Tor versus VPN – Welk online privacysysteem is beter? 2022

Als we het hebben over online privacy, dan zijn de eerste twee namen die in ons opkomen – Tor en VPN. Ze zijn allebei de twee krachtigste online privacytools die u vandaag kunt gebruiken om uw online aanwezigheid te beveiligen. In zekere zin lijken ze behoorlijk op elkaar. Maar ze zijn niet helemaal hetzelfde en hebben grote verschillen. Dus als u de nieuwe beveiligingstool voor uzelf wilt selecteren, moet u de: verschil tussen Tor en VPN om uw beslissing effectief te nemen.

Wat is een VPN?

Een Virtual Private Network oftewel VPN is een geavanceerde technologie die uw online privacy beschermt wanneer u verbonden bent met internet door uw IP-adres te verbergen en uw online interactie te versleutelen.

Hoe werkt een VPN?

VPN bestaat voornamelijk uit een netwerk van servers die zich in verschillende regio’s over de hele wereld bevinden. Wanneer u een VPN gebruikt, dan gaat Informatie via uw computer via een van de VPN-servers voordat deze via internet de eindbestemming bereikt. Hier is een afbeelding voor een beter begrip, hoe uw gegevens verwerken met VPN en zonder VPN.

Volgens dezelfde regels, wanneer informatie wordt ontvangen door uw computersysteem, gaat deze door een beveiligde VPN-server voordat deze uw apparaat bereikt. Dat betekent dat u alle verzendgegevens online ontvangt zonder uw echte locatie bekend te maken. Uw online bestemming wordt alleen gezien door uw VPN-server. Bovendien is het bericht dat vanaf de server wordt verzonden, versleuteld, wat betekent dat ongewenste toegang van de derde partij al is geblokkeerd.
B

VPN-protocollen

VPN-protocollen zorgen voor een passend beveiligingsniveau voor aangesloten systemen wanneer de onderliggende netwerkinfrastructuur alleen dit niet kan bieden. Er zijn verschillende protocollen die worden gebruikt om gebruikers en bedrijfsgegevens te beveiligen en te coderen. Ze bevatten:

IP-beveiliging (IPsec)Secure Sockets Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS)Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP)OpenVPN

Voordelen van het gebruik van VPN

Als u de VPN-service gebruikt, kunt u de volgende voordelen ervaren:

VPN beschermt uw server tegen de ogen van spionnen, aangezien de berichten die via VPN worden verzonden, worden gecodeerd voordat ze tussen de servers en uw computer gaan. Wanneer een VPN-server is ingesteld tussen uw computer en de internetservers om de informatie te coderen, dan zal de snelheid van uw internet verbinding zal niet veel lijden. Je merkt zelfs geen verschil in snelheid. De meeste VPN-services zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken. Met de eenvoudige installatiewizards kunt u eenvoudig uw software downloaden en configureren. De services van top VPN-services zijn compatibel met alle populaire apparaten zoals Windows, iOS, Android en Linux-besturingssystemen.

Nadelen van VPN

VPN’s zijn een geweldige manier om uw online aanwezigheid te beveiligen, maar het heeft enkele tekortkomingen die niet volledig kunnen worden genegeerd.

Om uw gegevens te beschermen, moet de VPN-server goed werken. Maar als een server tijdens uw seizoen uitvalt, wordt het bericht van uw systeem onversleuteld verzonden, wat een enorm gevaar voor uw privacy vormt. U moet het logbeleid van uw VPN-server vertrouwen aangezien u hun software gebruikt voor bescherming. Maar sommige VPN-serviceproviders hebben geen duidelijk inlogbeleid, wat erg gevaarlijk voor u is. Voor de beveiligde communicatie tussen uw computer en de VPN-server is onbreekbare codering vereist. Maar als de codering zwak is, kunt u geen gecodeerde communicatie hebben.

Wat is Tor?

Op het eerste gezicht lijkt de Tor (The Onion Router) op de VPN, aangezien berichten tussen de computer via het Tor-netwerk gaan in plaats van deze rechtstreeks te verbinden met de bronnen op internet. Maar het verschil hier is dat VPN privacy biedt, terwijl Tor volledige anonimiteit biedt.

VPN-servers houden uw online activiteiten in de gaten en u kunt geen volledige privacy voelen over de VPN en u moet vertrouwen op het logbeleid van de serviceproviders. Maar als u Tor gebruikt, hoeft u niemand te vertrouwen. De structuur van de Tor is ontworpen om u vrijwel anoniem te maken. Geen enkel systeem is echter 100% waterdicht, maar Tor is bijna perfect.

Hoe werkt Tor?

Tor gebruikt Onion Routing en een nog complexere benadering voor het versleutelen van uw berichten. Onion Routing vereist dat het bericht door ten minste drie willekeurig geselecteerde Tor-servers gaat voordat het naar zijn eindbestemming wordt verzonden. Voordat het bericht uw computer verlaat, versleutelt de Tor-software het bericht meerdere keren. Dit beveiligingssysteem is vergelijkbaar met de lagen van de ui waarbij je meerdere buitenlagen moet oversteken om de laatste laag te bereiken.

Voordelen van het gebruik van Tor

Lees voordat u de Tor gebruikt de voordelen ervan.

Het bestaat uit duizenden servers die over de hele wereld zijn verspreid, dus het is erg moeilijk om de Tor af te sluiten. Als een netwerk wordt verstoord, zullen andere blijven werken omdat niets gecentraliseerd is.Tor is een zeer veilige plek omdat een grote gemeenschap altijd bezig is om de prestaties van de Tor te verbeteren. Niemand kan u echter 100% anonimiteit garanderen, maar Tor kan u elke dag meer anonimiteit bieden dan VPN.

Nadelen van het gebruik van Tor

Tor is een krachtig en anoniem netwerk, maar het heeft enkele beperkingen die niet kunnen worden genegeerd.

Het bericht vóór de verzending moet door drie of meer wijdverspreide servers gaan en ten minste drie keer worden versleuteld en ontsleuteld, wat resulteert in een lage snelheid. Tor wordt beheerd door een aantal vrijwilligers, dus er is geen ingebouwde bron om voor de onderhoud en upgrade van het netwerk. Sommige servers op het netwerk zijn oud en hebben een slechte internetverbinding. Tor wordt onderhouden op het Android-apparaat en momenteel is de Tor-browser niet beschikbaar voor iOS, wat betekent dat het niet compatibel is met iPhone en iPad.

Verschil Tor en VPN

TOR

Tor biedt anonimiteit, omdat uw internetactiviteit via duizenden toegewijde Tor-servers over de hele wereld wordt geleid, waardoor het voor iedereen moeilijk is om activiteit naar uw computer te herleiden.

Het Tor-netwerk neemt echter geen extra maatregelen om je gegevens te beschermen tegen hackers. Het routeert gewoon uw gegevens, zodat het min of meer onvindbaar is.

Als u enkele van de websites op Tor bezoekt, kunt u uw computer gemakkelijk met malware infecteren. Veel mensen zouden je zelfs adviseren om niet veel websites op Tor te gaan verkennen.

VPN

Met een VPN-account is uw surfervaring op internet identiek aan wat het altijd is. U laat uw activiteit eenvoudig tunnelen door het VPN-netwerk van servers in het hele land of over de hele wereld.

Wanneer u uw VPN-account gebruikt, is uw echte IP-adres altijd verborgen. Uw IP-adres kan niet worden geblokkeerd, getraceerd of gevolgd.

Een VPN vervangt uw internetprovider niet. Het werkt samen met uw ISP en internet door een speciale tunnel te creëren waarin uw gegevens veilig reizen. Een VPN is in wezen een datanetwerk binnen een ander netwerk (het internet) waar hackers niet bij kunnen.

Beeldbewaring: https://thebestvpn.com

Aanbevelen: wat is het verschil tussen een VPN en een proxy en hoe werken ze?

Moet ik VPN en TOR tegelijkertijd gebruiken?

Ja, u kunt zowel Tor als VPN tegelijkertijd gebruiken. Maar VPN is over het algemeen sneller dan Tor, het samen gebruiken ervan vertraagt ​​je internetverbinding en moet worden vermeden. Meer is niet per se beter in deze situatie.

Tor en VPN welke is voor jou?

Als u zich meer zorgen maakt over uw online identiteit, dan is TOR beter, maar als u de voorkeur geeft aan goede snelheid, P2P-bestandsdeling, toegang tot het ondersteuningsteam, kunt u VPN’s gebruiken. Er zijn meerdere voordelen van het kiezen van een VPNinbegrepen:

Snelheid: VPN’s zijn over het algemeen sneller dan Tor, omdat berichten slechts via één VPN-server gaan in plaats van 3 Tor-knooppunten.Compatibiliteit met alle apparaten: VPN’s werken met een breder scala aan apparaten dan Tor. Vooral vanaf vandaag werkt Tor niet met iOS van Apple. Als je een iPhone of iPad gebruikt, is Tor geen optie.P2P-bestanden delen: VPN’s zijn beter geschikt voor het delen van P2P-bestanden of het bekijken van video’s.Alle online verbindingen beveiligd: Een VPN beschermt al uw internetverbindingen; Tor beschermt alleen degenen die zijn ontworpen om het Tor-netwerk te gebruiken.Eenvoudig in te stellen en te gebruiken: VPN’s zijn extreem eenvoudig in te stellen; het enige wat u hoeft te doen is de software op uw computer downloaden en uitvoeren wanneer u beschermd wilt worden.Toegang tot het ondersteuningsteam: Omdat VPN-providers grote bedrijven zijn, hebben ze handige pagina’s met veelgestelde vragen en ondersteuningsteams mocht je problemen tegenkomen.

Hier zijn de Top 3 VPN-serviceproviders op basis van snelheid, privacy en het deblokkeren van websites.

    ExpressVPN – 49% + 3 maand gratis krijg de korting, Lees expressvpn review.NordVPN Op 2,99 per maand (3-jarig abonnement) Pak de aanbieding, Lees NordVPN review, CyberGhost Exclusieve korting 79% korting Pak de deal, Lees CyberGhost review.

Nu bent u bekend met de werking, voor- en nadelen van zowel VPN als Tor, zodat u gemakkelijk een zekere beslissing kunt nemen. Ik hoop dat deze snelle vergelijking tussen VPN en Tor je ook de juiste gronden zal geven om een ​​goede beslissing te nemen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like