Tv-technische termen gedemystificeerd, deel 3: Kleurstandaarden, definities

qn75q90rafxza 004 l perspective silver ns 02

De kleurnauwkeurigheid ging naar het zuiden bij de introductie van LCD’s met led-achtergrondverlichting, grotendeels als gevolg van de extreme scheeftrekking naar het blauwe uiteinde van het spectrum waar vroege achtergrondverlichting vatbaar voor was. Gelukkig heeft de tv-industrie sindsdien aanzienlijke vooruitgang geboekt. De nieuwste mid-range tot high-end LCD-schermen met led-achtergrondverlichting produceren merkbaar nauwkeurigere kleuren dan eerdere generaties. In de meeste gevallen wedijveren ze met – en overtreffen ze in sommige gevallen – OLED. Als je rood wilt dat echt rood is, niet donkeroranje, dan leveren de nieuwste tv’s dat op.

In dit derde deel in onze serie dat dwars door de BS snijdt die routinematig wordt gebruikt om nieuwe televisies op de markt te brengen, leggen we de voorwaarden, normen en specificaties met betrekking tot kleur uit. Als je de eerste twee afleveringen hebt gemist, vind je hier onze bespreking van schermgrootte, resolutie en verversingssnelheid, en onze uitleg over weergavetypes en -technologieën hier. Onze laatste aflevering is een diepgaande verkenning van LED-achtergrondverlichtingstechnologie.

Verkopers prijzen de kleurreproductie van hun tv op vele manieren aan: bits, miljarden kleuren, enzovoort; maar cijfers beschrijven alleen algemene mogelijkheden, niet hoe nauwkeurig kleuren worden toegewezen (dwz gewijzigd in de dichtstbijzijnde kleur die daadwerkelijk kan worden gegenereerd) en geproduceerd. Als het op kleur aankomt, gebruik dan je ogen, want de specificaties zijn erg moeilijk te ontcijferen. Dat gezegd hebbende, hogere aantallen zijn beter, zo niet een garantie.

RGB (Rood/Groen/Blauw): Deze drie kleuren vormen samen de kleuren in het spectrum. Bij tv’s bestaat elke pixel uit een rode, een groene en een blauwe subpixel. Dit wordt gedaan door de intensiteit of luminantie van elke stip in het trio te variëren. Af en toe wordt een witte subpixel aan een pixel toegevoegd om de helderheid te verhogen (WRGB). Er is ook een methode die we subtractieve WRGB noemen en die de helderheid verhoogt, maar de resolutie verlaagt. De geavanceerde instellingen van uw tv bieden mogelijk kleuraanpassing via rood, groen en blauw.

Kleurdiepte (ook wel bitdiepte genoemd): Het aantal bits in een digitaal videosignaal dat wordt gebruikt om de kleurcomponent van een enkele pixel aan te geven. Met 8-bits kleur zijn er acht bits voor de rode component, acht bits voor groen en acht bits voor blauw. Bij 10-bits kleur zijn er 10 bits voor elke pure kleur, bij 12-bits kleur zijn er 12 bits per kleur, enzovoort. Mogelijk ziet u ook kleurdiepte beschreven in termen van het totale aantal bits: bijv. 24-bits kleur (8 bits maal drie) of 30-bits kleur (10×3)

12- en 16-bits kleuren komen in het spel. Dolby Vision ondersteunt het laatste, en het kan zorgen voor nauwkeurigere mapping, maar we moeten nog een 12-bits paneel van consumentenkwaliteit tegenkomen, laat staan ​​een 16-bits paneel. (Zie ook: Diepe kleuren en Ware kleuren hieronder.)

Kleur ruimte: Het bereik (of het kleurengamma) van kleuren die een videoscherm kan produceren. Er zijn verschillende standaarden voor kleurruimte, maar degene die het meest worden geassocieerd met tv’s zijn – van smal tot breedst – sRGB, van Rec.709 (onderdeel van de HDTV-specificatie); AdobeRGB; en Rec.2020 (onderdeel van de Ultra HD-specificatie). Verkopers zullen zeggen dat hun tv N-percentage van X-ruimte ontmoet (bijvoorbeeld 90 procent van Rec.2020).

nanosys inc kleurruimte

Chroma-subsampling 4:4:4 (4:4:2, 4:2:2, enz.):Je komt deze getallen normaal gesproken tegen als je ziet welke resoluties en signalen via de HDMI-poorten van je tv kunnen worden verzonden. Omdat deze poorten een beperkte bandbreedte kunnen hebben (lees dit artikel waarin HDMI en DisplayPort worden vergeleken voor details), kan de kleurdiepte worden gecomprimeerd om een ​​signaal in de beschikbare bandbreedte te passen. We zouden hier de hele dag zijn om de variaties uit te leggen, maar 4:4:4 betekent geen kleurvermindering. Lagere cijfers op de tweede of derde positie betekenen dat die er is. Een meer gedetailleerde beschrijving is beschikbaar op Wikipedia als je in het onkruid wilt kruipen. Deze cijfers zijn alleen significant als u optische-schijfspelers of externe streaming-apparaten gebruikt.

Diepe kleur: Een digitaal videosignaal dat Deep Color ondersteunt, gebruikt 10-, 12- of 16 bits voor elk van de rode, groene en blauwe componenten van een pixel om miljarden kleuren te leveren. De HDMI-specificatie ondersteunt Deep Color vanaf HDMI 1.3. Houd er rekening mee dat deze ook worden beschreven als 30-bits, 36-bits en 48-bits kleuren (3 keer 10, 12 of 16) (Zie ook: Kleurdiepte hierboven.)

Hoog dynamisch bereik (HDR): Dit betekent simpelweg een grotere afstand tussen de helderste toon en de donkerste toon die een tv kan produceren. Dit kan worden bereikt door de helderheid te verhogen (de meest voorkomende techniek) of donkere gebieden donkerder te maken. Dit laatste is moeilijk voor LCD-technologie met led-achtergrondverlichting, maar het is gemakkelijk voor OLED en micro-LED omdat die schermen zelflichtend zijn – ze kunnen een zwarte pixel creëren door de stroom naar dat element uit te schakelen. Je ziet HDR op de markt worden gebracht als X-Tended Dynamic range (Sony), Ultra Luminance (LG), of zelfs de opzichtige Peak Illuminator Ultimate (Samsung). U kunt hier een diepere verkenning van tv’s met een hoog dynamisch bereik lezen. (Opmerking: HDR in fotografie heeft hetzelfde effect, maar camera’s produceren het door afbeeldingen met verschillende belichtingsniveaus te combineren.)

sony x930c

HSL (tint/verzadiging/luminantie): een andere manier om naar de geavanceerde instellingen van uw tv te verwijzen en kleuren aan te passen. Simpel gezegd: tint is de kleur, verzadiging is de rijkdom van die kleur en luminantie (of helderheid) is hoe helder of donker het is.

Adobe RGB: een kleurstandaard/kleurruimte die is geïmplementeerd om ongeveer overeen te komen met het spectrum dat wordt bereikt door de CMYK-wereld van papier en inkt (cyaan, magenta, geel en zwart). TV-leveranciers zullen Adobe RGB gebruiken als vergelijkingspunt, wat prima is voor HDTV en 8-bits panelen; maar zoek voor 4K UHD en nieuwere 10-bits panelen naar vergelijkingen met Rec.2020. Adobe RGB dekt meer kleuren dan sRGB, maar minder dan Rec.2020.

Rec.2020: Een afkorting van ITU-R Aanbeveling BT.2020 (ITU is de International Telecommunications Union). Rec.2020 houdt zich ook bezig met resolutie en framerates, maar die zie je over het algemeen alleen als kleurstandaard genoemd. Als je een leverancier hoort zeggen dat zijn tv 98 procent van Rec.2020 bereikt, betekent dit dat de tv 98 procent van de kleuren in die standaard kan reproduceren.

Rec.709: Een andere ITU-standaard, maar deze definieert de resoluties, framesnelheden en andere specificaties voor HDTV die de sRGB-kleurruimte omvatten (zie hieronder).

sRGB: De originele kleurruimte voor computers en kleurenschermen zoals gedefinieerd door Rec.709. Deze kleurruimte is iets kleiner dan de Adobe RGB-kleurruimte en aanzienlijk kleiner dan Rec.2020.

Ware kleur: 8-bits per subpixel, 24-bit totale kleurdiepte. Een digitaal videosignaal dat True Color ondersteunt, gebruikt 8 bits voor elk van de rode, groene en blauwe componenten van een pixel om 16.777.216 kleuren te produceren. (Zie ook: Kleurdiepte.)

0 Shares:
You May Also Like