Uitstekende kleur- en HDR-prestaties voor de prijs

h9g hero

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekend beeld voor de prijsAndroid TV en Google AssistantOndersteunt Bluetooth-hoofdtelefoons met lage latentie

nadelen

Niet zo indrukwekkend in het weergeven van fijne detailsSlechts middelmatig geluidGrote, ietwat onhandige afstandsbediening

Ons oordeel

Hisense’s H9G levert een even goed beeld als zowat alles in zijn prijsklasse, inclusief modellen van de meer bekende leveranciers. Het geluid is middelmatig, maar Android TV maakt de pot zoeter.

Met de H9G van dit jaar zet Hisense zijn trend voort om meer dan competente tv’s te leveren tegen meer dan redelijke prijzen. Hoewel deze laatste herziening relatief milde verbeteringen biedt ten opzichte van de H9F van vorig jaar, maakt dat wat al een zeer goede tv was gewoon beter.

Ontwerp en specificaties

De H9G heeft een 10-bit, 3840 x 2160 (4K UHD), 120Hz-paneel met array-achtergrondverlichting en is geschikt voor 1000 nits piekhelderheid. Daarmee doet hij recht aan de Dolby Vision- en HDR10-content die hij ondersteunt. Google Assitant is aan boord en het Android TV-besturingssysteem zorgt voor veel slimme functionaliteit via apps. De H9G die ik heb getest was een 55-inch klasse (54,5-inch diagonaal); een 65-inch klasse H9G is ook beschikbaar voor $ 950.

Fysiek is de 55-incher 48,5 inch breed, 28,2 inch lang en 3,9 inch dik. Maak die 10,2 inch dik met de in het midden gemonteerde poten. Er is een VESA-montagepunt van 400 mm x 300 mm (hieronder weergegeven) om aan de muur te hangen.

h9g terug

De H9G is een vrij standaard ontwerp waarbij de elektronica is ondergebracht in een drukte aan de onderkant van de achterkant van het apparaat. Het heeft een dunne rand, maar in het echt is het niet zo dun als de afbeeldingen doen lijken. Als zulke dingen je storen, bekijk dan meer boeiende inhoud.

h9g-poorten

Als het gaat om connectiviteit, heeft de H9G de gemiddelde gebruiker meer dan gedekt. Er zijn vier HDMI-poorten (ARC wordt ondersteund, maar niet eARC), twee USB-poorten, coax voor een over-the-air antenne of kabel/satelliet set-top box, plus RCA-ingangen voor stereo audio en composiet video, evenals a Toslink optische digitale audio en 3,5 mm hoofdtelefoonuitgangen. De wifi is 802.11ac en er is een Bluetooth-radio aan boord.

De H9G is stevig geconstrueerd en vanwege het relatief dikke onderste gedeelte vertoont hij niet veel flex. Ondanks dat weegt het iets minder dan 40 pond. Ik had er zelf geen problemen mee, maar voor de zekerheid wil je misschien een vriend inschakelen.

Interface en afstandsbediening

De H9G is een Android TV met alle goeds van nu. Het crash-happy Android TV-besturingssysteem van een paar jaar geleden is verdwenen – de multimedia-app die ik gebruikte om video’s af te spelen die op USB-sticks waren opgeslagen, was ijzersterk. Inderdaad, ik ben van een hekel aan Android TV veranderd in een hekel aan het. En jeetje, als je apps wilt, kun je het niet verslaan.

android tv

De afstandsbediening van de H9G heeft een generiek ontwerp, zij het efficiënt waar het rubber de weg raakt: je vingers. Het toetsenbord, de rocker-cursor en de selectieknoppen, en vooral de speciale transportknoppen (afspelen/pauzeren, vooruitspoelen, enz.) zijn verstandig ingedeeld. Er zijn ook vier speciale functieknoppen (RGYB) waarmee de afstandsbediening kabel-/satelliet-tv-settopboxen en andere apparaten kan bedienen. Spraakopdrachten via Google Assistant worden ook ondersteund, voor degenen die graag met hun techneut praten. Als je de voorkeur geeft aan Alexa, heb je een slimme buitenboordluidspreker of de Alexa-app op je mobiele apparaat nodig.

h9g afstandsbediening

Ik hoor van gebruikers die houden van de reclame/sneltoetsen die steeds vaker voorkomen op dit soort afstandsbedieningen, en ik vermoed dat als ik een van die diensten zou gebruiken, ik dat ook zou kunnen doen. Eigenlijk gebruik ik YouTube, maar ik kan niet anders dan denken dat deze ietwat grote afstandsbediening comfortabeler zou zijn zonder. Dat is een uiterst kleine klacht en ik verwacht onenigheid. Het is goed. Ik heb er nooit over nagedacht, maar ik word betaald voor mijn mening.

Beeld en geluid

Met de introductie van array-achtergrondverlichting in de H9F-iteratie, werd het beeld van de H9 veel beter in termen van bruikbare helderheid en HDR-weergave. De claim van 1000 nits is zo goed als op schema. Dat is genoeg, gecombineerd met de fatsoenlijke zwarttinten die de H9G weergeeft, om meestal een aangenaam HDR-effect te leveren.

In feite bleek het array-achtergrondverlichtingsalgoritme (er zijn ongeveer 130 tot 140 zones) onder de meeste omstandigheden zeer effectief te zijn. Het deed het geweldig op de nachtelijke skylinevideo van Sony Las Vegas, en dat kan ik niet zeggen over veel tv’s in deze prijsklasse.

De enige test waarbij de methode voor het dimmen van de zone enigszins verdacht bleek, was bij het weergeven van een sterrenveld, waar de bloeding een steeds veranderend, muterend gasvormig wolkeffect produceerde. Maar dat is hetzelfde als zeggen dat bomen takken hebben. Geen enkele lcd-tv met led-achtergrondverlichting kan starfields goed aan – dat is OLED-gebied.

Verder zijn de kleuren nauwkeurig en rijk (par voor de cursus met kwantumstippen), is de bewegingscompensatie uitstekend, zelfs bij gematigde instellingen, en was er weinig vervorming of bewolking met een geheel witte achtergrond.

Als ik ergens over zou klagen, was het dat fijne detail – zelfs als ik de scherpte-instelling indrukte – niet bijzonder indrukwekkend was. Aan de andere kant was er weinig moiré of glinstering in pannen. Persoonlijk waardeer ik de afweging; zelfs de door details geobsedeerde Samsung heeft een tandje bijgezet met zijn 2020-tv’s.

h9g voorkant

De audio-uitgang van de H9G zal je niet wegblazen; het is echter prima voor informeel luisteren. Als je hem in de woonkamer gebruikt of voor uitgebreide filmweergave, wil je hem aansluiten op iets met meer helderheid en uitstraling. In ieder geval voor de blockbusters.

De H9G ondersteunt ook Bluetooth-koptelefoons, wat de goedkoopste manier is om zijn audiotekortkomingen op te lossen. De latentie tussen bewegende lippen en dialoog was redelijk leefbaar, zij het merkbaar als je zulke dingen irritant vindt. Het stoorde me niet in het minst, en is oneindig veel beter dan mijn buren horen bonzen op de muren.

Een goede koop

Ik zou helemaal niet klagen als de H9G op mijn tv-standaard zou zitten. Oké, het dressoir dat dat doel dient. Voor het geld is het een uitstekende HDR-tv die geen opvallende zwakheden kent. Goed bezig, Hisense.

0 Shares:
You May Also Like