Subliem geluid uit een klein, goed gebouwd pakket

ifi hip dac beauty 100836726 orig

Draagbare audio is een van de snelstgroeiende segmenten van de audiomarkt, en terecht. Mensen hebben nu toegang tot een bijna oneindige verscheidenheid aan muziek, waar ze ook zijn. En voor velen is geluidskwaliteit van cruciaal belang.

De meest voorkomende bron voor muziek onderweg is een smartphone, maar helaas laat de geluidskwaliteit van veel smartphones te wensen over. Dit is voornamelijk te danken aan de ingebouwde DAC (digitaal-naar-analoogomzetter) en hoofdtelefoonversterker van de telefoon. De beste manier om de geluidskwaliteit te verbeteren, is dus het gebruik van een externe DAC/versterker.

Het Britse audiofiele bedrijf iFi biedt een elegante, hoogwaardige oplossing voor dit probleem met zijn nieuwe hip-dac, een kleine DAC en hoofdtelefoonversterker. Nadat ik er wat tijd mee heb doorgebracht, vastgemaakt aan mijn iPhone, kan ik alleen maar zeggen: Wow! (Ok, ik kan meer zeggen dan dat…)

Functies

De iFi hip-dac is kleiner dan de meeste smartphones, meet 4,0 x 2,8 x 0,6 inch (LxBxH) en weegt slechts 4,4 gram. Met een uitstekende volumeknop lijkt het sterk op een kleine heupfles voor drank, wat de inspiratie voor zijn naam zou kunnen zijn. Over de volumeknop gesproken, hij voelt erg solide aan met soepele, goed gedempte bewegingen; in feite voelt het hele apparaat erg stevig aan met een solide behuizing van geëxtrudeerd aluminium. Aan de binnenkant beweert het bedrijf overal premium audiofiele componenten te gebruiken.

ifi hip dac front

Aan de achterkant bevinden zich twee USB-poorten. De grotere USB 3.0 Type A-poort wordt aangesloten op het bronapparaat en accepteert een digitaal audiosignaal. Interessant is dat deze poort een mannelijke connector is met wat ruimte eromheen. Volgens iFi biedt dit een grotere mechanische integriteit dan de typische vrouwelijke USB-connector of Mini/Micro-USB-poorten die op veel van dergelijke producten te vinden zijn. De hip-dac wordt geleverd met een korte USB-Male-naar-USB-Female-kabel voor aansluiting op een computer en een korte USB-C-naar-USB-Female-kabel voor aansluiting op een Android-apparaat. U hebt een Apple Lightning-naar-USB-camera-adapterkabel (afzonderlijk verkrijgbaar) nodig om een ​​iOS-apparaat aan te sluiten. Ik wou dat de hip-dac er een had, maar ik veronderstel dat dat een Apple-licentieprobleem zou kunnen zijn.

De andere poort aan de achterkant is USB-C voor het opladen van de batterij, en de hip-dac wordt geleverd met een USB-A-naar-USB-C-kabel om hem op een USB-oplader aan te sluiten. De forse batterij van 2200 mAh gaat ongeveer acht tot twaalf uur mee, afhankelijk van het volumeniveau en hoe veel energie de hoofdtelefoon nodig heeft.

ifi hip dac achter

Naast de batterij kan de hip-dac ook rechtstreeks van stroom worden voorzien via de USB-poort van een computer. De handleiding beveelt aan om batterijvoeding te gebruiken met iOS- en Android-apparaten, die niet genoeg energie hebben om het apparaat van stroom te voorzien. Om USB-voeding te gebruiken, sluit u de hip-dac eerst aan op de bron en schakelt u vervolgens de stroom in; om batterijstroom te gebruiken, zet u deze aan voordat u deze aansluit op het bronapparaat.

Digitale audio komt de hip-dac binnen via de asynchrone USB Type A-poort die wordt geregeld door iFi’s nauwkeurige wereldwijde kloksysteem, dat elke jitter effectief elimineert. De klok wordt ook toegepast op de Master Control Unit en de op maat geprogrammeerde XMOS-verwerkingschip, die kan worden bijgewerkt met nieuwe firmware. Gebruikers kunnen zelfs experimenteren met verschillende digitale filters, zoals het GTO-filter van de hoogwaardige Pro iDSD DAC/amp van het bedrijf.

ifi hip dac computer

Het digitale signaal ontmoet vervolgens de op maat geprogrammeerde Burr-Brown DSD1793 DAC, die PCM-samplingsnelheden tot 384 kHz en bitdieptes tot 32 bits aankan. Het ondersteunt ook DSD (Direct Stream Digital), het formaat van SACD’s, tot 12,3 MHz, evenals MQA-bestanden (Master Quality Authenticated).

Veelkleurige LED’s aan weerszijden van de volume-/aan/uit-knop geven het type digitaal signaal aan dat wordt ontvangen. Ik heb hier een klein puntje te kiezen. Als de LED’s groen zijn, geeft dat PCM aan op 44,1, 48, 88,2 of 96kHz, terwijl geel PCM aangeeft op 176,4, 192, 352,8 en 384kHz. (Die laatste twee zijn ook bekend als DXD.) Ik wou dat 88,2 en 96 kHz in de gele groep waren opgenomen, zodat gebruikers zouden weten dat de digitale audio echte hoge resolutie is, wat ik niet beschouw als 44,1 of 48 kHz. (BTW, cyaan geeft DSD aan tot 6,1 MHz, blauw geeft DSD aan op 11,3 en 12,3 MHz en magenta geeft MQA aan.)

Bij PCM-gegevens worden de zes meest significante bits op de conventionele manier naar analoog geconverteerd, terwijl de lagere bits naar DSD worden geconverteerd voordat ze naar analoog worden geconverteerd. Nadat het door een laagdoorlaatfilter is gegaan, wordt het low-bit-signaal gecombineerd met het high-bit-signaal en naar de versterkertrap gestuurd. DSD-signalen worden volledig naar analoog geconverteerd voordat ze door het laagdoorlaatfilter en naar de versterkertrap gaan (zie Fig. 1).

ifi hip dac fig1

Aan de voorkant van het apparaat wordt de volumeknop (die werkt op het analoge signaal en ook de stroom in- en uitschakelt) vergezeld door twee uitgangen. De ene is een conventionele 3,5 mm stereo-uitgang, terwijl de andere een iets grotere Pentaconn 4,4 mm gebalanceerde uitgang is, waardoor hoofdtelefoons met gebalanceerde connectiviteit ten volle kunnen profiteren van het gebalanceerde differentiële versterkerontwerp van de hip-dac.

Dit ontwerp is afgeleid van iFi’s vlaggenschip Pro-productlijn. Elk kanaal heeft twee versterkers, waarvan er één de fase van het ingangssignaal omkeert (zie afb. 2). Wanneer een hoofdtelefoon met de juiste bedrading en stekker is aangesloten op de 4,4 mm-uitgang, worden de twee versterkers voor elk stereokanaal aangesloten op de tegenovergestelde uiteinden van de corresponderende spreekspoel van de driver. De uitgebalanceerde architectuur vermindert vervorming, geïnduceerde ruis en overspraak tussen de versterkers aanzienlijk, en het effectieve signaalniveau en de slew rate worden verdubbeld, wat geweldig is voor stroomverslindende, minder gevoelige hoofdtelefoons.

hip dac fig 2

Natuurlijk hebben de meeste koptelefoons voor consumenten geen gebalanceerde bedrading naar hun spreekspoelen. Dergelijke “single-ended” hoofdtelefoons worden aangesloten op de 3,5 mm-uitgang. In dit geval wordt er slechts één versterker per kanaal gebruikt in wat iFi een S-Balanced configuratie noemt (zie Fig. 3). Een speciale negatieve draad loopt terug naar de aarde van elke versterker om er zeker van te zijn dat er geen overspraak is tussen kanalen, naast het verminderen van ruis en vervorming dan bij meer conventionele ontwerpen. Het niveau is ook lager dan de differentiële configuratie.

hip dac fig 3

Twee knoppen bevinden zich aan de andere kant van de volume- / aan / uit-knop van de uitgangen. De kleinere, buitenste knop regelt de PowerMatch-functie van de heup-dac, die twee versterkingsinstellingen biedt. Volgens iFi stemt deze functie het rijniveau af op de belasting van de hoofdtelefoon door de ingangsgevoeligheid en signaalsterkte aan te passen. Met minder gevoelige koptelefoons, zoals grote blikken, zet je PowerMatch op een hogere stand voor de beste prestaties, en vice versa voor IEM’s.” Simpel gezegd, PowerMatch verhoogt de versterking met 6dB.

De andere knop activeert XBass, een door iFi ontworpen analoog signaalverwerkingscircuit dat de bas versterkt. Het is in de eerste plaats bedoeld om de bas te herstellen die hoofdtelefoons met een open achterkant zouden kunnen verliezen vanwege hun ontwerp. Zoals iFi toevoegt, kan het ook worden gebruikt op “alleen die nummers die dat beetje bas missen”.

Prestatie

Ik gebruikte de hip-dac in de batterijmodus met mijn iPhone XS en maakte de verbinding met een Apple Lightning-naar-USB-camera-adapter. Alle nummers werden afgespeeld vanuit de Tidal Master (high-res audio) bibliotheek; de meeste nummers die ik selecteerde waren in MQA-formaat, zoals aangegeven door de LED’s op de hip-dac. Ik luisterde naar alles op 1More Triple Driver in-ear hoofdtelefoons (IEH), die ik hier heb besproken.

Ik begon met “Life Goes On: And Then One Day” van het album van Carla Bley, Andy Sheppard en Steve Swallow. De bezetting is schaars: piano, basgitaar en sopraan- en altsax. De vertolking van de hip-dac was prachtig, met een duidelijke afbakening van elk instrument en een volledig natuurlijke tonaliteit.

Het inschakelen van PowerMatch maakte de track zeker een stuk luider en misschien een beetje hard met de Triple Driver IEH. Ik heb ook XBass geprobeerd, wat de bas enorm versterkte, maar ik was nogal verrast om geen congestie of verandering in tonaliteit te horen. Deze functie is geweldig voor baskoppen, hoewel ik de voorkeur geef aan een meer natuurlijke balans, die ik kreeg met XBass uitgeschakeld met de Triple Driver IEH.

De volgende was “Good Lava” van het album van Esperanza Spalding. Het geluid was voortreffelijk, zeer zacht en vloeiend. De stem van Spalding was prachtig weergegeven en ik kon diep in de mix horen. Zoals eerder versterkte XBass de bas aanzienlijk terwijl hij goed geïntegreerd bleef met de rest van de mix, hoewel de basdrum gewoon een beetje overdreven was.

ifi hip dac levensstijl

Toen ik verder ging met klassieke muziek, luisterde ik naar het derde deel van Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 3, op. 30, zoals uitgevoerd door Behzod Abduraimov aan de piano met het orkest van het Concertgebouworkest onder leiding van Valery Gergiev van het album It was superb; de piano klonk volkomen natuurlijk en elke orkestsectie was duidelijk afgebakend zonder enige opstopping. En de dynamiek werd kunstig weergegeven, van delicate passages met solofluit tot donderend koperwerk.

Voor wat a capella-zang, zette ik Adoramus te, Christe van Orlando di Lasso op, zoals uitgevoerd door het Sixtijnse Kapelkoor onder leiding van Massimo Palombella op het album, dat werd opgenomen in de gelijknamige locatie van de groep. De Sixtijnse Kapel heeft een geweldige akoestiek en een lange nagalmtijd, en de hip-dac gaf dat prachtig weer; Ik kon de zaal duidelijk horen, terwijl de stemmen zuiver en duidelijk bleven.

Wat betreft popmuziek, luisterde ik naar “Agua De Beber” van het album van Sergio Mendez. Op dit nummer krijgt hij het gezelschap van will.i.am voor een latin groove die vloeibaar glad klonk. Ik heb XBass opnieuw geprobeerd, wat de bas enorm naar voren bracht terwijl het goed geïntegreerd bleef met de rest van de mix.

Ten slotte heb ik “Cerulean Blue” gesampled van het album van de broers Roger en Brian Eno. Dit nummer is een delicate mix van gesynthetiseerde geluiden, die superschoon klonken zoals weergegeven door de hip-dac.

ifi hippe dac-telefoon

Vergelijking met de iPhone interne DAC en versterker

Bij elk nummer vergeleek ik het geluid van de hip-dac met de interne DAC en versterker van de iPhone door de IEM’s rechtstreeks op de telefoon aan te sluiten met behulp van een Lightning-naar-hoofdtelefoon-uitgangsadapter. In alle gevallen klonk de directe verbinding wat scherper en brozer dan de hip-dac, soms een beetje neigend naar hardheid.

Op sommige nummers was de bas minder duidelijk en het geluid was enigszins overbelast en versluierd, vooral in de lage frequenties. De Rachmaninoff-opname klonk alsof het hele orkest dichter bij elkaar zat, terwijl het op de hip-dac open en expansief klonk.

Waar het op neerkomt:

De iFi hip-dac biedt een uitstekend alternatief voor de ingebouwde DAC/versterker die in elk gewoon digitaal audiobronapparaat te vinden is. Het geluid is superschoon, open en vloeiend, en het is compatibel met een breed scala aan digitale audioformaten tot 384 kHz/32-bit PCM en 12,3 MHz DSD en MQA. Het is ook gebouwd als een tank met overal hoogwaardige componenten van professionele kwaliteit.

Bij de meeste audioproducten betekent een functie met de naam XBass een dreunende, lelijke bas, maar niet met de hip-dac. De XBass verhoogt de lage frequenties op een manier die nog steeds goed integreert met de rest van de mix. Ik kan me voorstellen dat het buitengewoon goed zou werken met een bas-deficiënte open-back koptelefoon. En de PowerMatch-functie voegt 6dB zuivere winst toe, wat een welkome functie zou moeten zijn voor inefficiënte, energieverslindende blikjes. Ten slotte zou een volledig gebalanceerde uitgang een nog betere geluidskwaliteit moeten bieden bij hoofdtelefoons met gebalanceerde bedrading naar hun spreekspoelen.

Ik heb alleen een paar kleine minpuntjes. Ik wou dat de formaat-indicator-LED’s duidelijk maakten dat PCM-gegevens echte high-res audio (88,2 kHz of hoger) waren. En hoewel de hip-dac relatief klein en lichtgewicht is, is het een beetje onhandig om hem en een smartphone samen fysiek te beheren. Omdat de volume- / aan / uit-knop uitsteekt, kan deze vrij gemakkelijk worden gestoten. Ik zou graag een soort hoesje zien dat een telefoon en de hip-dac in een uniform pakket bevat en de volume- / aan / uit-knop beschermt.

Verbazingwekkend genoeg kost de hip-dac slechts $ 149. Ik heb geen idee hoe iFi zoveel kwaliteit in zo’n goedkoop pakket heeft gedruppeld, maar ik ben zeker blij dat het dat deed. Als u de best mogelijke geluidskwaliteit van uw smartphone of ander digitaal audiobronapparaat wilt, is de iFi hip-dac een no-brainer.

0 Shares:
You May Also Like