Tot ziens, RGB+W: Samsung Display brengt pure RGB OLED naar de consument

a95k 65 lifestyle back position

LG kan niet blij zijn. De oude leverancier en kampioen van OLED zag waarschijnlijk net zijn RGB + W OLED-panelen gedegradeerd tot de technologie van weleer. De boosdoener? Samsung Display’s nieuwe Quantum Dot RGB OLED-panelen.

Nagesynchroniseerd met QD OLED, zullen ze dit jaar van verschillende leveranciers worden verzonden, waaronder Sony’s 2022 K-serie tv’s en ten minste één model van Samsung TV (een andere divisie van Samsung Display). De enige reden die we van dat laatste weten, is dat het vandaag een innovatieprijs won op CES. Bedankt jongens. Alienware levert ook een gamingmonitor op basis van de technologie.

Waarom is QD OLED zo belangrijk? Lees verder en kom erachter.

RGB+W (helderder maar witter)

Hoewel zelf-emitterende OLED-elementen geweldige kleuren bieden, evenals echt zwart dankzij hun vermogen om volledig uit te schakelen, hebben ze zwakke punten. Rode, groene en blauwe OLED-elementen variëren in helderheid, levensduur en andere eigenschappen, dus OLED-panelen moeten deze factoren in evenwicht houden en ook de zwakste schakel accommoderen.

Omdat OLED’s organisch zijn, zijn ze vatbaar voor inbranden en zullen ze uiteindelijk vervagen als het materiaal wegbrandt. Hoe helderder je ze gebruikt, hoe korter hun levensduur. Het resultaat is dat eerdere RGB OLED-tv’s niet veel piekhelderheid genereerden, althans in vergelijking met LCD-types.

Om deze tekortkoming te verhelpen, hebben paneelmakers een vierde witte subpixel toegevoegd die kan worden ingeschakeld om de piekhelderheid te vergroten. Dit is RGB+W.

RGB+W verhoogt de piekhelderheid en valt bij de meeste materialen niet zo op, tenzij je er echt naar op zoek bent of het meet. Maar het is niet ideaal, omdat het toevoegen van wit aan elke kleur een lichtere tint creëert. Pastelkleuren iemand?

Meer technisch gezegd, de kleurscherpte lijdt naarmate de helderheid toeneemt. Met de komst van HDR, die veel piekhelderheid vereist, wordt dit wash-out-effect nog opvallender.

Probleem opgelost: Quantum Dot OLED

Het nieuwe QD OLED-paneel van Samsung Display werkt zijn magie door OLED’s te combineren met kwantumstippen.

Als je niet bekend bent, zijn kwantumstippen nanokristallijne structuren die licht in een zeer smal bereik opnieuw uitstralen in strikte overeenstemming met hun grootte. Als u de juiste maat kiest, krijgt u perfect rood, groen, blauw, enz. Nog beter, de lichtbron kan van elke golflengte zijn, zolang deze maar korter is (blauw) dan wat de kwantumstip uitzendt (rood, groen, enz.) .

nanosys 00064

Voorbeelden: Schijn een blauw licht door een kwantumstip ter grootte van puur rood, en je krijgt puur rood. Schijn een blauw licht door een kristal dat zo groot is als puur groen, en je krijgt nog steeds puur groen.

Ik heb voor die voorbeelden gekozen omdat dat precies is wat Samsung Display doet. Ze gebruiken blauwe OLED-subpixels met rood en groen emitterende kwantumstippen. Natuurlijk heeft het blauwe OLED-element geen kwantumpunt nodig, want, eh… het is al blauw.

Het eindresultaat is pure RGB die helder genoeg is dat er geen vierde witte pixel voor nodig is. Dag pastelkleuren, hallo kleurscherpte in het hele luminantiebereik.

Ziet er goed uit (zo horen we)

Hoewel ik een nieuwe RGB OLED-tv niet heb getest, heb ik met insiders uit de industrie gesproken die dat wel hebben gedaan, en zij zeggen dat het verschil merkbaar is. Er is een reden dat Sony’s exorbitant dure RGB OLED’s nog niet zo lang geleden de Hollywood-standaard waren voor mastering.

Mijn enige vragen zijn precies hoe helder deze nieuwe panelen zijn en hoe LG, als de OLED-mensen, hier op achteruit zou kunnen gaan. Misschien zijn de nieuwe panelen echt niet zo helder. Dat is niet de scuttlebutt, maar we zullen zien.

0 Shares:
You May Also Like