SwitchBot Curtain review: verander domme gordijnen in slimme gordijnen

switchbot curtain

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Werkt zoals geadverteerd, met een minimale leercurve Redelijk snelle installatieGeplande gordijnoperaties zijn een game-wisselaar in de vroege ochtend

nadelen

Best huiselijk als je gordijnen niet volledig ondoorzichtig zijn Redelijk luid in gebruikWi-Fi-functies vereisen extra hardware

Ons oordeel

Dit eenvoudige retrofit-apparaat verandert bijna elk gordijn in een capabel slim systeem.

Er zijn volop mogelijkheden voor het motoriseren en opknappen van jaloezieën en zonwering, maar wat als u gordijnen heeft? Het omzetten van die hangende panelen van stof in slimme raambekleding is zo’n bijzondere uitdaging dat er maar een handvol opties zijn – en voor de meeste daarvan moet je een speciale gemotoriseerde rail installeren.

SwitchBot is de enige uitzondering die ik heb gezien. Het is een add-on-apparaat dat (met enkele kanttekeningen) belooft om bestaande gordijnen met minimale inspanning en installatie in slimme gordijnen te veranderen. Zoals slimme technologie gaat, is SwitchBot niet het meest elegante product. Het is een gedrongen, ei-achtig apparaat dat onder je gordijnroede hangt (het ondersteunt staven met een diameter van 15 tot 40 mm) en nestelt zich tussen de lipjes, ringen of doorvoertules van je gordijn. Een mechanisch wiel drukt tegen de onderkant van de stang en laat de SwitchBot naar links en rechts bewegen en het gordijn meeslepen. Terwijl de standaardversie is ontworpen voor cilindrische gordijnroeden, zijn er andere versies beschikbaar voor I Rail- en U Rail-rails.

Om aan de slag te gaan met SwitchBot, maak je een account aan in de SwitchBot-app en voeg je daar je SwitchBot-gordijn aan toe. Het is een apparaat met alleen Bluetooth, dus de draadloze installatie is redelijk snel. Wat wat langer duurt, is wanneer de app je door vragen leidt over je hardware, het ontwerp van je gordijnroeden en de stijl van de gordijnen zelf. Ten slotte krijg je de opdracht om de controller op de stang te plaatsen, een proces dat niet eenvoudiger kan. Een kleine knop verwijdert het bovenste stuk van de twee armen van het apparaat. Zodra u het apparaat op de stang heeft uitgelijnd, schuift u eenvoudig dat bovenste stuk terug op zijn plaats en grijpt u de stang tussen de twee helften vast terwijl deze automatisch op zijn plaats klikt.

switchbot gordijn zoals getest

SwitchBot claimt een insteltijd van 30 seconden, wat waar is als je alleen de tijd meet die de laatste stap kost, en geen van de andere instellingen werkt. Vooral mijn gordijnen hebben wat extra moeite gekost, omdat ze via stoffen lipjes aan de roede hangen. Deze moesten worden verstevigd met kleine plastic klemmen (meegeleverd in de doos); in wezen, zodat de SwitchBot niet over de stof zou lopen terwijl deze heen en weer bewoog.

Eenmaal geconfigureerd, merkte ik dat het product goed werkte. Na een kalibratiestap is het eenvoudig om de gordijnen handmatig te openen en te sluiten, precies op het gewenste punt, timers in te stellen om ‘s nachts automatisch te sluiten en’ s ochtends te openen, of de gordijnen te openen/sluiten op basis van een countdown-vertragingstimer. Het systeem biedt twee snelheidsmodi, maar ik vond de “stille modus” veel invasiever dan de snellere “prestatiemodus”, die vooral werd verergerd door de tijd die het kostte om het circuit te voltooien. De SwitchBot detecteert ook externe beweging. De “touch and go”-functie begrijpt of u probeert de gordijnen handmatig te openen of te sluiten, en zodra u ermee begonnen bent, maakt het de klus voor u af.

switchbot-app 2

SwitchBot zal niet voor iedereen perfect werken; als je zeer zware gordijnen hebt (meer dan 17 pond), zal de kleine motor het niet kunnen bijhouden. Het werkt ook niet goed met het telescopische soort gordijnroeden met een dunnere staaf die in een dikkere is genest, hoewel er een adapter in de doos is meegeleverd om het over dergelijke overgangen te helpen.

Het apparaat bevat een oplaadbare batterij die wordt opgeladen via de meegeleverde USB-C-kabel. Als je hem niet periodiek wilt opladen, kun je hem helpen bij te vullen door een klein zonnepaneel ($ 25) toe te voegen dat permanent aangesloten blijft, hoewel dit echt opvalt als je gordijnen (zoals de mijne) dat niet doen verberg de SwitchBot-hardware precies (zoals je op de bovenstaande foto kunt zien. De marketingfoto bovenaan toont de SwitchBot die voor het gordijn hangt, maar dat is alleen zodat je het kunt zien.)

Als Bluetooth-apparaat is de SwitchBot uit de doos een korteafstandsaffaire, wat betekent dat je de gordijnen eigenlijk alleen vanuit dezelfde kamer kunt bedienen. Als je de gordijnen op afstand wilt bedienen, moet je de SwitchBot Hub Mini ($ 39) installeren, een kleine Bluetooth-naar-Wi-Fi-brug. Deze bridge is ook nodig om de SwitchBot te verbinden met Alexa-, Google Home- of Siri-services, mocht je spraakopdrachten willen gebruiken. De SwitchBot-afstandsbediening ($ 19) is een andere optie, een kleine knop die je op het nachtkastje kunt houden waarmee je de gordijnen kunt bedienen zonder de app te gebruiken.

SwitchBot is niet perfect. Het is luid en het is gewoon niet aantrekkelijk, maar het doet wat het belooft, en het doet het goed tegen een redelijke prijs. Ik heb geen moment problemen gehad met de SwitchBot sinds ik hem heb geïnstalleerd, en ondanks enkele kleine klachten kan ik iedereen die er een hekel aan heeft om op een koude ochtend uit bed te komen, aanraden om wat licht binnen te laten.

0 Shares:
You May Also Like