Toegankelijkheid van video’s: volledig toegankelijke video’s maken in 2022

Video Accessibility

Wat voor soort video je ook maakt, het is een goed idee dat je wilt dat zoveel mogelijk mensen ernaar kijken, toch?

Het is een veilige gok dat maar heel weinig mensen zouden denken over video-inhoud

Als het gaat om het opbouwen van een publiek en het bereiken van zoveel mogelijk mensen met je video, klopt het allemaal.

Maar mis je een truc? Veel mensen zijn…

Zie je, veel videomarketeers houden er geen rekening mee dat er een significant deel van de mensen dat om de een of andere reden een beetje extra hulp nodig heeft om video-inhoud te bekijken of te begrijpen: voornamelijk mensen met een handicap, maar ook mensen die andere talen spreken, enzovoort.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bijvoorbeeld meer dan 5% van de wereldbevolking invaliderend gehoorverlies, terwijl de American Foundation for the Blind meldt dat meer dan 3,5% visueel gehandicapt is.

Er zijn ook andere omstandigheden, dingen waar je misschien nooit aan hebt gedacht, zoals kleurenblindheid, dyslexie en andere, die van invloed kunnen zijn op het vermogen van je publiek om je video’s te bekijken, te begrijpen en ermee om te gaan.

En dat is waarom toegankelijke video zo’n big deal is geworden.

In een notendop – aangezien video een steeds belangrijker onderdeel wordt van contentmarketing, het is essentieel om ervoor te zorgen dat je video’s voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn.

Wat is videotoegankelijkheid?

Toegankelijkheid van video’s, ook wel toegankelijke video genoemd, is de gewoonte om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap en verschillende behoeften van je video’s kunnen genieten.

Dit omvat het toevoegen van functies zoals video-onderschriften, videotranscripties, audiobeschrijvingen en meer.

Toegankelijke video maken is een win-winsituatie: geweldig voor je publiek en geweldig voor jou.

Waarom is videotoegankelijkheid belangrijk?

Het maken van toegankelijke video is niet alleen het juiste om te doen vanuit het oogpunt van inclusie en diversiteit, maar toegankelijke video’s hebben ook SEO-voordelen.

Dat komt omdat Google en andere zoekmachines de tekst in bijschriften en transcripties kunnen indexeren, waardoor de kans groter is dat je video wordt weergegeven in zoekresultaten.

Is videotoegankelijkheid de moeite waard?

Kortom, ja! Vooral omdat het maken van toegankelijke video niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

Er zijn een aantal free of goedkope tools waarmee je bijschriften, transcripties en audiobeschrijvingen aan je video’s kunt toevoegen.

En er zijn tal van eenvoudige dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw video toegankelijker is, zonder software van derden of mooie ondersteunende technologie.

Toegankelijke video-checklist

Hier is een snelle checklist om ervoor te zorgen dat je video zo toegankelijk mogelijk is:

Videobijschriften opnemen

Bijschriften zijn tekstversies van de audio-inhoud in je video, waardoor de video toegankelijker wordt voor dove of slechthorende kijkers.

Als welkom bijproduct helpen ze ook andere kijkers om je video’s onderweg te begrijpen, bijvoorbeeld als ze in een lawaaierige omgeving kijken.

(We hebben geschreven over het verschil tussen ondertitels en ondertitels, en hebben ook 4 eenvoudige manieren opgesomd om ondertitels toe te voegen aan je MP4-videobestanden.)

Een videotranscriptie toevoegen

Een transcript is een tekstversie van de dialoog en de vertelling van een video. Het is handig voor kijkers die doof of slechthorend zijn, en het kan ook door zoekmachines worden gebruikt om je video te indexeren.

Videospelers zoals YouTube gebruiken spraakherkenningssoftware om naar de audio-inhoud van je video te ‘luisteren’ en een automatische transcriptie op te bouwen – maar dit kan om verschillende onnauwkeurige redenen onnauwkeurig zijn, van accenten tot verkeerd uitgesproken woorden, dus het is zeker een gezondheidscheck waard om er zeker van te zijn dat het altijd goed zit!

(Het transcript op YouTube kan ook worden in- en uitgeschakeld als ‘ondertiteling’ via het YouTube-spelervenster, dus dit is een geval van twee vliegen in één klap.)

Sommige videomakers vinden het handig om een ​​transcriptiedocument te maken en een link in de videobeschrijving te delen, zodat kijkers die op hun gemak kunnen gebruiken.

Geef audiobeschrijvingen

Blinde en slechtziende kijkers missen veel visuele context in je video. De manier om dat te doen? Geef ze een audiobeschrijving van hoge kwaliteit!

Audiobeschrijvingen, ook wel ‘beschrijvende vertelling’ genoemd, zijn een manier om media toegankelijk te maken voor mensen die blind zijn of slechtziend zijn. Het gebruikt een secundaire audiotrack om belangrijke visuele details te beschrijven van wat er in de video gebeurt.

Een audiodescriptie moet duidelijk, beknopt en gemakkelijk te begrijpen zijn. Het zou ook moeten zijn free van storende geluiden, waarbij u zich uitsluitend richt op het communiceren van de relevante visuele elementen uit uw video naar mensen die ze niet kunnen zien.

Audiobeschrijvingen zijn er in twee belangrijke ‘smaken’. Standaard audiobeschrijving gebruikt de bestaande pauzes in een video, terwijl uitgebreide audiobeschrijving voegt tijdelijke pauzes in de video en audio in, waar bestaande pauzes in dialoog niet lang genoeg zijn.

Probeer bij het maken van een audiobeschrijving beschrijvende taal te gebruiken die een mentaal beeld voor de luisteraar creëert. Ze kunnen over het algemeen niet wat er gebeurt, dus je moet proberen dat beeld op een even levendige manier te schilderen met je woorden!

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen een audiodescriptie nodig heeft of wil horen – het kan voor veel kijkers behoorlijk onaangenaam zijn. Bied het dus, waar mogelijk, aan als een optie – iets dat kan worden in- of uitgeschakeld – in plaats van als onderdeel van de standaard audiotrack.

Audiobeschrijvingen kunnen een groot verschil maken voor degenen die ze nodig hebben, zoals mensen met een handicap, dus het is de moeite waard om de tijd te nemen om ze te maken en te gebruiken.

Gebruik duidelijke en beknopte taal

Terwijl we het hebben over toegankelijkheid, is het vermeldenswaard dat het idee zich ook uitstrekt tot complexiteit!

Bewaar je videoscript free van jargon en onnodig complexe taal. Dit maakt het gemakkelijker voor kijkers met cognitieve beperkingen om het te begrijpen.

En om eerlijk te zijn, je bredere publiek zal je waarschijnlijk ook dankbaar zijn dat je het ook eenvoudig hebt gehouden. Zoals het oude gezegde luidt: ‘Als je iets niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.’

Kies een geschikt kleurenschema

Kleurenblindheid is een algemeen verkeerd begrepen fenomeen, dus probeer kleuren te vermijden die verwarrend of moeilijk te onderscheiden kunnen zijn voor kijkers met kleurenblindheid. Ongeveer 4% van de bevolking lijdt aan deze aandoening.

Ondanks populaire aannames is volledige kleurenblindheid – waarbij je helemaal geen kleuren kunt zien – vrij ongewoon.

Veel gebruikelijker zijn omstandigheden die het moeilijk maken om onderscheid te maken tussen rood en groen, en blauw en geel, dus wees voorzichtig met deze kleurenpaletten en gebruik ze waar mogelijk samen.

Zorg ervoor dat je videospeler toegankelijk is

Mainstream-videohosts zijn over het algemeen gebouwd voor toegankelijkheid, maar als u een aangepaste videospeler gebruikt, moet u ervoor zorgen dat deze toegankelijk is voor gebruikers van schermlezers en andere ondersteunende technologieën.

Dit sluit aan bij de al lang bestaande richtlijnen voor de toegankelijkheid van webcontent, die voorschrijven dat webcontent waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.

Lokaliseer uw inhoud

Een ding waar we het nog niet over hebben gehad, is de toegankelijkheid van je video om ervoor te zorgen dat je video een publiek in verschillende delen van de wereld aanspreekt.

Bijschriften en ondertitels kunnen helpen om uw video-inhoud niet alleen toegankelijk te maken voor mensen met audiovisuele beperkingen, maar ook voor mensen die verschillende talen spreken.

Vermijd flitsen, flikkeren en knipperen in video-inhoud

Flitsende inhoud is een reëel probleem voor mensen met lichtgevoelige epilepsie en u dient deze effecten waar mogelijk te vermijden.

Het World Wide Web Consortium (W3C) – de internationale standaardorganisatie voor internet – adviseert in hun toegankelijkheidsrichtlijnen dat webinhoud niet:

Alles bevatten dat meer dan 3 keer knippert in een periode van 1 seconde ofFlits onder de algemene flits- en rode flitsdrempels

Ze stellen ook voor:

Het contrast verminderen voor alle knipperende inhoudHet vermijden van volledig verzadigde rode kleuren voor alle knipperende inhoud Het aantal flitsen verminderen, zelfs als ze de drempels niet overschrijden Een manier bieden om knipperende inhoud te stoppen voordat het begint Live materiaal vertragen om snelle flitsen te voorkomen (zoals in flitslampen)Het beeld tijdelijk bevriezen als er 3 flitsen in 1 seconde zijn De contrastverhouding verlagen als er 3 flitsen in 1 seconde zijn

Bedankt voor het lezen!

Toegankelijke video-inhoud is nu belangrijker dan ooit en een heel belangrijke stap in het bereiken en aanspreken van een zo breed mogelijk publiek.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunt u toegankelijke video-inhoud maken die de best mogelijke resultaten oplevert en uw video voor iedereen toegankelijk maken.

Audiobeschrijvingen, ondertiteling, transcripties: het kost wat extra tijd. Maar uiteindelijk zal je publiek er des te meer van profiteren, en je kunt er zeker van zijn dat je alle mogelijke stappen hebt gezet om succes te verzekeren in je videomarketinginspanningen.

Terwijl je hier toch bent, kun je een ander artikel lezen – onze blog is ontworpen om je te laten zien hoe je video als een professional kunt gebruiken in elke fase van je klantreis.

0 Shares:
You May Also Like