Terminal gebruiken om verwijderde bestanden op Mac te herstellen

Recover Deleted Files with Mac Terminal

Dankzij de op Unix gebaseerde kern biedt Mac meerdere manieren om de meest voorkomende taken uit te voeren, inclusief het herstellen van verwijderde bestanden, wat kan worden gedaan met behulp van Finder- of Mac Terminal-opdrachten. Dit artikel richt zich op de laatste methode en beschrijft alles wat u moet weten over Mac Terminal als het gaat om gegevensherstel.

Hoe Terminal op Mac te starten?

terminal leeg

Terminal is gewoon een andere app op Mac-computers (er zijn veel alternatieve terminalemulators waaruit je kunt kiezen), wat betekent dat je het net als elke andere app kunt starten:

Optie #1: Open Finder, ga naar /Applications/Utilities, dubbelklik op Terminal.

Terminal in oprichter

Optie 2: Druk op Command-Space om Spotlight te openen, typ “terminal” en druk op Enter.

spotlight-terminal

Optie 3: Roep Launchpad op (vanuit het Dock of door op F4) te drukken, typ “terminal”, klik op Terminal.

Terminal in Launchpad

Als u van plan bent Terminal regelmatig te gebruiken, raden we u aan om het aan het Dock vast te pinnen door met de rechtermuisknop op het pictogram in het Dock te klikken en Opties > In Dock behouden te kiezen.

Hoe werkt Terminal?

Je kunt Terminal zien als de toegangspoort tot de Unix-onderbuik van Mac-computers. Het biedt een opdrachtregelinterface voor het besturingssysteem, waardoor u met uw computer kunt communiceren door opdrachten op uw toetsenbord te typen, in plaats van uw muis te gebruiken om te communiceren met de reguliere grafische interface.

De meeste gewone gebruikers gebruiken Terminal nooit omdat de grafische gebruikersinterface van Mac goed genoeg is voor de meeste computerbehoeften.

Er zijn echter enkele verborgen instellingen die alleen toegankelijk zijn via de opdrachtregel. Bovendien kunnen bepaalde bewerkingen veel efficiënter (of zelfs volledig geautomatiseerd) worden uitgevoerd met een paar simpele commando’s dan een reeks muisklikken.

Als je Terminal op Mac nog nooit eerder hebt gebruikt, is het volkomen normaal dat je er enigszins door geïntimideerd raakt, maar er is echt niets om bang voor te zijn. Het enige dat u hoeft te doen, is onze instructies volgen over het gebruik van de opdracht undelete om verwijderde bestanden te herstellen met behulp van Mac Terminal.

Hoe verwijderde bestanden te herstellen met Mac Terminal?

Wanneer u een bestand op een Mac verwijdert, wordt het bestand ofwel naar de Prullenbak verplaatst of permanent verwijderd. In deze sectie leggen we uit hoe u zowel bestanden die in de Prullenbak staan ​​als bestanden die permanent verwijderd zijn, kunt herstellen met Mac Terminal.

Herstel bestanden uit de prullenbak met Mac Terminal

Het herstellen van bestanden uit de Prullenbak via de opdrachtregel is eenvoudig omdat de Prullenbak eigenlijk gewoon een speciale map is waaruit je elk bestand kunt kopiëren met een eenvoudige opdracht.

Stap 1: Open het paneel Beveiligings- en privacyvoorkeuren van Systeemvoorkeuren en selecteer het tabblad Privacy.

Stap 2: Ontgrendel de interface door op het slotpictogram te klikken, kies Volledige schijftoegang in de lijst met services aan de linkerkant en sleep het pictogram voor Terminal naar de lijst.

Volledige schijftoegang

Stap 3: Start de terminal.

Stap 4: Typ cd .Trash en druk op Enter om naar de map Prullenbak te gaan.

Stap 5: Typ ls -al ~/.Trash en druk op Enter om de inhoud van de map Prullenbak te bekijken.

Bekijk de inhoud van de prullenbak

Stap 6:Typ mv bestandsnaam ../ en druk op Enter om een ​​specifiek bestand naar uw thuismap te verplaatsen (vervang bestandsnaam door de naam van het bestand dat u wilt herstellen).

Stap 7: Typ Quit en druk op Enter om Terminal te sluiten.

Bestanden herstellen die zijn verwijderd met de opdracht “rm”

De opdracht rm kan worden gebruikt om elk bestand rechtstreeks uit Terminal te verwijderen. Omdat bestanden die met de opdracht rm zijn verwijderd, niet naar de map Prullenbak gaan, kunt u ze niet herstellen met de hierboven beschreven methode.

U kunt ze echter herstellen met een gegevensherstelprogramma voor Mac zoals: FotoRecdie in Terminal draait en kan worden geïnstalleerd met thuisbrouwsel.

Opmerking: als u uw interne systeemschijf (de schijf waarop macOS is geïnstalleerd) wilt scannen, moet u de volgende stappen uitvoeren voordat u een toepassing voor gegevensherstel kunt gebruiken:

    Start de Mac opnieuw op en houd de Command + R-toetsen tegelijkertijd ingedrukt om op te starten in de herstelmodus. Open het menu Hulpprogramma’s bovenaan het scherm en kies Terminal. Typ csrutil disable en druk op Enter om System Integrity Protection uit te schakelen. Start je Mac opnieuw op. Start Terminal.

Houd er rekening mee dat het uitschakelen van Systeemintegriteitsbescherming bepaalde risico’s met zich meebrengt, omdat het uw Mac helpt beschermen tegen schadelijke software.

Stap 1: Installeer Homebrew door de volgende opdracht in Terminal te plakken:

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install.sh)"

Stap 2: Typ brew install testdisk en druk op Enter om TestDisk te installeren (PhotoRec is inbegrepen in het TestDisk-pakket).

Stap 3: Typ sudo photorec en druk op Enter om PhotoRec te starten.

Start PhotoRec

Stap 4:Selecteer uw harde schijf.

Selecteer uw harde schijf

Stap 5:Selecteer uw partitie. Kies de optie Geen partitie om de hele schijf te scannen.

Selecteer uw harde schijf

Stap 6:Selecteer het juiste bestandssysteem en druk op Enter. PhotoRec zal automatisch voorstellen wat het denkt dat de juiste optie is.

Selecteer het bestandssysteem

Stap 7:Selecteer een bestemming om de herstelde bestanden op te slaan en druk op C op uw toetsenbord als u klaar bent.

Selecteer een bestemming voor herstelde bestanden

Als u PhotoRec te moeilijk vindt om te gebruiken en u wilt uw permanent verwijderde bestanden gewoon zo snel en pijnloos mogelijk terugkrijgen, dan kunt u ze herstellen met Disk Drillen gebruiksvriendelijke applicatie voor gegevensherstel met een moderne grafische gebruikersinterface en ondersteuning voor honderden bestandsindelingen.

Om permanent verwijderde bestanden te herstellen met Disk Drill:

    Downloaden en installeer Disk Drill.Disk Drill 4 voor Mac installeren
    Klik op de knop Herstellen naast het station waarop uw bestanden zijn opgeslagen voordat ze werden verwijderd.Kies de schijf
    Selecteer de bestanden die u wilt herstellen, geef de herstelmap op en klik nogmaals op de knop Herstellen.Herstel de bestanden

Zo eenvoudig is gegevensherstel met Disk Drill.

Bestanden herstellen van een Time Machine-back-up

U kunt verwijderde bestanden herstellen van een Time Machine-back-up zonder de grafische interface te gebruiken, wat van pas kan komen in situaties waarin u uw touchpad of muis niet kunt gebruiken of om een ​​andere reden geen interactie kunt hebben met de grafische gebruikersinterface.

Stap 1: Gebruik het tabblad Privacy in het voorkeurenpaneel Beveiliging en privacy om Terminal toe te voegen aan de lijst met toepassingen met volledige schijftoegang, zoals we in de eerste oplossing hebben uitgelegd.

Stap 2: start de terminal.

Stap 3: Typ tmutil listbackups om alle beschikbare Time Machine-back-ups weer te geven.

Lijst met beschikbare Time Machine-back-ups

Stap 4: Typ:

tmutil restore '$BACKUP_PATH/$ORIGINAL_PATH' '$DESTINATION'

om uw bestand te herstellen.

$BACKUP_PATH = de locatie van uw Time Machine-back-up. $ORIGINAL_PATH = de locatie van het verwijderde bestand. $DESTINATION = de plaats waar u het verwijderde bestand wilt herstellen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is het mogelijk om verwijderde bestanden te herstellen met Mac Terminal, maar alleen in bepaalde situaties. Omdat het ongedaan maken van het verwijderen van bestanden van Terminal verre van eenvoudig is, moeten gewone Mac-gebruikers eerst een programma voor gegevensherstel met een grafische gebruikersinterface proberen en alleen met opdrachten voor het ongedaan maken van het verwijderen experimenteren als het niet werkt.

0 Shares:
You May Also Like