Spotify zal later dit jaar audiostreams van cd-kwaliteit uitrollen

spotify mobile new look

Spotify gaat eindelijk de verliesvrije weg in, waarbij de streaming-audiogigant aankondigt dat het binnenkort de mogelijkheid biedt van audiostreams van cd-kwaliteit.

Spotify HiFi zal later dit jaar in “select markets” arriveren, kondigde Spotify maandag aan tijdens zijn online “Stream On” -evenement.

Tot nu toe hebben de muziekstreams van Spotify een toppunt bereikt van 320 Kbps in het lossy Ogg Vorbis-formaat, hoewel het in het verleden audiostreaming van cd-kwaliteit heeft getest.

Spotify moet nog zeggen hoeveel het zal vragen voor zijn nieuwe Spotify HiFi-laag, hoewel het bedrijf tijdens een van Spotify’s tests in 2017 een extra $ 7,50 per maand in rekening bracht voor audio van cd-kwaliteit. Spotify rekent momenteel $ 10 per maand voor individuen of $ 15 voor gezinnen.

In de aankondiging voegde Spotify eraan toe dat zijn HiFi-streams ook compatibel zullen zijn met Spotify Connect-compatibele luidsprekers, en dat het “zal samenwerken met enkele van ‘s werelds grootste luidsprekerfabrikanten om Spotify HiFi toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk fans.”

Nu Spotify een hoogwaardig audioniveau aan het buigen is, zal het zich aansluiten bij een selecte groep streamingdiensten zoals Amazon Music HD, Tidal, Deezer en Qobuz, die allemaal audiostreaming via cd of beter aanbieden. Amazon Music HD, Deezer en Qobuz rekenen $ 15 per maand voor hun hifi-muziekstreams, terwijl Tidal $ 20 per maand vraagt.

Word of Spotify’s nieuwe HiFi-laag is welkom nieuws voor diegenen die audio van hogere kwaliteit van de streamingdienst wilden, maar in termen van pure audiokwaliteit schiet het nog steeds tekort bij de streams met hoge resolutie die worden aangeboden door Amazon Music HD , Tidal en Qobuz.

Terwijl muziekbestanden van cd-kwaliteit zijn gecodeerd met een resolutie van 16 bits en een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz, wordt audio met een hoge resolutie over het algemeen beschouwd als tracks die zijn gecodeerd met een resolutie van 24 bits en een bemonsteringsfrequentie van 48 kHz of hoger. Natuurlijk is het de vraag of het menselijk oor het verschil voorbij een bepaald punt kan zien, maar de meeste mensen kunnen het verschil zien tussen muziekstreams van cd-kwaliteit en muziekstreams met verlies.

Nu Spotify zich heeft aangesloten bij de lossless audioclub, staat de druk op concurrenten met alleen verlies, zoals Apple Music, Napster, Pandora en YouTube Music, om hun spel op te voeren. Gezien Apple’s sterke aanwezigheid op de markt voor oordopjes en koptelefoons – we denken natuurlijk aan de AirPods Max van $ 549 – zal het interessant zijn om te zien of Cupertino de volgende stap zet in het high-fidelity audiospel.

0 Shares:
You May Also Like