Terramaster F2-422 review: NAS met twee sleuven met 10Gb ethernet-streaming

f2 422 hero

Betaalbare 10Gbe NAS-boxen zoals Terramaster’s $ 350 F2-422 zijn relatief nieuw op de markt, maar ze zijn een zeer welkome aanvulling – tenminste voor degenen met de netwerkinfrastructuur om te profiteren. Dat kan 10Gbe zijn of de steeds betaalbaarder wordende 2.5/5Gbps multi-gig.

Afhankelijk van uw netwerkinfrastructuur kan een box als de F2-422 veel meer streams en aanzienlijk snellere clientback-ups betekenen. Onze testunit had zelfs HDMI, in tegenstelling tot de specificaties op de website van het bedrijf.

Ontwerp en functies

De F2-422 is een box met twee sleuven en snelwisselsleden die schroeven gebruiken in plaats van inklikrails om harde schijven vast te zetten. Een paar gigabit-ethernetpoorten zijn aanwezig, samen met een enkele 10Gbe-poort. Dit laatste werkt niet totdat je het besturingssysteem hebt geïnstalleerd en de juiste driver automatisch is gedownload, dus de eerste configuratie wordt uitgevoerd met behulp van een van de gigabit-poorten.

De F2-422 wordt aangedreven door een quad-core, 1,5 Ghz Intel Celeron J3455, gevoed door 4 GB DDR3 in het enkele geheugenslot. De doos heeft een metalen chassis met een zilveren plastic omhulsel. De ventilator is extreem stil, zo erg zelfs dat ik een paar keer moest controleren of hij echt zijn werk deed.

Op de achterkant van de doos vind je, samen met de ethernetpoorten, de A/C-aansluiting, twee USB 3.0-poorten en een HDMI-poort, die niet in de specificaties online wordt vermeld. Met HDMI kunt u een beeldscherm aansluiten en de F2-422 lokaal beheren via een Linux-opdrachtprompt. Merk op dat de onderstaande afbeelding ten onrechte alleen de omtrek toont waar de poort zou moeten zijn. De HDMI-poort was aanwezig op mijn testapparaat, Terramaster bevestigde dat het daar zou moeten zijn, en het functioneerde prima voor gebruik via de opdrachtregel. Hopelijk zal het bedrijf de productpagina aanpassen zodat deze overeenkomt.

De F2-422 mist een snelkopie USB-poort of knop aan de voorkant, wat je misschien wel of niet aangaat. Ik heb quick-copy eigenlijk nooit gebruikt, behalve bij het testen, hoewel het handig zou kunnen zijn als een fotograaf bijvoorbeeld snel de inhoud van een USB-stick of iets dergelijks moet dumpen.

f2 422 achter

De F2-422 heeft een garantie van twee jaar. QNAP biedt hetzelfde op vergelijkbare dozen, maar het is net zo geruststellend als de drie jaar van Asustor. Dat gezegd hebbende, NAS-boxen lijken ofwel snel na aankoop te falen, of niet voor een vrij lange tijd. Gezien de vlezige fan van de F2-422, zou ik zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken.

Besturingssysteem en apps

Terramaster gebruikt zijn eigen versie van Linux om een ​​”besturingssysteem met vensters in een browser” genaamd TOS te implementeren, waarvan ik aanneem dat het “Terramaster-besturingssysteem” betekent. Als alternatief, als het bedrijf gevoel voor humor heeft, kan het gewoon ‘het besturingssysteem’ zijn. Wat de naam ook is, het werkt goed en biedt twee verschillende bestandssystemen.

f2 4227

Btrfs biedt geavanceerde functies zoals snapshots, terwijl het oudere EXT4-bestandssysteem iets sneller is. De meeste TechHive-lezers die media willen streamen vanaf de F2-422 zullen beter af zijn met de laatste. Als je de box voornamelijk voor zaken gebruikt of echt belangrijke gegevens opslaat, overweeg dan Btrfs. AFP (Apple), SMB (Windows), SAMBA, FTP en WebDAV netwerkprotocollen/toegang worden ook ondersteund, en er zijn beheervoorzieningen zoals in-/uitschakelen en e-mailwaarschuwingen.

Mediastreaming, een zwak punt toen ik begon met het beoordelen van Terramaster-boxen, is nu goed voorzien: er is ondersteuning voor de Emby-mediaserver, evenals DLNA (met realtime 4K-transcodering), Plex en iTunes.

Diverse toepassingen zijn onder meer de Transmission BitTorrent-client, een teksteditor, een PDF-viewer en ClamAV-antivirus. Er zijn ook tal van bedrijfsgerelateerde programma’s en programmeertools, waaronder Python3, Joomla, SugarCRM, OrangeHRM, IceHRM en PhP. Als u een klein tot middelgroot bedrijf heeft, kunnen deze u een hoop geld besparen.

Met VirtualBox kun je virtuele machines draaien, en de F2-422 heeft voldoende verwerkingskracht om het draaglijk te maken in termen van snelheid. Als dat echter uw doel is, wilt u misschien de 4 GB SoDIMM vervangen door een 8 GB-module.

Een ding dat ontbreekt in het repertoire is ondersteuning voor videobewaking, iets dat vaak wordt aangeboden door andere leveranciers. Als je het aankunt, zijn er Linux-apps die je voor de taak kunt sideloaden.

Back-up wordt geleverd in de vorm van Terramaster’s eigen eenvoudige hulpprogramma, dat Rsync naar andere boxen en back-ups naar lokale USB-drives afhandelt. Het hulpprogramma CloudSync synchroniseert met OneDrive, Google Drive en DropBox, en er zijn ook afzonderlijke applicaties voor die cloudopslagservices. Time Machine wordt ondersteund voor Mac-gebruikers en er is een link in de app store voor Aomei Backupper, een zeer capabele gratis desktop-back-upclient voor Windows.

Terramaster biedt een webportaal en toegang vanaf mobiele apparaten via de mobiele TNAS-app. Je kunt het gebruiken om een ​​back-up te maken van de bestanden van deze apparaten en als een streaming-media-app met gemiddelde effectiviteit. U moet TOS 3.0 of hoger gebruiken.

Er is nog steeds geen ondersteuning voor geautomatiseerde remote-to-local backup, maar u kunt Net2FTP installeren en handmatige backups uitvoeren via FTP of SFTP. Als je benieuwd bent waarom ik remote-to-local back-upondersteuning noem, lees dan dit artikel over het automatiseren van back-ups zonder dat je desktopback-upclientsoftware van derden nodig hebt.

Prestatie

De F2-422 draaide in zeer goede cijfers via zijn 10Gbe-poort. Omdat harde schijven een voor de hand liggende beperkende factor zouden zijn, heb ik getest met twee SSD’s in RAID 0. Zoals gezegd, moet je eerst verbinding maken via een van de twee gigabit-poorten en vervolgens het besturingssysteem en de driver downloaden voordat de 10Gbe-poort werkt. Dit duurde vrij lang in mijn installatie. Lang genoeg (meerdere uren) dat ik het bedrijf vroeg wat er aan de hand was.

Mijn gok is dat Terramaster voor veel van zijn boxen hetzelfde opstart-ROM gebruikt en dat extra functies via internet worden toegevoegd. Het duurde lang voordat de apps ook in de a pp-manager waren geladen.

Hoe dan ook, op de tweede dag was de 10Gbe-poort verschenen en leverde de volgende resultaten op, verbonden via een Zyxel-switch. Merk op dat er een SFP+ naar 10base-T-adapter werd gebruikt aan het uiteinde van de switch.

cdm6 terramaster f2 422

Iets minder dan 600 MBps lezen, en ongeveer 425 MBps zijn grotendeels vergelijkbaar met onze huidige testopstelling. De prestaties van 2,5 Gbps waren ook vergelijkbaar met ongeveer 295 MBps. Hoewel niet getoond, zullen de gigabit-prestaties rond de 119 MBps liggen, wat zo snel is als elke box gegevens via die oudere standaard zal overbrengen. Ik had geen 5GBps-poorten op mijn huidige set switches, maar ik weet zeker dat dat ook goed zal zijn – meestal rond de 350MBps tot 400MBps. Dat mensen, is een enorme verbetering ten opzichte van gigabit.

Houd er rekening mee dat alle netwerkverbindingen worden beperkt door de langzaamste schakel in de keten. Als er een gigabit-poort in de keten zit, krijg je dat. 2,5 Gbps in de keten, dat krijg je. Dat gezegd hebbende, sluit de F2-422 aan op een switch of router die 10Gbe ondersteunt, en de switch kan die extra bandbreedte gebruiken door deze over meer apparaten te verdelen, ongeacht hun snelheid. Met andere woorden, u zou films moeten kunnen streamen en/of een back-up van meerdere apparaten tegelijk kunnen maken. U kunt hier lezen over meer dan gigabit-thuisnetwerken.

Zeer goed in een moeilijk marktsegment

De F2-422 is een zeer goede NAS-box. Dat gezegd hebbende, met een prijs van $ 350, moet hij het opnemen tegen een stevige concurrentie in 10Gbe-producten zoals de $ 390 4-bay QNAP TS-431KX-2G en de $ 360 twee-bay Asustor AS4004T. Om nog maar te zwijgen over 2.5Gbe-boxen zoals de Asustor AS5202T en QNAP TS-253D.

Hoe dan ook, als je een fan bent van Terramaster’s keep-it-simple-aanpak, zal deze box je niet teleurstellen.

0 Shares:
You May Also Like