Tidal review: een muziekstreamingservice gemaakt door artiesten voor muziekfans

Tidal logo

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekende muziekcuratie met een consistent sterk standpuntDe streams met hoge resolutie klinken geweldig Tidal betaalt een maandelijkse bonus aan de meest gestreamde artiest op zijn HiFi Plus-abonnement

nadelen

Tidal’s HiFi Plus-abonnement is de duurste optie van elke grote serviceMQA-codering heeft zijn tegenstanders

Ons oordeel

Tidal toont een oprechte toewijding aan het potentieel van muziekstreaming, met een duidelijk gevoel dat de aanbevelingen worden gehandhaafd door een team dat hun muziek kent.

De muziekstreamingdienst Tidal heeft zijn ups en downs gehad sinds een groep artiesten, variërend van Alicia Keys tot Madonna, Jack White en Deadmau5 onder leiding van Jay-Z, Tidal begin 2015 overnam. Eén ding is niet veranderd: de diepte en kwaliteit van de bibliotheek van de dienst, met name wat betreft het aanbod met hoge resolutie. Laten we hopen dat de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van Tidal, Square, dat zo houdt.

De prijs van de service veranderde, maar vooral ten goede. Je krijgt streams van cd-kwaliteit voor $ 9,99 per maand. Nieuwe gebruikers kunnen 30 dagen krijgen free proces. Een Tidal HiFi Plus-abonnement ondersteunt streaming met snelheden tot 9.216 Kbps voor $ 19,99/maand, en Tidal betaalt tot 10 procent van die abonnementskosten rechtstreeks aan de meest gestreamde artiest van elke abonnee. Dat is een zeldzaamheid in een industrie die rijke beloningen plukt van muzikanten terwijl ze een schijntje betalen. Tidal heeft twee gezinsabonnementen die tot zes personen die op hetzelfde adres wonen onafhankelijke accounts geven voor $ 14,99 per maand (Tidal HiFi) of $ 29,99 per maand (Tidal HiFi Plus).

Middelbare scholieren en studenten kunnen Tidal HiFi krijgen tegen het gereduceerde tarief van $ 4,99 / maand en HiFi Plus voor $ 9,99 / maand. De service biedt een militaire korting aan actieve dienstleden en veteranen: $ 5,99 / maand voor het HiFi-abonnement en $ 11,99 / maand voor HiFi Plus kost $ 11,99 / maand. Je moet je studentenstatus bevestigen met SheerID om in aanmerking te komen voor een van deze kortingen. Ten slotte biedt Tidal nu een free streaminglaag die toegang geeft tot de volledige bibliotheek, maar de streamkwaliteit beperkt tot een zeer lage 160 Kbps.

Aanbevelingen voor getijdenartiesten

James Barber/Gieterij

Streamingkwaliteit

Tidal heeft het MQA-formaat (Master Quality Authenticated) gebruikt voor zijn streaming met hoge resolutie, een lossy-oplossing die belooft hoogwaardig geluid zonder verlies te leveren in een veel kleinere bestandsgrootte. Je zult op internet veel mensen vinden die je ervan willen overtuigen dat MQA het ergste is dat muziek ooit kan overkomen, maar feit blijft dat het in mijn oren en veel andere mensen geweldig klinkt.

Laten we afzien van de redenen waarom mensen er zo tegen zijn. MQA is een eigen formaat waarvan investeerders (waaronder het grote label Warner Music) op zoek zijn naar een royaltybetaling wanneer streamers zoals Tidal het formaat gebruiken of fabrikanten hun uitrusting compatibel maken. Droomden de mensen die oorspronkelijk het internet bouwden van een online utopie waar informatie zou kunnen zijn? free en dat we allemaal open standaarden zouden gebruiken? Dat deden ze zeker, maar zo zijn de zaken niet uit de hand gelopen.

Hier heb ik mijn audiofiele referenties in brand gestoken. Als iemand die honderden opnamesessies heeft bijgewoond als producer, A&R-directeur, uitgever en manager, beschouw ik het opnemen van geluid alleen al als destructief. Wat je op band of schijf krijgt, is nooit wat je in de kamer hoorde. Als je eenmaal begint te overdubben, stuiteren en mixen, zijn de resultaten nooit wat iemand tijdens het opnameproces in zijn of haar hoofd hoorde.

Sommige muziek klinkt het beste via een goedkope transistorradio en andere klinkt het beste via de duurste hifi-installatie die je je kunt voorstellen. Geen van beide resultaten lijkt veel op het geluid dat de muzikanten tijdens de sessie maakten.

Hoe muziek je maakt, is waar het om gaat, en MQA klinkt geweldig. Er is een echt gevoel dat het decoderingssysteem is ontworpen door ingenieurs die echt naar muziek luisteren, en het resultaat zijn tracks met diepte en detail die altijd indruk maken.

Tidal Explore gebruikersinterface-element

James Barber/Gieterij

Sommige audiofabrikanten, waaronder Bluesound, iFi en Mark Levinson, hebben MQA omarmd en hun streaming compatibel gemaakt met het formaat. Vele anderen, waaronder Naim en Sonos, ondersteunen Tidal bij het adopteren van MQA. Het feit dat bedrijven met zo’n uitstekende reputatie in de audiofiele gemeenschap Tidal hebben omarmd, zou je iets moeten vertellen over hoe de service in hun oren klinkt.

Is MQA echt lossless? Nee. Het is een effectief leveringssysteem voor muziek dat meestal net zo indrukwekkend klinkt (en soms beter of iets slechter) als de echte verliesvrije bestanden die door andere services worden gestreamd. Als de hype je irriteert, zijn er andere opties, maar het is een vergissing om MQA af te wijzen zonder zelf te luisteren.

Tidal biedt ook surround-soundtracks die zijn gecodeerd met Dolby Atmos en Sony 360 Reality Audio, op voorwaarde dat uw hardware dit ondersteunt. De OS-app van Tidal ondersteunt geen Dolby Atmos, dus die Dolby Atmos-tracks luister je niet met een koptelefoon, maar je streamt Tidal’s Dolby Atmos-tracks naar je tv met een Apple TV 4K.

Muziek ontdekken

Het is de moeite waard om zelf te luisteren als je eenmaal de andere voordelen beseft die Tidal aan de streamingervaring biedt. Dat Tidal een passieproject is voor de mensen die er werken, is goed te zien aan de manier waarop de dienst ervoor kiest om muziek te delen met haar klanten.

Mijn favoriete functie van Tidal is de functie “Omdat je hebt geluisterd naar”, die andere albums aanbeveelt op basis van je recente luistergewoonten. Na het spelen van Neil Young’s (in cd-kwaliteit omdat Neil ook niet van MQA houdt), raadde Tidal Young’s en , plus albums van Jackson Browne, Stephen Stills, Paul Simon, The Band en de Velvet Underground aan.

Getijde startpagina

James Barber/Gieterij

Andere muziekdiensten serveren nu willekeurige titels van dezelfde artiest zonder zorg voor kwaliteit of culturele relevantie. Tidal maakt niet alleen de connectie met andere artiesten die je misschien leuk vindt, maar de titels die het aanbeveelt, zijn degenen die de meest muzikale of culturele connectie hebben met degene die de aanbeveling inspireerde. Er is een sterk gevoel dat echte mensen aan het roer staan, of op zijn minst zwaar aan het tweaken zijn, welk aanbevelingsalgoritme dan ook achter het gordijn.

Een andere constante kracht van Tidal is het gevoel dat de service verbonden is met wat er gaande is in de hedendaagse muziek. Er is een bijzondere kracht in hiphop. Natuurlijk is hiphop momenteel het meest populaire muziekgenre in de Verenigde Staten en het is niet moeilijk om een ​​site te programmeren op basis van wat nu populair is. Het is die tweede en derde reeks aanbevelingen die de kennis en liefde van de dienst voor het genre laten zien, met een onberispelijke smaak in zowel catalogusalbums als minder bekende opkomende artiesten.

Het afspeellijstspel van Tidal is ook onberispelijk. Niet alleen zijn de huidige hitslijsten geprogrammeerd met een gevoel van muzikale flow, ze voegen consequent creatieve afspeellijsten toe die geen enkel algoritme ooit zou kunnen genereren. Een huidige favoriet van mij is de Retroactive-afspeellijst met 100 nummers, waaronder Keith Richards, folklegende Karen Dalton, Frank Zappa, Son House, The Lemonheads, Yoko Ono, Aerosmith, Pavement, David Bowie, The Clean, Leo Nocentelli, Oasis, Ray Charles, REM, Nancy Sinatra, Slint, PJ Harvey en Black Sabbath in een set van 7 uur, alsof je een weekend doorbrengt met je meest deskundige muziekverzamelaar.

Zoeken is snel en betrouwbaar. Elke artiestenpagina tagt elke titel met een releasejaar en verdeelt ze in Albums, Live-albums en Compilaties. Als Tidal-bijdragers de artiest in een afspeellijst hebben gebruikt, worden deze gemarkeerd, evenals de interne afspeellijsten van Tidal waarin de artiest voorkomt. Omdat die afspeellijsten zo constant goed zijn, vormen ze een uitstekende manier om andere muziek te ontdekken die verband houdt met je zoekopdracht.

Nieuwkomers op Tidal

James Barber/Gieterij

Een enkele functie scheidt Tidal van al zijn concurrenten. Ze hebben de extra metadata gebruikt die labels en rechthebbenden zijn begonnen toe te voegen aan de nummers die ze uploaden en hebben een krachtige kredietfunctie ontwikkeld.

Niet alleen zal het klikken op de Credits-knop op de pagina van een album je mogelijk informatie geven over de muzikanten, producer, engineer, songwriters en label, maar die namen zijn ook klikbaar en brengen je naar een pagina met andere projecten waar deze personen aan hebben gewerkt .

Luisteren naar “Songs from Northern Britain” van Teenage Fanclub, een klik op de aftiteling onthult dat de producer de overleden, geweldige David Bianco was. Als je op Davids naam klikt, ga je naar een pagina met nummers die hij heeft geproduceerd of ontworpen voor Primal Scream, Tom Petty, the Posies, Blues Traveler en Black Lab.

Krediet voor getijdenlied

James Barber/Gieterij

Je zou dit waarschijnlijk moeten zien als een bètafunctie, omdat de beschikbaarheid van metadata van de labels nog steeds enorm inconsistent is, maar het is een feit dat Tidal lichtjaren voorsprong heeft op de concurrentie door deze functie te implementeren en, zodra de industrie eraan komt om zijn waarde heeft het potentieel om het streamen van muziek de komende jaren een veel betere ervaring voor iedereen te maken.

Songtekst en Roon-integratie

Tidal bevat een knop op de afspeelpagina van een nummer om de songtekst te openen, die wordt geleverd door Musixmatch. Andere muziekdiensten gebruiken een groter lettertype voor hun songtekstfunctie, waardoor ze beter zijn voor meezingers in karaokestijl. Het lettertype van Tidal is precies de juiste maat om zelf mee te volgen.

Tidal is een van de enige twee muziekstreamingservices die is geïntegreerd met Roon, de abonnementssoftware die het soort metadata-rijk luister- en aanbevelingssysteem wil bieden dat geen van de huidige streamingbedrijven kan gaan aanbieden. Roon is ontworpen voor de meest serieuze muziekfans en vereist zowel een serieuze financiële als tijdsinvestering om zichzelf de moeite waard te maken voor een gebruiker. Het spreekt van de kwaliteit van Tidal’s HiFi Plus-streaming die Roon heeft gekozen om de dienst in zijn app te ondersteunen.

Desktop-app en browserstreaming

De desktop-app van Tidal gebruikt hetzelfde donkere thema als de iOS- en Android-apps. De lay-out is duidelijk en gemakkelijk te lezen. Streaming is foutloos op een moderne Mac omdat Tidal is geoptimaliseerd voor Apple Silicon.

De browserversie lijkt bijna identiek aan de app, maar de navigatie verloopt lang niet zo soepel als vanuit de app. Dit is zeker een keer om te overwegen een andere app op uw computer te installeren.

Waar het op neerkomt:

Uiteindelijk is wat je echt zoekt van je muziekstreamingservice de best mogelijke luisterervaring. Tidal serveert een product dat is ontworpen en onderhouden door een crew die zowel een passie voor muziek als de goede smaak heeft om de beste voorbeelden in elk genre te presenteren.

Als je geïnteresseerd bent in de Hi-Res-streamingversie, moet je alle ruis (zowel pro als contra) negeren en zelf luisteren naar de MQA-gecodeerde traktaten die Tidal serveert. Grote kans dat je het leuk vindt wat je hoort.

0 Shares:
You May Also Like