Tv-technische termen gedemystificeerd, deel één: schermformaten, resoluties, snelheid

lg 88z9 beauty

De tv-industrie is ongeëvenaard als het gaat om misleidende, obscure, hyperbolische en nutteloze terminologie en specificaties. Fabrikanten proberen je voor de gek te houden met stier … Eh, verblinden je met cijfers en mooie namen. Voorbeeld: het is een industrie die een strak gezicht kan houden terwijl hij je vertelt dat 3840 horizontale pixels gelijk zijn aan 4K horizontale pixels (4K is gelijk aan 4096, maar wie telt?)

Maak je geen zorgen, we zijn hier om je te helpen met definities zonder hype, zonder franje, in gewone taal (of zo dicht als we kunnen krijgen) van de voorwaarden en specificaties die je tegenkomt wanneer je gaat winkelen voor je nieuwe tv . We zullen ook een aantal basisadviezen geven waarmee u uw lokale big-box store-professional in een mum van tijd kunt scholen.

In plaats van alles in alfabetische volgorde in één lang document te presenteren, waardoor u uw toevlucht moet nemen tot Ctrl-F om te vinden wat u zoekt, hebben we de termen in vier gekoppelde segmenten ingedeeld. Onze tweede aflevering behandelt weergavetypes en weergavetechnologieën, daarna verdrijven we de mysteries van kleurruimten en standaarden, en sluiten we de serie af met de lowdown op LCD-achtergrondverlichtingstechnologie.

65 x900f cw met logo's

Voordat we ingaan op onze definities, verduidelijkingen en het vertellen van de waarheid, volgt hier een belangrijk advies: vertrouw op wat je ziet. Toon het juiste materiaal op de tv’s die u overweegt te kopen, en uw ogen zullen u het verschil zien. Geen enkele leverancier heeft ooit een demo op zijn tv gezet die een tekortkoming zou onthullen, maar je kunt de YouTube-app gebruiken die op bijna elke tv aanwezig is om te zoeken naar ‘tv-testvideo’. Deze kunnen problemen met de beeldkwaliteit aan het licht brengen die de door de fabrikant geselecteerde demo’s niet doen.

Aangezien er geen garantie is dat de tv op de showroomvloer met internet is verbonden, wilt u deze demo’s misschien eerst met uw computer vinden en ze downloaden naar een USB-stick en ze afspelen. Bijna alle tv’s spelen bestanden af ​​van massaopslag.

Termen die de grootte, snelheid en resolutie van schermen beschrijven, worden op zo’n ad hoc-manier gemaakt en verspreid dat het ontmoedigend kan zijn om door de puinhoop te sturen. Dat is een geweldige plek om te beginnen, dus sta ons toe om dingen voor u te verduidelijken in deze eerste aflevering.

Schermformaten

32-inch, 42-inch, 55-inch, enzovoort: De diagonale meting van een tv-scherm, dwz de afstand van de linkerbovenhoek van het actieve deel van het scherm tot rechtsonder.

Inch klasse: Een afrondingsterm die wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. Als een scherm bijvoorbeeld 42,5 inch meet, wordt het op de markt gebracht als 43-inch-klasse (leveranciers ronden altijd naar boven af). Lees de specificaties voor de werkelijke maat.

lg 88z9-opener2

Oplossing

In deze woordenlijst is resolutie het aantal horizontale rijen en verticale kolommen met pixels op een plat beeldscherm. Moderne tv-schermresoluties omvatten 1280 × 720 (HD), 1920 × 1080 (Full HD), 3840 × 2160 (4K UHD) en 7680 × 4320 (8K UHD).

Specifieker:

720p/720i: Resolutie van 1280×720 pixels. Dit wordt ook wel HD, Standard HD of SHD genoemd. De “p” staat voor progressief scannen (elke rij pixels wordt opeenvolgend getekend) en de “i” voor geïnterlinieerd scannen (oneven rijen pixels worden eerst getekend en daarna worden de even rijen getekend).

1080p/i: Resolutie van 1920×1080 pixels. Ook bekend als Full HD of FHD. De “p” staat voor progressive scanning en de “i” voor interlaced (hierboven uitgelegd).

2160p: Resolutie van 3840×2160 pixels. Ook bekend als 4K UHD (Ultra High Definition). De “p” staat voor progressive scanning (hierboven uitgelegd). Er zijn geen interlaced 4K UHD-schermen.

4320p: Resolutie van 7680×4320 pixels. Ook bekend als 8K UHD. Nogmaals, de “p” staat voor progressive scanning. Er zijn geen interlaced 8K UHD-tv’s.

Samsung Q90R 8K smart-tv

QHD (Quad HD): Een tweener-resolutie van 2560×1440 pixels (1440p), met een beeldverhouding van 16:9 en vier keer 720/standaard HD. Het is onwaarschijnlijk dat u dit op tv’s zult zien, maar het is gebruikelijk in computerschermen. Het wordt soms WQHD genoemd, hoewel we ook 21:9, 3440×1440 hebben gezien, WQHD genaamd, ook wel UWQHD of Ultra Wide Quad HD genoemd. Ja, er zijn te veel acroniemen voor beeldschermresolutie; zelfs experts kunnen in de war raken.

SUHD: Dit is geen resolutie, maar Samsungs marketingterminologie voor zijn 4K UHD-tv’s die gebruikmaken van kleurverbeterende quantum-dot-technologie en enkele andere geavanceerde tweaking-functies.

Ultra-HD (UHD): U ziet dit toegevoegd aan zowel 4K (3840 × 2160 pixels) als 8K (7680 × 4320 pixels) tv’s. Mogelijk ziet u 8K-tv’s beschreven als Full UHD.

Voorwaarden die relevant zijn voor resolutie

beeldverhouding: Het aantal horizontale pixels (of rijen) voor elke verticale pixel (of kolom). Dit wordt over het algemeen beschreven als een geheel getalverhouding (16:9 voor 1920×1080, 16:10 voor 1920×1200, enzovoort), maar het kan ook in decimale vorm worden uitgedrukt als 1,77 (16:9) of 1,6. (16:10). Bijna alle moderne tv’s hebben een beeldverhouding van 16:9, de standaard die wordt gebruikt door bijna elk type media-inhoud, inclusief dvd en Blu-ray.

beeldverhoudingen vergeleken

Geïnterlinieerd (i): Kort voor ; dat wil zeggen, het verversen van de even genummerde rijen pixels in één cyclus, en dan het verversen van de oneven genummerde rijen in de volgende cyclus. Aangezien er twee cycli nodig zijn om het hele scherm te vernieuwen, zou een vermelde verversingssnelheid van 60 Hz in feite slechts 30 Hz kunnen zijn. Interlaced displays zijn grotendeels uitgestorven, afgezien van de tweedehandsmarkt.

Progressief (p): Kort voor wat betekent dat de rijen pixels elke cyclus in volgorde worden ververst. Ook hier worden cycli vermeld als verversingsfrequenties: 60Hz, 120Hz, enzovoort.

Snelheid

Vernieuwingsfrequentie, scansnelheid of verticale frequentie: Het aantal keren per seconde dat een weergave opnieuw wordt getekend. 60Hz betekent 60 keer (cycli) per seconde, 120Hz betekent 120 keer per seconde. Dat is net zo snel als in consumenten-tv’s (er zijn enkele 144Hz-computermonitoren, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel.

Faux-snelheden die worden gebruikt in marketing, zoals Effective Frame Rate, Motion Rate, et al, zijn indicatieve, maar vage cijfers die ook misleidend kunnen zijn. Hogere faux-snelheden zijn over het algemeen beter, maar ze houden rekening met technieken (bijv. frame-invoeging en het flitsen van de achtergrondverlichting) die worden gebruikt om artefacten zoals trillingen (schokken in de videostream) te verminderen. Kijk voor de echte verversingssnelheid in de online specificaties. Een scherm dat kan verversen op 120 Hz, of 120 cycli verversen per seconde, levert een beter beeld op dan een 60 Hz-tv; anders zouden verkopers niet de moeite nemen.

Reactietijd: Dit zou nauwkeuriger de verversingstijd worden genoemd, omdat het een maat is voor hoe lang het duurt voordat uw scherm zichzelf opnieuw heeft getekend. Veel succes met het vinden van de responstijd die wordt vermeld in de tv-specificaties, maar als u geen bewegingsonscherpte kunt zien, is het snel genoeg: waarschijnlijk minder dan 12 milliseconden voor een 60 Hz-tv, minder dan 8 ms voor een 120 Hz-tv, en hopelijk sneller dan dat.

Bewegingssnelheid wissen

AquoMotion, Clear Motion Rate, MotionFlow, TruMotion, et al: Dit zijn de faux-verversingsfrequenties die hierboven zijn beschreven. De meeste moderne tv’s maken geïnterpoleerde frames (een mix van het ene frame en het volgende) en plaatsen deze tussen de echte frames om artefacten te verminderen. Dit is mogelijk omdat het meeste videomateriaal wordt afgespeeld met 24 fps of 30 fps, terwijl de tv’s 60 of 120 keer per seconde opnieuw tekenen. Hoewel interpolatie zorgt voor vloeiendere actiescènes, gaat dit ten koste van scherpte en detail, aangezien het proces minder dan 100 procent nauwkeurig kan zijn.

Deze termen, die over het algemeen een nummer bevatten, zijn absoluut echte hardwareverversingsfrequenties. Zoals hierboven uitgelegd, vernieuwen alle tv’s op 60 Hz of 120 Hz, en beide snelheden zijn meer dan voldoende voor het weergeven van 30 fps-video, maar hoe meer cycli, hoe effectiever de trucs zijn.

FreeSync (AMD), Adaptive-sync (VESA), G-sync (Nvidia): deze termen beschrijven het vermogen van een tv om de verversingssnelheid aan te passen aan het aantal frames dat van een bron komt. Dit kan artefacten elimineren, zoals beeldscheuring tijdens het gamen, waarbij het aantal frames per seconde dat door een GPU wordt geleverd enorm kan variëren. FreeSync is gebaseerd op Adaptive-sync en is gratis; G-sync is eigendom van Nvidia.

Klik om ons volgende segment te lezen: Displaytypes en technologieën.

0 Shares:
You May Also Like