Vernietigt Spectrum TiVo-ondersteuning? Antwoord: Het is ingewikkeld

TiVo Edge DVR and remote

Eerder deze maand ontvingen enkele TiVo DVR-gebruikers een e-mail van Spectrum met een onheilspellend bericht.

Onder verwijzing naar toekomstige verbeteringen aan zijn netwerk, waarschuwde Spectrum dat “CableCARD’s niet compatibel zullen zijn met toekomstige service-upgrades”, verwijzend naar de apparaten ter grootte van een creditcard waarop TiVo vertrouwt om kabelprogrammering te ontvangen. Zonder CableCARD-ondersteuning zouden TiVo’s kabel-DVR’s verouderd zijn, net als andere op CableCARD gebaseerde apparaten, zoals de HDHomeRun Prime-tuner van SiliconDust.

Maar Spectrum-klanten die alleen voor de TiVo-ervaring aan de kabel vastklampen, hoeven nog niet in paniek te raken. Een vertegenwoordiger van Charter, dat het merk Spectrum exploiteert, vertelde TechHive dat eventuele wijzigingen in de CableCARD-ondersteuning nog maanden verwijderd zijn en dat het bedrijf werkt aan een oplossing die de ondersteuning intact laat. Hoewel het altijd verstandig is om uw opties voor het doorsnijden van kabels te evalueren, hoeven CableCARD-gebruikers niet te springen tenzij (of totdat) Spectrum meer details geeft.

Spectrum wil zijn uploadsnelheden verhogen

Spectrum’s CableCARD-waarschuwingsmails komen waarschijnlijk voort uit een plan om de uploadsnelheden in bepaalde markten te verhogen. Deze netwerkupgrade, bekend als een “high-split”, zou het frequentiebereik voor upstream-gegevens uitbreiden, waardoor Spectrum mogelijk dezelfde snelheden voor uploads kan bieden als momenteel voor downloads.

Er is slechts één probleem: CableCARD vertrouwt momenteel op een smal deel van dat uitgebreide frequentiebereik en gebruikt het om belangrijke configuratie- en signaleringsgegevens te ontvangen.

“De complicatie met high-split is dat het out-of-band kanaal dat de CableCARD-technologie nodig heeft, in de weg zit”, zei Nick Kelsey, de CTO van SiliconDust, via e-mail.

Charter-woordvoerder Rich Ruggiero bevestigde niet dat high-split de reden was achter de e-mail van Spectrum, maar verwees wel naar “aanstaande upgrades in geselecteerde markten” die “meer capaciteit en hogere snelheden zullen opleveren”. De e-mail van Spectrum aan klanten moedigt hen aan over te stappen naar de Apple TV-app van Spectrum of een kabelbox te leasen, met twee free jaar dienst en cloud DVR voor beide.

“De e-mail die u hebt gezien, is een voorbeeld van hoe we regelmatig communiceren met CableCARD-gebruikers in deze markten, om hun opties te presenteren om onderbrekingen te voorkomen”, zei Ruggiero.

Toch is het onduidelijk hoe die onderbrekingen eruit zouden kunnen zien of wanneer ze zouden kunnen plaatsvinden. Ruggiero heeft geen commentaar gegeven op dit onderwerp en wil geen verdere details geven over de high-split uitrol van Spectrum.

Een mogelijke oplossing voor CableCARD-gebruikers

Volgens Nick Kelsey van SiliconDust zou Spectrum CableCARD nog steeds kunnen ondersteunen, zelfs na het uitrollen van zijn high-split upgrades. Dit houdt in dat het out-of-band-kanaal waarop CableCARD vertrouwt, naar een nog hogere frequentie moet worden verplaatst en vervolgens een apparaat in huis moet worden gebruikt om dat kanaal terug te brengen naar zijn gebruikelijke plaats. De HDHomeRun Prime-tuner kan deze remapping uitvoeren zonder extra hardware. (Het is onduidelijk of hetzelfde geldt voor TiVo.)

Ruggiero zinspeelde ook op mogelijke aanpassingen voor CableCARD-gebruikers, waarbij hij opmerkte dat Charter “de laatste hand legt aan een oplossing die het mogelijk maakt om de CableCARD-functionaliteit na de upgrade voort te zetten.”

Of dat een prioriteit is voor Charter is een andere zaak. Ruggiero merkt op dat slechts “een fractie van 1%” van de Spectrum TV-klanten momenteel CableCARD’s gebruikt. En eind 2020 waren er in het hele land minder dan 500.000 CableCARD’s in retail-DVR’s zoals TiVo. TiVo DVR-gebruikers zijn misschien een toegewijde groep, maar er zijn er niet veel meer over.

Dit alles plaatst gebruikers in een vreemde positie, met een vage dreiging dat CableCARD-ondersteuning verdwijnt en een even vage mogelijkheid dat dit niet het geval zal zijn. (Dat zou kunnen verklaren waarom sommige TiVo-gebruikers dit als een visexpeditie zien: als Spectrum mensen kan overtuigen om vrijwillig hun CableCARDs in te leveren, kan het de ondersteuning misschien stopzetten zonder veel terughoudendheid.)

CableCARD wordt steeds minder relevant

Wat er ook gebeurt op korte termijn, CableCARD zal uiteindelijk wegkwijnen. In 2020 ontmantelde de FCC de regels die kabelbedrijven verplichtten om CableCARD te ondersteunen, en gooide tegelijkertijd een plan weg dat de makers van streamingapparaten in staat zou hebben gesteld om kabelprogrammering met hun hardware te integreren.

Ondertussen heeft TiVo duidelijk zijn interesse in de retail DVR-business verloren. Het heeft sinds 2019 geen nieuw DVR-product uitgebracht, en dat was ook het moment waarop het pre-roll-advertenties in de opnamen van gebruikers begon te proppen. Meer recentelijk heeft TiVo zich gericht op streaming-apparaten en is het in 2020 gefuseerd met patentlicentiebedrijf Xperi.

SiliconDust is ook overgestapt van CableCARD. Hoewel de HDHomeRun Prime met drie tuners beschikbaar blijft, heeft het bedrijf plannen voor een model met zes tuners eind 2020 geannuleerd, na de beslissing van de FCC over CableCARD. Nick Kelsey van SiliconDust heeft gezegd dat het bedrijf meer investeert in ATSC 3.0, een nog in opkomst zijnde uitzendstandaard die mogelijk ook door kabelexploitanten kan worden gebruikt.

Dit alles betekent niet dat u uw bestaande CableCARD-installatie hoeft weg te gooien. Een Xperi-woordvoerder zegt dat het bedrijf TiVo DVR’s zal blijven ondersteunen, en SiliconDust zal hetzelfde doen voor HDHomeRun Prime-tuners. Zonder sterkere uitspraken van Spectrum, klinkt het niet alsof CableCARD-ondersteuning op het punt staat gedoemd te zijn ten dode opgeschreven.

Maar naarmate de tijd verstrijkt, lijkt investeren in een op CableCARD gebaseerde tv-installatie steeds onverstandiger, en consumenten met bestaande opstellingen zouden moeten nadenken over het opstellen van een back-upplan.

0 Shares:
You May Also Like