TCL 65R648 8K TV review: uitstekende kwaliteit voor een betaalbare prijs

tcl 8k uhd 65r648 angle

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekende 8K-weergave en algehele beeldkwaliteitVerrassend goed geluidVeruit de meest betaalbare 8K UHD-tv op de marktSpeelt 8K UHD HEVC-bestanden en YouTube AV1 8K af

nadelen

Nog steeds prijzig in vergelijking met 4K UHD-tv’sEchte 8K UHD-inhoud is moeilijk te verkrijgen

Ons oordeel

De 65R648 van TCL levert een beeld- en geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met of beter is dan de QN800 van Samsung, voor veel minder geld.

Het is slechts een paar jaar geleden dat TCL exclusief concurreerde op de instap- tot middelgrote tv-markt. De introductie van mini-LED-achtergrondverlichting heeft het bedrijf in staat gesteld om op het hoogste niveau te spelen, en het 8K UHD-modelnummer 65R648 dat hier wordt besproken, laat zien dat dit geen technologische toevalstreffer was.

Het goede nieuws voor geïnteresseerde consumenten is dat de 65R648 van TCL niet alleen een van de 8K UHD-tv’s is die we hebben getest, maar ook gemakkelijk de goedkoopste is.

Ontwerp en functies

De TCL 65R648 is een 65-inch klasse (64,5 inch diagonaal gemeten), 10-bit, 120Hz TV met 8K UHD-resolutie (7680 x 3840 pixels). De array-achtergrondverlichting maakt gebruik van de eerder genoemde mini-LED’s, die zijn opgedeeld in 160 zones (240 zones op het 75-inch model). Over de betekenis van dat getal later meer.

De tv heeft een zeer dunne rand, weegt een aanzienlijke 70,1 pond (ongeveer 73 pond met de standaard) en heeft een vierkant VESA-montagepatroon van 400 mm. Het is een goed uitziende eenheid; maar eerlijk gezegd moet je tegenwoordig echt naar de bodem van de koopjesbak graven om een ​​lelijke te vinden.

tcl 65r648 poorten

Er zijn vier HDMI-poorten, waarvan er twee de volledige HDMI 2.1-bandbreedtespecificatie (8K bij 120Hz) ondersteunen. Poort vier ondersteunt eARC voor ongecomprimeerde 7.1-audio-uitvoer. Andere poorten zijn coax voor kabel en antennes, ethernet, optische audio-uitgang, 3,5 mm audio-uitgang voor hoofdtelefoons en een enkele USB-A 2.0-poort.

De wifi is 802.11ac, maar zoals bij alle Roku-tv’s (helaas), is er geen Bluetooth voor gebruikers. Roku probeert gebruikers te gebruiken om eigen Roku-audioapparaten te kopen, alsof de markt nog een andere standaard nodig heeft.

De TCL 65R648 ondersteunt de meeste van de meest recente technologieën, waaronder variabele verversingsfrequenties, THX-gamingmodus, Dolby Atmos, Dolby Digital en Dolby Digital Plus; maar het ontbreekt schijnbaar aan ondersteuning voor DTS. Ondersteuning voor hoog dynamisch bereik omvat Dolby Vision, HDR10 en HLG, maar er is geen ondersteuning voor HDR10+ als de specificaties correct zijn. Siri, Google en Alexa worden ook ondersteund.

Hoe kan TCL een 8K UHD-tv op de markt brengen voor zoveel minder dan de concurrentie? We weten het niet zeker, vooral gezien de huidige scheepvaartrealiteit. Marktkramen? Ga te werk zoals uw geweten het dicteert.

Interface en afstandsbediening

De TCL 65R648 gebruikt het Roku-besturingssysteem en vereist dat u zich aanmeldt om de tv te activeren, maar u kunt deze gebruiken zonder uw creditcardgegevens in te voeren. Afgezien van de vervelende inbreuk op de privacy (Android is hier nog meer schuldig aan), is Roku mijn favoriete tv-besturingssysteem. Het is heel gemakkelijk te navigeren en te gebruiken, en natuurlijk is er al die gratis (door advertenties ondersteunde) streaming-inhoud waar Roku bekend om staat.

Ik moet ook vermelden dat Roku een zeer competente app voor het streamen/afspelen van media biedt. Het had geen problemen met het afspelen van de 8K HEVC-bestanden die ik gebruik voor het testen, en ik was ook in staat om films over het lokale netwerk te streamen vanaf een NAS-box. Het is ook erg goed om te onthouden waar je was gebleven in de film.

tcl 8k uhd 65r648 roku

TCL biedt een verbeterde afstandsbediening (hieronder weergegeven) met de 65R648. Het maakt gebruik van de standaard Roku-lay-out en knopselectie, die onlosmakelijk verbonden is met wat je op het scherm ziet. (Behalve de sneltoetsen voor advertenties natuurlijk.)

Het is fors – op een goede manier: langer en stijlvoller dan de stompe zwarte die wordt geleverd met de andere Roku-tv’s die we hebben beoordeeld. Het is een leuke bijkomstigheid en hopelijk een voorbode van wat komen gaat voor Roku-tv’s.

tcl 65r648 roku afstandsbediening

Prestatie

De 8K UHD 6-serie van TCL levert een indrukwekkend beeld. Het contrast is onder de meeste omstandigheden uitstekend, dankzij mini-LED-achtergrondverlichting; de quantum-dot-kleur is nauwkeurig en mooi verzadigd; en dankzij de CPU/GPU die in gebruik is, is de videoverwerking erg goed. Dat laatste wordt in mijn ervaring alleen door Samsung overtroffen in 8K UHD.

De uniformiteit van het scherm is uitstekend en de kijkhoeken zijn breed. Aan de andere kant is de helderheid gewoon goed (misschien 800 nits). Het is zeker niet aan Samsung (pre mini-LED) of Vizio-niveaus, maar het klaart het. HDR ziet er goed uit, HDR-y.

Een deel van de reden voor de mindere – maar nog steeds voldoende – helderheid is dat mini-LED’s, zoals die van de 65R648, niet zo helder zijn als oudere achtergrondverlichtingsmethoden. Ze zijn dimmer, maar bevinden zich dichter bij de filters en LCD’s, wat grotendeels compenseert en ook veel minder afloop produceert. In voldoende aantallen zorgen ze voor een zeer gedetailleerde controle van de achtergrondverlichting.

Wanneer ze echter zijn verdeeld in slechts 160 zones, zoals bij de 65R648, zie je af en toe een eigenaardigheid. Met een sterrenveld, in plaats van de zwarte ruimtes tussen sterren die je ziet bij een OLED-tv, of het donkergrijs dat je krijgt bij traditionele LED-achtergrondverlichting, is er een vlekkerige mix van verschillende soorten grijs. Het is alsof je naar gaswolken kijkt in plaats van naar de lege ruimte. Dit artefact wordt geminimaliseerd op mini-LED-tv’s met een groter aantal of zones, zoals de 8-serie van TCL, maar het is nog steeds zichtbaar.

tcl 8k uhd 65r648 leven

Wanneer de TCL 65R648 materiaal met een lagere resolutie opschaalt naar zijn oorspronkelijke 8K UHD, voegt het details toe, maar het detailniveau is niet zo uitgesproken als bij de Samsung Q90 die we hebben getest. De reden is waarschijnlijk Samsung’s vroegere focus (in het Q90-tijdperk, dat wil zeggen) op heldere hoogtepunten in genoemde details.

Zelfs het geluid van de TCL 65R648 is superieur. Het ontbreekt een beetje aan , maar het feit dat je de bas helemaal kunt horen, is een grote prestatie. Het algehele geluid van de vier naar beneden gerichte luidsprekers is ook vrij duidelijk. Alleen Sony, met zijn vlakke driver die het schermglas laat trillen, doet het beter – en niet zoveel als je zou denken.

Over Sony gesproken… In tegenstelling tot de veel duurdere ($ 7.000) Sony Bravia Master Series Z9J die ik onlangs heb beoordeeld, speelt de TCL 65R648 zowel lokale HEVC 8K-bestanden als YouTube AV1 8K-streams af.

Gevolgtrekking

De 8K UHD 6-serie van TCL is momenteel gemakkelijk de beste waarde op de tv-markt, als je je voorbereidt op de toekomst met superhoge resolutie of de absoluut beste 4K UHD wilt die mogelijk is (na opschaling).

De dichtstbijzijnde 8K UHD-concurrent is Samsung’s Q800, die $ 500 meer kost, hoewel je voor minder dan $ 1.000 een groot aantal fatsoenlijke 65-inch 4k UHD-tv’s zult tegenkomen. Afgezien van de zuinigheid, zou de TCL 65R648 bovenaan je shortlist moeten staan ​​als je in de prijsklasse van $ 2.000 tot $ 2.500 voor elke resolutie winkelt.

0 Shares:
You May Also Like