Tv-technische termen gedemystificeerd, deel twee: schermtypen en technologieën

3D bril

Dit is de tweede aflevering in onze serie over tv-terminologie die bedoeld is om door de rook en spiegels te snijden die rond de huidige tv-markt wervelen. Hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je de beste tv voor het geld krijgt.

Het eerste verhaal in deze serie behandelt schermgrootte, resolutie en snelheid, evenals de missie achter deze serie. In deel drie ontrafelen we de mysteries van kleurruimten en standaarden.

Displaytechnologie en typen

Hier volgen enkele basistechnologieën voor tv die u moet kennen voordat u eraan denkt om een ​​tv te kopen. Voor een meer gedetailleerde discussie over LED’s en verlichting, lees de vierde aflevering van deze serie.

3D-tv: Een tv die driedimensionale inhoud kan reproduceren. Het werkt zijn magie via stereoscopie, of door voor elk oog iets andere beelden weer te geven om een ​​illusie van diepte te geven. Dit kan op twee manieren worden gedaan: passief, door twee afbeeldingen tegelijkertijd weer te geven en een bril te gebruiken die verschillende kleuren voor elk oog filtert; of actief, door twee beelden achter elkaar te laten zien en een elektrische bril met polariteitsluiken te gebruiken om elk oog beurtelings te verblinden.

Elke 20 jaar of zo, wordt 3D een big deal, dan vervaagt het. Het is momenteel vervaagd, waarschijnlijk vanwege de bril en dat gebruikers vermoeid raakt door een over het algemeen passieve ervaring in een actieve ervaring te veranderen.

3D bril

Actieve matrix/passieve matrix: De pixels in alle flat panel displays worden aangesproken via een matrix van rijen en kolommen. Een matrix maakt gebruik van TFT’s (thin film transistors) die condensatoren gebruiken om actief de laatste staat van de pixels vast te houden. Een actieve matrix reageert veel sneller dan een passieve matrix die afzonderlijke substraten gebruikt om de lading te dragen en te aarden om de “aan”-status te behouden. Passieve displays zijn grotendeels verleden tijd en de uitdrukking “Actieve Matrix” wordt tegenwoordig meestal geciteerd in verkoopliteratuur omdat het cool klinkt.

Dubbellaags LCD-scherm: Dit is Hisense’s term voor het op elkaar stapelen van twee LCD-lagen. De achterste laag is monochroom en heeft momenteel een lagere resolutie dan de voorste LCD-laag. Het vergroot de achtergrondverlichtingsreeks door lichtuitloop sterk te verminderen en meer granulaire dimming van delen van het scherm mogelijk te maken. De technologie zal naar verwachting in 2020 op de Amerikaanse markt verschijnen.

CCFL (koude kathode fluorescentielamp): Het voormalige steunpilaar LED-tv-achtergrondverlichtingselement van slechts een paar jaar geleden. CCFL zorgde voor dikkere tv’s, maar produceerde een vlakker spectrum dan de huidige blauwzware LED-achtergrondverlichting. Verkopers hebben de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de kleur, maar veel goedkope lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting hebben nog steeds last van de “blues”.

Gebogen tv: Een tv waarvan het oppervlak enigszins concaaf is op het horizontale vlak om ogenschijnlijk een gevoel van onderdompeling te creëren en artefacten uit een hoek te verminderen, tenminste als je in het midden zit. Sommigen vinden het esthetisch aantrekkelijker in termen van stijl – tv’s zijn tenslotte ook meubels – maar dit ontwerp offert een deel van het dieptebesparende voordeel op dat moderne flatscreens bieden. Meer informatie over gebogen tv’s vind je in dit verhaal.

Samsung un65hu9000k 013 detail4 zwart

Actie wissen: Vizio’s term voor het knipperen van de LED-achtergrondverlichting in korte pulsen om bewegingsonscherpte te verminderen. Het is tot op zekere hoogte effectief en veel leveranciers gebruiken dezelfde techniek.

Randverlichting: de achtergrondverlichtingsbronnen van een scherm aan de rand of randen van het scherm plaatsen en het licht vervolgens reflecterend over het hele scherm kanaliseren of verdelen. Dit is een oudere methode die grotendeels is verdrongen door direct array-achtergrondverlichting op betere tv’s. Zijn zwakte is bloeden en niet-zo-zwarte zwarten.

Volledige reeks: Een reeks (raster) van LED-achtergrondverlichting, gelijkmatig verdeeld, direct achter de andere platte beeldschermlagen (kleurenfilters, LCD’s, enz.). We hebben geen idee waarom ‘array’ wordt voorafgegaan door ‘full’; we hebben nog nooit gehoord van een “gedeeltelijke” array.

Halo, oftewel bloeiend: Die zachte, lichte waas die je soms ziet als lichtgekleurde letters op een donkere achtergrond worden gelegd. Dit kan, en is vaak, lichtuitvloeiing van array-achtergrondverlichting; maar licht dat door de vloeistof in je ogen gaat, veroorzaakt hetzelfde effect in mindere mate. Als je dichterbij komt en het fenomeen verdwijnt, is de oorzaak het laatste.

IPS (in-plane switching)): Een methode om de kristallen in een LCD uit te lijnen. In tegenstelling tot twisted nematic (hieronder uitgelegd), worden de kristallen parallel (in-plan) gehouden aan het oppervlak van het scherm in zowel hun aan- als uit-stand, waardoor licht zowel naar de zijkanten als recht vooruit kan schijnen. Dit zorgt voor brede kijkhoeken. Er zijn een aantal IPS-subtypen, waaronder S-IPS, AS-IPS en IPS Pro, die variëren in effectiviteit (daar vermeld van minst tot meest effectief).

QLED: Dit is geen technologie, maar Samsung’s branding van hun tv’s die kwantumdots gebruiken voor de LED-achtergrondverlichting om de kleur te verbeteren.

IPS-schermtechnologie

LCD (vloeibare kristaldiode): Een miniatuur elektronische sluiter met laag vermogen, bestaande uit kristallen die in vloeistof zijn gesuspendeerd. Wanneer stroom wordt toegepast, richten de kristallen zich opnieuw om licht door te laten. De hoeveelheid toegepaste kracht bepaalt de hoeveelheid herschikking en hoeveel licht wordt doorgelaten. In tegenstelling tot OLED’s en micro-LED’s die hun eigen licht produceren, gaan LCD’s alleen door het rode, groene en blauwe licht dat wordt gecreëerd door achtergrondverlichting en de filters die erachter zijn geplaatst.

LCD TV: een tv die gebruikmaakt van lcd-technologie. Over het algemeen zal het bestaan ​​uit een achtergrondverlichting of achtergrondverlichting, een lichttunnel of een soortgelijke diffusielaag om de achtergrondverlichting gelijkmatig te verdelen; een filterlaag om het breedspectrum LED-licht te veranderen in rood, groen en blauw; en de LCD’s die licht blokkeren of doorlaten volgens de vereisten van het beeld.

LED (lichtgevende diode): Een siliconendiode die licht produceert door middel van elektroluminescentie; dat wil zeggen, kracht toegepast op een fosfor. Om verschillende redenen, maar vooral vanwege hun relatief grote formaat in vergelijking met LCD’s en groter stroomverbruik, worden LED’s gebruikt als achtergrondverlichting in tv’s in plaats van als primaire weergave-elementen. Zie micro-LED.

LED- of array-zone: De groep pixels verlicht door een van een reeks LED-achtergrondverlichting. De LED voor een zone kan worden gedimd of zelfs uitgeschakeld om lichtuitval te verminderen of te elimineren. Dit resulteert in donkerdere donkere tinten en zwarter “zwart”.

led-tv: Over het algemeen een lcd-tv met led-achtergrondverlichting. (Zie CCFL) Hoewel er echte LED-displays zijn, met LED’s die zowel lichtkleuren produceren, worden deze over het algemeen gebruikt als buitensignalisatie vanwege de grootte, het stroomverbruik en de warmte. Hoewel het niet het zwarte zwart van een OLED-tv produceert, kan een LED/LCD-tv aanzienlijk meer piekhelderheid produceren (3000 nits vergeleken met 800 of zo), en met kwantumdots erbij, een zo rijk kleurenpalet als een OLED. Zie micro-LED.

OLED-schermtechnologie

Lokaal, oftewel zonedimmen: De LED-achtergrondverlichting/achtergrondverlichting uitschakelen of dimmen in een array die zich achter een gebied van een tv bevindt dat donkerdere kleuren weergeeft. Dit vermindert light-bleeding en maakt donkere donkere kleuren gemakkelijker. In gebieden met een scherp licht/donkercontrast kan lokaal dimmen echter vreemde artefacten veroorzaken. .

Micro-LED: Zelf-emitterende pixels die, in tegenstelling tot OLED, gebruik maken van niet-organische materialen. De technologie wordt momenteel door Samsung aangeboden in dure panelen die grotendeels worden gebruikt als bewegwijzering of supergrote displays. Niet te verwarren met MiniLED, een technologie voor achtergrondverlichting.

Mini-LED: TCL’s term voor array-achtergrondverlichting met duizenden kleine achtergrondverlichting in plaats van de honderden die de meeste tv’s hebben. Niet te verwarren met micro-LED, een zelfemitterende pixeltechnologie vergelijkbaar met OLED.

Bewegingsonscherpte: Hoewel dit bij de meeste tv’s niet langer een groot probleem is, is dit een fenomeen van schermen die hun pixels niet snel genoeg kunnen uitschakelen. Als gevolg hiervan blijft er gedurende een korte tijd een spook of overblijfsel van de vorige afbeelding achter en ontstaat er een vervagingseffect.

OLED (organische lichtemitterende diode): OLED’s zijn kleine, efficiënte LED’s gemaakt van organische verbindingen die zowel licht als kleur produceren. RGB (drie subpixels) OLED-pixels worden gebruikt in computers, displays van mobiele apparaten en professionele beeldschermen, terwijl WRGB OLED-pixels (vier subpixels, waaronder wit om de helderheid te verhogen) worden gebruikt in tv’s van consumentenkwaliteit. Omdat OLED zelf-emitterend is en geen lichtbron achter een sluiter (zoals LCD’s met led-achtergrondverlichting), hebben OLED’s geen lichtverlies wanneer ze zijn uitgeschakeld, dus produceren ze een uitstekend zwart.

OLED-TV: Een tv die OLED’s gebruikt voor zowel licht als kleur. Hoewel ze de afgelopen jaren enorm in prijs zijn gedaald, is OLED nog steeds een dure technologie vanwege aanhoudende problemen met lage productieopbrengsten (de verhouding tussen verkoopbare en defecte panelen die in de fabriek worden geproduceerd). Het belangrijkste voordeel dat OLED’s bieden, is de mogelijkheid om echte zwarttinten en veel contrast te produceren zonder de helderheid onnodig te verhogen.

Kwantumstippen: Ook bekend als nanokristallen. Wanneer ze worden geraakt door licht met een kortere frequentie dan het te produceren licht, zenden deze kleine halfgeleiders specifieke kleuren opnieuw uit in strikte verhouding tot hun grootte. Ze worden gebruikt in tv’s om breedspectrum LED-achtergrondverlichting (die naar blauw overhelt) te veranderen in rood, blauw en groen licht met een smal spectrum, waardoor warmere en nauwkeurigere kleuren worden geproduceerd.

nanosys groen qd op blauw blauw

Smart TV: Een allesomvattende uitdrukking om een ​​tv te beschrijven die computerachtige mogelijkheden heeft, waaronder de mogelijkheid om films te streamen, op internet te surfen en media af te spelen via het netwerk of vanaf NAS-boxen, of lokaal vanaf USB-harde schijven of flashopslag.

TN (twisted nematisch): Een oudere methode om de kristallen in een LCD uit te lijnen. In de uit-stand bevinden de kristallen zich in een gedraaide ladder evenwijdig aan het schermoppervlak, waardoor de achtergrondverlichting wordt geblokkeerd. Met ingeschakelde stroom worden de kristallen loodrecht op het schermoppervlak gespreid, waardoor licht naar voren kan worden uitgestraald, maar nog steeds veel van de emissie naar de zijkanten wordt geblokkeerd. Controleer op TN door het scherm vanuit een brede hoek te bekijken. Als er sprake is van kleurverschuiving (paarsheid of wash-out), is dit een TN-scherm (of een ouder IPS-paneel).

TN-displaytechnologie

TFT (dunne filmtransistor): Transistors, zoals LCD’s of OLED’s, afgezet in een dunne laag op een plaat. Processen en materialen variëren, maar trek elke flatscreen-tv open en je zult er versteld van staan ​​​​dat er slechts een paar vellen plastic zijn, enkele LED’s erachter en een paar kleine microchips. Als je een dode lcd-tv met led-achtergrondverlichting hebt, kijk dan eens naar binnen voordat je hem recyclet. De technologie is indrukwekkend eenvoudig.

Kijkhoek (bruikbaar): De hoek van waaruit de afbeelding op een display kan worden bekeken zonder beeld- of kleurvervorming. Wanneer ze vanuit meer dan een kleine hoek worden bekeken, zullen sommige goedkopere TN- of oudere IPS-tv’s paarsheid, verkleuring of andere kleurverschuivende artefacten vertonen. Schermcoatings en schittering hebben ook invloed op de kijkhoeken.

0 Shares:
You May Also Like