SSD versus HDD snelheid en prestatie vergelijking 2022

Terwijl een nieuwe laptop kopen of Desktop Verward raken tussen SSD/HDD welke ik moet kopen en hoe dit de algehele prestaties van de laptop zal beïnvloeden. Kunt u niet beslissen over SSD versus HDD, wat is beter voor u? Hier is een korte beschrijving van SSD versus HDDvoor- en nadelen die helpen om te beslissen welk type voor u geschikt is, komt neer op waar u uw computer voor gebruikt.

Solid State-schijven (SSD) en harde schijven (HDD) zijn vergelijkbaar in hun fysieke specificaties, maar ze slaan gegevens heel anders op. Het verschil tussen harde schijven en solid-state schijven zit in de technologie die wordt gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen. HDD gebruikt een magnetische schijf als opslag, terwijl SSD geheugen gebruikt. HDD’s zijn goedkoper en u kunt meer opslagruimte krijgen. SSD’s zijn echter sneller, lichter, duurzamer en verbruiken minder energie. Uw behoeften zullen bepalen welk opslagstation het beste voor u werkt.

Kosten Snelheid Duurzaamheid Hoogste capaciteit Energie-efficiëntie
HDD Goedkoper Langzamer Minder duurzaam 10TB Gebruik meer energie
SSD Duurder sneller Duurzamer 4TB Gebruik minder energie

Wat is HDD (Hard Disk Drive)?

HDD staat voor harde schijf. De harde schijf is uitgevonden door IBM [International Business Machines] in 1956. Toen het werd gelanceerd, werd het erg populair en in de jaren zestig werd het de favoriete opslagschijf. Toen het voor het eerst werd gelanceerd, was het groter van formaat, maar soms, toen het erg populair werd bij computerbedrijven, werd het kleiner en nam de capaciteit toe. Nu krijgt u HDD in een zeer klein formaat met een grote hoeveelheid opslagruimte.

De harde schijf is een mechanisch apparaat en bewegende delen hebben wat wrijvingsverlies omdat het geluid produceert wanneer het draait. De lees-schrijfsnelheid van HDD is ongeveer 40-50mbps. Dus als u meer gegevensback-up hebt, kost het meer tijd om naar de harde schijf te kopiëren.

Standaard harde schijf (HDD)

Gebruikt bewegende mechanische onderdelen om gegevens op schijven over te brengenSnelheid gemeten door RPM’sGenereert warmteGevoelig voor schokken en trillingen, vatbaar voor beschadiging

Voordelen van een standaard harde schijf

Hoe meer opslagruimte op de harde schijf uw computer heeft, hoe meer bestanden, afbeeldingen en documenten deze kan opslaan Hogere RPM’s lezen en schrijven gegevens sneller

Hoe harde schijven werken

Harde schijven bestaan ​​uit een of meer magnetisch gevoelige platters, een actuatorarm met een lees-/schrijfkop erop voor elke plaat en een motor om de platen te laten draaien en de armen te bewegen. Er is ook een I/O-controller en firmware die de hardware vertelt wat ze moeten doen en communiceert met de rest van het systeem.

Elke schotel is georganiseerd in concentrische cirkels, sporen genoemd. Tracks zijn verdeeld in logische eenheden, sectoren genoemd. Elk track- en sectornummer resulteert in een uniek adres dat kan worden gebruikt om gegevens te ordenen en te lokaliseren. De gegevens worden naar het dichtstbijzijnde beschikbare gebied geschreven. Er is een algoritme dat de gegevens verwerkt voordat ze worden geschreven, waardoor de firmware fouten kan detecteren en corrigeren.

De platters draaien met vooraf ingestelde snelheden (4200 rpm tot 7200 rpm voor consumentencomputers), die snelheden correleren met lees-/schrijfsnelheden. Hoe hoger de vooraf ingestelde snelheid, hoe sneller een harde schijf gegevens kan lezen en schrijven.

Wat is SSD [Solid State Drive]?

SSD staat voor solid-state drive, gebaseerd op een microchip, dit is een zeer snelle en veilige schijf. Deze opslagapparaten zijn uitgevonden in de jaren 70, maar deze schijven zijn relatief duur. Toen het werd uitgevonden, gebruikten sommige bedrijven SSD als RAM die wordt gebruikt voor snelle toegang voor tijdelijk gebruik. Maar wanneer de SSD-grootte toeneemt, verkopen de bedrijven deze als permanente opslagschijven. Tegenwoordig concurreert SSD voor HDD op elke functie.

SSD gebruikt flash-geheugen in plaats van bewegende delen. SSD heeft geen bewegende delen, dus er is geen type probleem met gegevensverlies of corrupte schijf. Het beste van SSD is dat de lees-/schrijfsnelheid van SSD 250 mbps-500 mbps is, wat veel meer is dan HDD-schijven. Maar SSD-schijven zijn duurder met minder opslagruimte in vergelijking met HDD.

Solid State-schijf (SSD)

Een SSD is verkrijgbaar in twee verschillende interfaces: SATA of PCIe. PCIe heeft tot 4 keer de theoretische bandbreedte van SATA en wordt ondersteund door het NVMe-hostprotocol.

Geen bewegende delenVergelijkbaar met flash-gebaseerd geheugen in USB’sVeiliger en minder storingsgevoelig Hoge gegevensoverdrachtsnelheden en laadtijden Werkt stil en koelVerbruikt minder energie Presteert beter dan 10.000 rpm HDD’s in lees-/schrijfsnelheden Biedt een langere levensduur van de batterij en verbeterde schokbestendigheid

Voordelen van een solid-state schijf

Beter voor mobiele gebruikersVerbeterde prestatiesDuurzaamheidLichtgewicht en koeler dan standaard harde schijven

Vergelijking tussen HDD Vs. SSD

Laten we, nadat we het hebben begrepen, beide schijven vergelijken op het gebied van architectuur, snelheid, opslagtype, opslagcapaciteit, prestaties, prijs enz.

architectuur

HDD’s: HDD’s bestaan ​​uit een kop en een draaiende schijf. De gegevens worden door het hoofd op de draaiende schijf geschreven

SSD’s: In de architectuur van de SSD’s zijn er in principe Semiconductor-flashchips, ook wel Integrated Circuit-assemblage genoemd. De gegevens worden opgeslagen in die Semiconductor Flash Chips in plaats van een draaiende schijf.

Componenten

HDD bevat bewegende delen – een motoraangedreven spil die een of meer platte ronde schijven (platters genoemd) bevat die zijn bedekt met een dunne laag magnetisch materiaal. lees- en schrijfkoppen zijn bovenop de schijven geplaatst; dit alles is ingekapseld in een metalen behuizing.

SSD heeft geen bewegende delen; het is in wezen een geheugenchip. Het zijn onderling verbonden, geïntegreerde schakelingen (IC’s) met een interfaceconnector. Er zijn drie basiscomponenten: controller, cache en condensator.

Snelheid

HDD’s: Aangezien HDD’s de mechanische schijf zijn, hangt de gegevensstroom af van het toerental van de schijf. Maar als we het vergelijken met de nieuwe nieuwste SSD’s, is de snelheid van HDD’s erg laag.

SSD’s: Omdat SSD-technologie elektronische interfaces gebruikt, is de snelheid van SSD’s heel erg snel in vergelijking met HDD. De snelheid is bijna 6 keer sneller dan de oudere HDD’s.

Opslag type

HDD’s: De gegevens worden op een sequentiële manier in de HDD’s geschreven, dus het heeft SCHIJFDEFRAGMENTATIE nodig om optimale prestaties te leveren. Zodat de verspreide data op de juiste manier gerangschikt kan worden.

SSD’s: Er is geen sequentieel schrijven van de gegevens, dus er is geen DEFRAGMENTATIE in SSD’s nodig.

Opslagcapaciteit

HDD’s: De opslagcapaciteit van de HDD’s is in principe het maximum. De HDD’s zijn verkrijgbaar in de TB’s, HB’s, ZB’s. Ze worden ook gebruikt in de servers voor het opslaan van de enorme hoeveelheid gegevens.

SDD’s: De opslagcapaciteit van de SSD’s is erg laag in vergelijking met HDD’s. Ze zijn in principe alleen op de markt verkrijgbaar tot bepaalde terabytes, vanwege de hoge kosten van de siliciumchips.

Data verlies

HDD’s: Hierbij is dataverlies het grootste probleem. Na meerdere keren overschrijven en naarmate de HDD ouder wordt, neemt het risico toe dat de schijf beschadigd raakt. De normale geschatte levensduur van de HDD’s is in principe ongeveer 5 jaar.

Het andere belangrijke is dat als de HDD uit de hand valt of hard wordt geslagen, er een risico bestaat dat de schijf beschadigd raakt.

SSD’s: SSD’s hebben alle beperkingen van HDD’s overwonnen. SSD’s raken nooit beschadigd door meerdere overschrijvingen. De levensduur van de SSD’s is bijna oneindig. Het gegevensverliesrisico-ID Minimum in de SSD’s

defragmentatie

HDD’s: De prestaties van HDD-schijven verslechteren door fragmentatie; daarom moeten ze periodiek worden gedefragmenteerd.

SSD’s: De prestaties van SSD-schijven worden niet beïnvloed door fragmentatie. Defragmenteren is dus niet nodig.

Prijs

HDD’s: De prijs van de mechanische harde schijven is laag omdat het mechanisme niet zo duur is.

SSD’s: De prijs van de Solid State Drive is erg hoog omdat er siliciumchips in zitten en de kosten van de siliciumchips erg hoog zijn.

Uitvoering

De prestaties van de pc met een SSD zijn veel hoger dan die van de pc met een HDD. Dus ik denk dat je bij het samenstellen van een pc voor SSD moet gaan in plaats van een HDD voor de beste prestaties.

SSD versus HDD: wat is beter voor u?

SSD heeft een toegangssnelheid van 35 tot 100 microseconden, bijna 100 keer sneller dan een traditionele mechanische HDD. Dit betekent een hogere lees-/schrijfsnelheid, sneller laden van applicaties en kortere opstarttijd.

Omdat SSD geen bewegende delen heeft, kan het schokken of trillingen verdragen die dodelijk zijn voor HDD.
HDD heeft meer vermogen nodig omdat hij de spindelmotor moet inschakelen om de schotel te laten draaien. Dit kan een aanzienlijk verschil maken bij het gebruik van draagbare apparaten die op een batterij werken.

Ook, HDD’s zijn de populaire keuze voor de meerderheid van de gemiddelde consumenten, die meestal de HDD kiezen als opslagoptie in hun nieuwe computer, simpelweg vanwege de veel lagere kosten. Integendeel, als het budget niet uw grootste zorg en snelheid is, hebben hoge prestaties prioriteit SSD drive is de juiste keuze voor u.

Dus het antwoord op die vraag is aan jou om te beslissen. Je moet balans bereiken. Maar nogmaals, SSD is geweldig!

0 Shares:
You May Also Like