Twee slimme apparaten voor thuisgebruik in één

leviton decora voice dimmer 1

De Amazon Echo Dot heeft voor de meeste mensen een kleine voetafdruk, maar het kan moeilijk zijn om het netsnoer en de lelijke muur-wratvoeding te verbergen. En als je wilt dat Alexa je lampen bedient, moet je die lichtbron nog steeds verbinden met een slimme schakelaar. Leviton’s Decora Smart Voice Dimmer met Amazon Alexa is in wezen een zero-footprint Echo en dimmer-schakelaar in één.

Dit is niet een geheel nieuw idee. Ecobee, de maker van de slimme thermostaat, kwam ongeveer 18 maanden geleden met een soortgelijk product. De Ecobee Switch+ herbergt ook een Amazon Echo slimme luidspreker in een in-wall apparaat. Het grote verschil is dat het apparaat van Ecobee slechts een schakelaar is. Hij kan een aangesloten belasting niet dimmen. Het apparaat van Leviton kan dat, en de functie “Uit betekent uit” zorgt ervoor dat de dimmer werkt met LED-lampen die kieskeurig kunnen zijn als ze in een stopcontact zitten dat wordt bestuurd door een dimmer. Verder is de bijbehorende app van Leviton veel geavanceerder, vooral als je andere Leviton Decora Smart Wi-Fi-apparaten door je hele huis hebt verspreid. Ik zal zo in detail ingaan op de app.

leviton alexa dimmer geïnstalleerd

Leviton’s dimmer daarentegen kost ongeveer twee keer de huidige straatprijs van Ecobee’s product. Een andere manier om naar de vraagprijs van $ 100 te kijken, is dat het ongeveer hetzelfde is als het kopen van een Echo Dot van de derde generatie ($ 60) en een van Leviton’s Decora Smart Wi-Fi-dimmers (ongeveer $ 38). Het voordeel van Wi-Fi-connectiviteit is natuurlijk dat er geen slimme thuishub nodig is.

Het nadeel is dat als u een oudere conventionele router gebruikt in plaats van een mesh-router, u problemen met het bereik kunt tegenkomen. Bovendien is de ingebouwde wifi-adapter van deze switch beperkt tot werken op de 2,4 GHz-band, wat een probleem kan zijn in omgevingen waar dat spectrum erg overbelast is. Bereik was voor mij geen probleem, aangezien ik een Linksys Velop mesh-router met drie nodes gebruik en mijn 2,4GHz-luchtruim relatief stil is.

Maar tijdens de 10 dagen dat ik het apparaat van Leviton aan het testen was, waren er verschillende keren dat Alexa op het wake-woord reageerde door te zeggen: “Dit apparaat reageert niet. Controleer de netwerkverbinding en voeding.’ Maar dan zou de Voice Dimmer een paar minuten later werken zoals verwacht. Ik heb de productmanagers van Leviton hierover ondervraagd en ze zeiden dat dit geen bekend probleem was. Ik laat de switch nog een paar weken zitten en zal deze review updaten als het een probleem wordt.

Ontwerp en functieset

De Decora Smart Voice Wi-Fi Dimmer ziet er niet radicaal anders uit dan een normale dimmer, afgezien van de halve inch brede status-LED aan de bovenkant, die ook een knop is. Druk er één keer op om Alexa op te roepen zonder het activeringswoord uit te spreken. Houd de knop een seconde of twee ingedrukt en je dempt de microfoons aan weerszijden ervan. De knop brandt blauwachtig groen wanneer Alexa luistert, knippert blauw wanneer ze een opdracht uitvoert of een vraag beantwoordt, en brandt rood wanneer de ingebouwde microfoons zijn gedempt.

leviton alexa dimmer gedempt

Onder de LED zijn twee grotere knoppen gemonteerd. Druk op de bovenste knop om het licht aan te doen en op de onderste om het licht uit te schakelen. Door de onderste knop ingedrukt te houden, wordt het licht gedimd, terwijl u hetzelfde doet met de bovenste knop om de helderheid te vergroten. Schakel de schakelaar uit terwijl het licht is gedimd, en de schakelaar onthoudt die status de volgende keer dat u hem inschakelt (u kunt de My Leviton-app gebruiken om dit gedrag te wijzigen, zodat de aan-knop het helderheidsniveau instelt op een opgegeven waarde, als je wilt). Een tweede kleine LED ingebed in hetzelfde kwadrant als de luidspreker brandt groen wanneer de schakelaar is uitgeschakeld, om u te helpen de schakelaar in het donker te vinden (ook hier kunt u deze LED met een ander gedrag programmeren in de My Leviton-app).

De Alexa-ervaring

Alexa op de spraakdimmer werkt precies zoals op elke Echo-compatibele slimme luidspreker, beantwoordt het wekwoord, verlicht een LED wanneer ze luistert, voert opdrachten uit en beantwoordt vragen, leest flitsbriefings en weersvoorspellingen op aanvraag en speelt muziek af . De fluistermodus is echter een Alexa-functie die Amazon reserveert voor first-party producten. Het is ingeschakeld op mijn Alexa-account, maar Alexa reageert op vol volume op Leviton’s en andere apparaten van derden.

leviton alexa dimmer

Ondertussen is het luisteren naar muziek op Leviton’s Voice Dimmer geen ervaring die ik zou aanraden. Het heeft natuurlijk geen aux-lijn, en je kunt er ook geen Bluetooth-luidspreker aan koppelen (althans nog niet. Leviton’s productmanagers lieten doorschemeren dat deze functie in de toekomst mogelijk wordt ingeschakeld). De dimmer zelf is uitgerust met een zeer kleine luidspreker, en hij klinkt net zo blikkerig – dat doet denken aan de pocket AM-transistorradio’s van weleer – zoals je zou verwachten. Leviton vertelt me ​​dat het “een samenwerking aanging met een groot audiomerk” voor het ontwerp van de luidspreker, maar mijn contactpersoon weigerde andere informatie te verstrekken over de audiomogelijkheden van de switch. Mijn advies: gebruik Alexa op Leviton’s Voice Dimmer om muziek naar een aparte Wi-Fi-netwerkluidspreker te streamen.

leviton-app

Het enige andere probleem dat ik tegenkwam bij het oproepen van Alexa op de Voice Dimmer, was dat de verschillende echo’s in mijn huis vochten waarover ik zou antwoorden toen ik zei: “Alexa.” Ik heb het product van Leviton geïnstalleerd in een logeerkamer, die om een ​​hoek en in een gang van 3 meter van mijn keuken is, waar ik een Amazon Echo Show op een ontbijtbar heb. Bij meer dan een paar gelegenheden probeerde de Voice Dimmer de gesprekken te leiden die ik met de Echo Show was begonnen.

Een paar dagen na mijn recensie volgde Alexa op de Voice Dimmer een van haar reacties met iets in de trant van: “Trouwens, ik probeer te antwoorden vanaf de juiste locatie. Heb ik het juist?” Dat is geen letterlijk citaat, maar het laat zien dat de algoritmen van Amazon actief leren en zich aanpassen.

Wat nog belangrijker is, ik had geen problemen om Alexa op de Voice Dimmer op te roepen terwijl ik in de logeerkamer was. Ik kon spraakopdrachten gebruiken om het licht aan het plafond in de kamer (de directe belasting), een Philips Hue-lamp in een lamp op het nachtkastje en een IKEA Symfonisk-luidspreker op het dressoir te regelen, zelfs terwijl ik tegen de dimmer sprak vanaf 10 meter afstand.

De slimme spraakdimmer installeren

Je kunt de Decora Smart Voice Dimmer niet installeren als er geen nuldraad in de aansluitdoos zit waar je hem wilt monteren. En als je het op een driewegcircuit installeert, heb je een bijbehorende schakelaar nodig op elk van de andere benen van het circuit. Dat zou Leviton’s Decora Digital DD00R zijn voor dimmen op afstand, of de Decora Digital DD0SR voor schakelen op afstand. Elk van deze zal ongeveer $ 20 toevoegen aan de kosten van uw implementatie.

De Smart Voice Dimmer vermijdt de backstab-verbindingen die meer typerend zijn voor Leviton-producten ten gunste van pigtails en draadmoeren, waarvan ik veronderstel dat ze gemakkelijker zijn voor doe-het-zelvers om mee om te gaan, omdat de draden een kleurcode hebben. Er zijn draden voor lijn, belasting, aarde en neutraal, plus een reizigersdraad die in een enkelpolige installatie niet wordt aangesloten. Het nadeel van pigtails, heb ik ontdekt, is dat ze (en de moeren waarmee ze aan de huisbedrading zijn bevestigd) moeilijk terug in de aansluitdoos kunnen worden gestopt, vooral wanneer de nieuwe schakelaar te groot is, omdat slimme schakelaars zoals deze de neiging hebben zijn. Gelukkig had ik niet zoveel moeite met deze installatie, ook al deelt de nieuwe switch de box met een (domme) plafondventilatorcontroller.

leviton alexa dimmer pigtails

Leviton levert een gladde, bijpassende polycarbonaat afdekplaat die de schroeven verbergt waarmee de plaat aan de schakelaar is bevestigd, maar ik kon hem niet gebruiken omdat ik de schakelaar in een tweevoudige doos plaatste en Leviton alleen enkelvoudige platen in de doos met de schakelaar. Als je van het uiterlijk houdt, verkoopt Leviton deze afzonderlijk in maximaal zesvoudige configuraties (zoek naar “Decora Plus Screwless Wallplate”).

De My Leviton-app

Zodra de spraakdimmer is aangesloten en je de stroomonderbreker hebt hersteld, is de volgende stap het downloaden en installeren van de My Leviton-app en het tot stand brengen van een tijdelijke Bluetooth-verbinding tussen je telefoon en de dimmer. Zodra je dat hebt, zal de app lokale wifi-netwerken ontdekken en weergeven. Kies de jouwe, geef het wachtwoord op en de dimmer gaat van Bluetooth-bediening naar je thuisnetwerk.

De My Leviton-app, beschikbaar voor Android en iOS, heeft een lange weg afgelegd sinds we hem voor het eerst tegenkwamen. Als je zin hebt, kun je hier echt het onkruid ingaan, door zowat elk facet van de Voice Dimmer aan te passen, variërend van hoe de LED-indicator zich gedraagt ​​(altijd uit, alleen aan als het licht is ingeschakeld, of alleen aan wanneer het licht is uitgeschakeld) tot de snelheid waarmee het gecontroleerde licht helderder wordt wanneer het wordt ingeschakeld en dimt wanneer het wordt uitgeschakeld (variërend van onmiddellijk aan/uit tot langzaam omhoog of omlaag gaand gedurende een periode van 25 seconden). U kunt ook minimale en maximale helderheidsniveaus instellen, het licht laten terugkeren naar een bepaald niveau nadat het is uitgeschakeld of naar het helderheidsniveau waarop het was toen het werd uitgeschakeld, en u kunt het licht programmeren om automatisch uit te schakelen in getimede stappen variërend van van één minuut tot 12 uur.

leviton stemdimmer instellingen

Door de app te gebruiken, kun je al je Leviton Decora Smart-apparaten in kamers groeperen voor eenvoudiger beheer (je kunt regels maken die alle apparaten in een kamer besturen), maar je bent vrij om reeksen van gebeurtenissen te programmeren (Leviton noemt ze “activiteiten”) aansturing van apparaten en kamers, zodat ze automatisch worden uitgevoerd op basis van schema’s en/of geofencing-triggers. In het laatste scenario zou je bijvoorbeeld een activiteit kunnen creëren waarbij lichten automatisch aan en uit gaan wanneer je ‘s avonds je huis verlaat om de indruk te wekken dat het huis nog bewoond is, en bepaalde lichten aan te doen, bijvoorbeeld de veranda en het plafondlicht in de garage – als je weer thuiskomt.

Dit hangt natuurlijk af van uw installatie van Decora Smart Switches bij elk licht dat u wilt bedienen. Maar daarvoor heb je niet per se dure spraakdimmers door het hele huis nodig. Je zou de veel goedkopere Decora Smart Wi-Fi In-Wall Dimmer (model DW6HD-1BZ) of de In-Wall Switch (model DW15S-1BZ) kunnen gebruiken, die beide ongeveer $ 38 kosten. Vergeet niet te budgetteren voor de kosten van begeleidende schakelaars of dimmers voor eventuele driewegcircuits.

Is Leviton’s Smart Voice Dimmer waardig?

Naast het feit dat Alexa aan boord is, werkt Leviton’s Voice Dimmer met Google Assistant en IFTTT, wat veel mogelijkheden opent voor integratie met andere slimme apparaten voor thuisgebruik. Zelfs als je niets meer hebt dan de Alexa-app van Amazon, zul je veel manieren vinden om verschillende smart home-producten te groeperen, zodat ze tegelijkertijd kunnen worden bediend.

Leviton maakt bijvoorbeeld geen gemotoriseerde zonneschermen, maar je kunt de Alexa-app gebruiken om een ​​routine in te stellen die Lutron’s Serena-scherm sluit wanneer je het licht uitschakelt dat wordt bestuurd door Leviton’s Voice Dimmer. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook gewoon Lutron Caséta lichtregelaars kopen en alles regelen met de Lutron-app. Er is momenteel echter geen HomeKit-ondersteuning, dus mensen die hun smart home-wagon hebben gekoppeld aan de technologie van Apple, zullen niet geïnteresseerd zijn in dit product. (Leviton heeft wel een aparte lijn met HomeKit-compatibele lichtregelaars, maar er zit geen gelijkwaardige hybride dimmer/slimme luidspreker in.)

Ik zou graag zien dat Leviton de fluistermodus op de spraakdimmer inschakelt, en ik zal de netwerkverbinding van de dimmer nauwlettend in de gaten houden om te zien of dat een terugkerend probleem is (en ik zal mijn uiteindelijke score verlagen als dat zo is). Afgezien van die tekortkomingen, is de Decora Smart Voice Wi-Fi Dimmer met Alexa een zeer goede oplossing voor iedereen die op zoek is naar een slimme luidspreker zonder voetafdruk die verlichting kan bedienen, samen met andere slimme apparaten voor thuisgebruik, inclusief luidsprekers.

0 Shares:
You May Also Like