op dezelfde manier als de wisfunctie van Schijfhulpprogramma, die alle gegevens op die schijf verwijdert.

De optie MacOS opnieuw installeren verwijdert GEEN gegevens – het voert alleen een nieuwe installatie van macOS op uw computer uit. Als je hulp nodig hebt om dit te doen, hebben we een complete handleiding geschreven over hoe je je Mac kunt resetten zonder gegevens te verliezen.

Hoe per ongeluk verloren gegevens op een Mac te herstellen

Zoals we in de laatste sectie hebben besproken, wist de herstelmodus niet noodzakelijkerwijs zelf gegevens, maar sommige van zijn hulpprogramma’s kunnen dat wel. Gelukkig kan software voor gegevensherstel die gegevens gemakkelijk herstellen, zelfs als u een volledig formaat hebt uitgevoerd met Schijfhulpprogramma of Terminal-opdrachten. Voor dit artikel gebruiken we software genaamd Disk Drill. Hier is hoe het te doen:

Stap 1Als u bang bent dat uw opstartschijf beschadigd is, sluit u een extern opslagapparaat aan waarop u de herstelde gegevens later kunt opslaan.

Stap 2 Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 3Start Disk Drill door Finder > Toepassingen te openen en te dubbelklikken op de Disk Drill-app.
Finder-toepassingsvenster met een overzicht dat de Disk Drill-app benadruktStap 4 Selecteer de schijf of het station waar uw verwijderde bestanden het laatst zijn opgeslagen, laat alle instellingen op standaard staan ​​voor de beste resultaten en klik vervolgens op “Zoeken naar verloren gegevens”.Disk Drill selecteer schijfvenster met contouren die de opstartschijf markeren en de knop Zoeken naar verloren gegevensStap 5 Op dit punt kan je door de bestanden bladeren die Disk Drill al gevonden heeft door op de iconen van bestandstypes te klikken, of je kan wachten tot Disk Drill zijn scan voltooit en klik op “Bekijk gevonden bestanden”.
Scanprocesvenster van Disk Drill met contouren die de bestandstypepictogrammen en de knop voor gevonden items controlerenStap 6 Disk Drill zal alle bestanden tonen die het heeft gevonden. U kunt de resultaten verfijnen door de bestandstypefilters in de linkerzijbalk te gebruiken of door de zoekbalk in de rechterbovenhoek van het venster te gebruiken.
Disk Drill scanresultatenvenster met contouren die de zoekbalk en de zoekfilters zijbalk benadrukkenStap 7 U kunt ook een voorbeeld van bestanden bekijken door uw muisaanwijzer naast de bestandsnamen te plaatsen en op de oogknop te klikken die verschijnt.
Disk Drill scanresultatenvenster met een omtrek die de preview-oogknop benadruktStap 8 Selecteer de bestanden die u wilt herstellen door op de selectievakjes naast het bestand te klikken, of u kunt alle gegevens die Disk Drill gevonden heeft herstellen door op het vakje “Alles aanvinken” naast de categoriekop “Naam” te klikken. Als u tevreden bent met uw selectie, klikt u op de knop “Herstellen” in de rechterbenedenhoek van het venster.
Disk Drill scanresultatenvenster met een overzicht dat de individuele checkbox markeert, evenals de select all checkboxStap 9 In het dialoogvenster dat verschijnt, gebruikt u het vervolgkeuzemenu om te selecteren waar u deze herstelde bestanden wilt opslaan. Nogmaals, als je corruptie op je opstartschijf ervaart, kies dan een locatie op een extern opslagapparaat.

Disk Drill free voor Mac biedt niet: free gegevensherstel, maar het biedt free onbeperkt bestandsvoorbeeld. Dit is erg handig om te bepalen of uw bestanden kunnen worden hersteld door herstelsoftware. Als u ze niet kunt herstellen, is uw schijf mogelijk fysiek beschadigd en moet u deze naar een professioneel gegevensherstelcentrum om permanent gegevensverlies te voorkomen.

0 Shares:
You May Also Like