Verschil tussen statisch RAM en dynamisch RAM, wat is sneller? 2022

RAM (Random Access Memory) is een soort geheugen dat constant vermogen nodig heeft om de gegevens erin vast te houden. Zodra de stroomtoevoer wordt onderbroken, gaan de gegevens verloren, daarom staat het bekend als vluchtig geheugen. Er zijn twee soorten Random Access Memory (RAM) statisch RAM en dynamisch RAM en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen in vergelijking met de andere. Hier de complete gids wat is het verschil tussen SRAM en dram?Welke is beter SRAM en DRAM, waarom moest DRAM duizenden keren worden vernieuwd?

Verschil tussen SRAM en DRAM

Statisch RAM en dynamisch RAM verschillen beide van elkaar in veel contexten, zoals snelheid, capaciteit, enz. Deze verschillen treden op vanwege het verschil in de techniek die wordt gebruikt om gegevens vast te houden. DRAM maakt gebruik van een enkele transistor en condensator voor elke geheugencel, terwijl elke geheugencel van SRAM gebruik maakt van een array van 6 transistors. DRAM heeft verversing nodig, terwijl SRAM geen verversing van de geheugencel vereist.

SRAM vs dram vergelijkingstabel

Dynamisch RAM Statisch RAM-geheugen
Invoering Dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen is een type willekeurig toegankelijk geheugen dat elk gegevensbit opslaat in een afzonderlijke condensator binnen een geïntegreerd circuit. Statisch willekeurig toegankelijk geheugen is een type halfgeleidergeheugen dat bistabiele vergrendelingsschakelingen gebruikt om elke bit op te slaan. De term statisch onderscheidt het van dynamisch RAM (DRAM) dat periodiek moet worden vernieuwd.
Typische applicaties Hoofdgeheugen in een computer (bijv. DDR3). Niet voor langdurige opslag. L2- en L3-cache in een CPU
Typische maten 1GB tot 2GB in smartphones en tablets; 4GB tot 16GB op laptops 1 MB tot 16 MB
Plaats Waar Aanwezig Aanwezig op het moederbord. Aanwezig op processors of tussen processor en hoofdgeheugen.

SRAM en dram-definitie

DRAM staat voor dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen dat veel wordt gebruikt als hoofdgeheugen voor een computersysteem. DRAM heeft 1 transistor en 1 condensator nodig om 1 bit op te slaan. Betekent Elke geheugencel in een DRAM-chip bevat één bit aan gegevens en is samengesteld uit een transistor en een condensator. De transistor functioneert als een schakelaar waarmee het besturingscircuit op de geheugenchip de condensator kan lezen of de status ervan kan veranderen, terwijl de condensator verantwoordelijk is voor het vasthouden van het gegevensbit in de vorm van een 1 of 0.

Zoals we weten is een condensator als een container die elektronen opslaat. Wanneer deze container vol is, duidt dit een 1 aan, terwijl een container zonder elektronen een 0 aangeeft. Echter, condensatoren hebben een lekkage waardoor ze deze lading verliezen, en als gevolg daarvan wordt de “container” na slechts enkele milliseconden. En om de DRAM-chip te laten werken, moet de CPU of geheugencontroller de condensatoren opladen die gevuld zijn met elektronen (en dus een 1) aangeven voordat ze ontladen om de gegevens te behouden. Om dit te doen, leest de geheugencontroller de gegevens en herschrijft deze vervolgens. Dit wordt verfrissend genoemd en komt duizenden keren per seconde voor in een DRAM-chip. Vanwege de noodzaak om voortdurend gegevens te vernieuwen, wat tijd kost, is DRAM langzamer.

De meest voorkomende toepassing van DRAM, zoals DDR3, is vluchtige opslag voor computers. Hoewel niet zo snel als SRAM, is DRAM nog steeds erg snel en kan het rechtstreeks op de CPU-bus worden aangesloten. Typische DRAM-formaten zijn ongeveer 1 tot 2 GB in smartphones en tablets en 4 tot 16 GB in laptops.

SRAM staat voor statisch willekeurig toegankelijk geheugen, Het wordt normaal gesproken gebruikt om zeer snel geheugen op te bouwen dat bekend staat als cachegeheugen. SRAM heeft 6 transistors nodig om 1 bit op te slaan en het is veel sneller in vergelijking met DRAM. Statisch RAM gebruikt een geheel andere technologie dan DRAM. In statisch RAM bevat een vorm van flip-flop elk bit geheugen. Een flip-flop voor een geheugencel heeft 4 of 6 transistors nodig, samen met wat bedrading, maar hoeft nooit te worden ververst. Dit maakt statisch RAM aanzienlijk sneller dan dynamisch RAM. In tegenstelling tot dynamisch RAM (DRAM), dat bits opslaat in cellen bestaande uit een condensator en een transistor, hoeft SRAM niet periodiek te worden ververst.

Maar omdat het meer onderdelen heeft, neemt een statische geheugencel veel meer ruimte in op een chip dan een dynamische geheugencel. Je krijgt daardoor minder geheugen per chip en dat maakt statisch RAM een stuk duurder.

Het is sneller: Omdat SRAM niet hoeft te worden vernieuwd, is het doorgaans sneller. De gemiddelde toegangstijd van DRAM is ongeveer 60 nanoseconden, terwijl SRAM toegangstijden tot 10 nanoseconden kan geven.

De meest voorkomende toepassing van SRAM is om te dienen als cache voor de processor (CPU). In processorspecificaties wordt dit vermeld als L2-cache of L3-cache. SRAM-prestaties zijn erg snel, maar SRAM is duur, dus typische waarden van L2- en L3-cache zijn 1 MB tot 8 MB.

sram vs dram snelheid

SRAM is doorgaans sneller dan DRAM omdat het geen verversingscycli heeft. Aangezien elke SRAM-geheugencel uit 6 transistoren bestaat, in tegenstelling tot een DRAM-geheugencel, die uit 1 transistor en 1 condensator bestaat, zijn de kosten per geheugencel veel hoger in een SRAM in vergelijking met een DRAM.
B

Ik hoop dat je nu misschien het verschil hebt begrepen tussen de SRAM en de DRAM. En belangrijker nog, de reden achter de noodzaak om het RAM honderd keer per klokcyclus te vernieuwen. Heb je nog steeds een vraagsuggestie, voel je vrij om te discussiëren over de opmerkingen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like