TOR vs. Brave: welke browser geeft u meer privacy?

A laptop with VPN access

Het is pas de laatste paar jaar dat mensen aandacht beginnen te schenken aan hoeveel hun webbrowsers bijhouden wat ze doen.

Of het nu een aanbevolen product op Facebook is op basis van uw Google-zoekgeschiedenis, een overdreven persoonlijke advertentie of een andere inbreuk op de privacy, meer mensen dan ooit verlaten Chrome en gaan in plaats daarvan naar zijn rivalen.

Twee van de meest populaire en privacygerichte alternatieven zijn: Tor en Brave. Hoewel beide uw gegevens veel beter voor uzelf kunnen houden dan Chrome, hebben ze er wel een significante verschillen.

Laten we in dit artikel eens duiken in Dapper tegen Tor om u te helpen de beste te kiezen voor uw internetbehoeften.

Een essentiële tip voordat we erin duiken

Of je nu TOR of Brave gebruikt, ze zijn allebei niet 100% privé en anoniem. Hoewel ze het veel beter doen, is het nog steeds mogelijk om uw IP-adres te volgen met Brave.

Evenzo is het op sommige plaatsen illegaal om TOR te gebruiken. Hoewel de autoriteiten misschien niet precies kunnen zien wat u aan het doen bent, kunnen ze dat misschien wel om de TOR-verbinding te detecteren en dienovereenkomstig actie ondernemen.

Om die reden, of u nu kiest voor een of beide Brave en TOR, moet u uw veiligheid en privacy verder verbeteren door: een VPN gebruiken.

Een VPN of virtueel particulier netwerk versleutelt en maskeert uw IP-adressen zodat beide browsers hun privacybeloften volledig kunnen waarmaken.

Een laptop met VPN-toegang

TOR vs. Brave: hoe ze werken

Het belangrijkste verschil tussen TOR en Brave is: hoe ze verbinding maken met sites op internet.

Basisprincipes van TOR-verbinding

Zoals je misschien weet, TOR betekent De uienrouter. Met TOR worden uw internetgegevens gecodeerd en reizen ze vervolgens door een netwerk van relais dat wordt beheerd door vrijwilligers over de hele wereld.

Dit netwerk van lagen daarom heet het een ui. Hoewel uw gegevens extreem veilig zijn, duurt dit proces ook lang, daarom kan het streamen van video of het spelen van games via TOR een zeer langzaam proces.

Tegelijkertijd, TOR blokkeert automatisch alle advertenties en scripts terwijl NoScript en HTTPS Everywhere worden ingezet, wat de beveiliging verder verbetert.

Hoe moedig u met internet verbindt

Moedig werkt een beetje anders en meer als een conventionele browser.

Het blokkeert ook alle advertenties, verzoeken en cookies van derden, terwijl het ook overal NoScript en HTTPS gebruikt. Maar het laat uw gegevens niet door meerdere lagen lopen zoals TOR doet.

Het resultaat is een veel meer privé dan normaal, maar dat betekent niet dat je 100% anoniem bent.

Dit betekent echter ook dat Brave in het algemeen presteert veel beter dan Tor.

Fundamenteel ander verdienmodel

TOR werd in eerste instantie ontwikkeld door de Amerikaanse marine en wordt nu beheerd door een non-profit. Hun doel is om een ​​vrij en open web te garanderen, vooral voor mensen die censuur willen overwinnen of misbruik van de overheid willen melden. Om onderzoek en ontwikkeling te ondersteunen, zijn ze afhankelijk van donaties.

Twee functionarissen van de Amerikaanse marine in dienst

Aan de andere kant, Brave is een bedrijf met winstoogmerk. Dit is niet per se slecht, maar ze hebben een paar dingen gedaan die privacysceptici zouden moeten baren.

Ten eerste plaatsten ze domeinen zoals Facebook en Twitter op de witte lijst voor het bijhouden van advertenties. Maar ze hebben ook geëxperimenteerd met alternatieve verdienmodellen om contentcuratoren en hun platform te ondersteunen.

Wat betekent dit?

Gewoon vergeleken met Chrome of Opera, Brave is lichtjaren beter. Ze zijn niet alleen transparant, maar proberen zich ook te ontwikkelen win-win situaties voor iedereen.

Ze introduceerden bijvoorbeeld Dappere beloningen die u kunt verdienen door privacy respecterende advertenties te bekijken en vervolgens in te wisselen voor cryptogeld. Het is anders dan vroeger, toen je overspoeld werd met advertenties wanneer je Internet Explorer opent.

Zij zullen echter de eersten zijn om u dat te vertellen Brave is niet zo privé als TOR. In Brave’s versie van de privémodus hebben ze zelfs een functie “Nieuw privévenster met TOR” geïntroduceerd om hun critici tevreden te stellen. Het is eigenlijk een Brave-browser met TOR ingeschakeld.

Waar het op neerkomt: Brave vs. Tor

Zowel Brave als TOR vertegenwoordigen een mooie toekomst voor internetgebruikers. De reguliere browsers hebben dit opgemerkt en hebben dit voorbeeld gevolgd door meer privacyfuncties in hun apps te integreren.

TOR zal altijd de zijn meer privé optie, vooral bij gebruik met een VPN. Maar voor de meeste dagelijkse activiteiten, Moedig zal zijn veel veiliger dan Chrome of een ander mainstream alternatief. Het zal ook een veel betere ervaring zijn omdat het presteert veel sneller dan TOR.
Als je dan extra bescherming nodig hebt, zoals het gebruik van openbare wifi, kun je TOR gebruiken met een VPN ingeschakeld. Maar aangezien zowel TOR als Brave gratis zijn, waarom kiezen als je beide kunt hebben?

0 Shares:
You May Also Like