Spotify HiFi-releasedatum: wanneer komt de verliesvrije laag van Spotify?

In februari 2021 deed Spotify een gedurfde belofte om verliesloze muziekstreaming uit te rollen voordat het jaar om was. Fast forward meer dan een jaar later, en er is nog steeds geen teken van Spotify HiFi.

Dus, wat is er aan de hand? Spotify heeft frustrerend de lippen stijf op elkaar gehouden over het lot van Spotify HiFi, maar het bedrijf heeft een paar details over de ontbrekende service laten vallen.

Dit is wat we weten – en niet weten – over wanneer Spotify HiFi eindelijk zou kunnen arriveren.

Wat is Spotify HiFi?

Voor het eerst aangekondigd in februari 2021, werd Spotify HiFi beschreven als een manier voor Spotify Premium-gebruikers om “hun geluidskwaliteit te upgraden” naar een “CD-kwaliteit, verliesvrij audioformaat”.

Doorgaans betekent “cd-kwaliteit” streaming audio gecodeerd met een diepte van 16 bits en een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz.

Maar de sleutelterm hier is ‘lossless’, wat betekent dat de audiostream precies hetzelfde geluidsdetail bevat als de bron.

Het belangrijkste verkoopargument hier is dat je de muziek precies hoort zoals de artiest het bedoeld heeft – en inderdaad, Spotify plaatste een video waarin Billie Eilish en Finneas de voordelen van verliesloze audiostreaming prezen.

In zijn huidige vorm streamt Spotify audio met 320 kbps in het “lossy” Ogg Vorbis-formaat, wat betekent dat de audiostream behoorlijk wat detail verliest in het belang van het besparen van bandbreedte.

Wanneer komt Spotify HiFi uit?

Het korte antwoord is dat we niet weten wanneer Spotify HiFi zal arriveren, behalve dat het voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Na maanden van stilte over de kwestie, sprak Spotify begin 2022 eindelijk over Spotify HiFi, al was het maar om te zeggen dat “we nog geen timingdetails hebben om te delen.”

Destijds hebben we contact opgenomen met Spotify voor meer details, maar een vertegenwoordiger zou alleen zeggen dat het bedrijf “niets meer te vertellen had over HiFi dan de opwinding voor de toekomstige lancering.”

Hoewel Spotify HiFi officieel nog niet is gearriveerd, werd in mei 2021 een “HiFi” -pictogram in de Spotify-app gespot, terwijl een paar maanden later een gelekte “Hi, HiFi” -video de ronde deed.

Wanneer zou Spotify HiFi uitkomen?

Spotify heeft nooit een precieze releasedatum voor Spotify HiFi gegeven, maar tijdens de aankondiging in 2021 zei het dat de functie “later dit jaar” in “geselecteerde” markten zou aankomen.

Het is natuurlijk eerlijk om te zeggen dat Spotify HiFi zijn lanceringsvenster met minstens een half jaar heeft gemist.

Waarom is Spotify HiFi nog niet uit?

Goede vraag. In februari gaf Spotify-CEO Daniel Ed de schuld van “licentieproblemen” toen hem werd gevraagd naar het lot van Spotify HiFi tijdens een bedrijfsinkomstengesprek. Hier is het exacte citaat, zoals gerapporteerd door TechCrunch:

Er is nog een reden dat Spotify Spotify HiFi mogelijk heeft vertraagd: omdat het door Apple en Amazon met voeten werd getreden.

Slechts drie maanden na de Spotify HiFi-aankondiging kondigden Amazon en Apple allebei aan (afzonderlijk, maar op dezelfde dag) dat ze zouden beginnen met het aanbieden van verliesvrije, ruimtelijke audiomuziektracks met hoge resolutie, allemaal zonder extra kosten. (Apple was helemaal nieuw in lossless en ruimtelijke audiostreaming, terwijl Amazon eerder extra rekende voor lossless en ruimtelijke tracks.)

Na de aankondigingen van Amazon en Apple begon het vooruitzicht om (hoogstwaarschijnlijk) extra te betalen voor alleen muziek van cd-kwaliteit en (waarschijnlijk) geen ruimtelijke audio zijn glans te verliezen, dus misschien koos Spotify ervoor om zich terug te trekken en te hergroeperen.

Hoeveel kost Spotify HiFi?

Nogmaals, we weten het niet, hoewel Spotify wel suggereerde – althans in eerste instantie – dat Spotify HiFi iets extra zou kosten.

Hier is de niet-zo-subtiele hint, vetgedrukt om de nadruk te leggen: “Premium-abonnees in geselecteerde markten zal kunnen upgraden hun geluidskwaliteit naar Spotify HiFi.”

Dus uit de taal in de originele aankondiging klonk het zeker alsof Spotify Spotify HiFi bedoeld had als een add-on, en niet als een functie die al is opgenomen voor Premium-abonnees.

Het is ook vermeldenswaard dat Spotify al in 2017 audiostreams van cd-kwaliteit heeft getest en op dat moment een extra $ 7,50 per maand in rekening bracht voor het voorrecht.

Nogmaals, Spotify ging echter nooit in detail over hoeveel – of zelfs als – het meer zou vragen voor Spotify HiFi. En zelfs Spotify was aanvankelijk ingesteld om extra kosten in rekening te brengen voor lossless streaming, het had die plannen kunnen wijzigen in het licht van de daaropvolgende aankondigingen van Amazon en Apple.

Biedt Spotify HiFi muziekstreaming met hoge resolutie aan?

Veel rivalen van Spotify’s streaming muziek, waaronder Amazon Music Unlimited, Apple Music, Qobuz en Tidal, bieden “hoge resolutie” muziekstreaming, dat wil zeggen, audio die is gecodeerd met een hogere resolutie en bemonsteringssnelheid dan 16-bits/cd-kwaliteit 44,1 kHz audiotracks.

De meeste soorten industrie zijn het erover eens dat 24-bit/48kHz de drempel is voor audio met hoge resolutie, en de streamers die dit ondersteunen, leveren streams met hoge resolutie tot 24-bit/192kHz.

Maar Spotify heeft nooit iets gezegd over audio met hoge resolutie in de eerste Spotify HiFi-aankondiging; alles wat het beloofde was “CD-kwaliteit” audio, die kwalificeert als “hi-fi” maar niet “hi-res”.

Natuurlijk is het een nogal verhit debat of het menselijk oor het verschil kan zien tussen cd-kwaliteit en audio met hoge resolutie (of trouwens, of de meeste mensen het verschil tussen lossy en lossless kunnen onderscheiden), maar we hebben gewonnen duik hier niet in dat specifieke konijnenhol.

Biedt Spotify HiFi ruimtelijke audio?

Net als bij audio met een hoge resolutie, heeft Spotify in zijn Spotify HiFi-aankondiging nooit iets gezegd over ruimtelijke audio, dat wil zeggen muziektracks die zijn gecodeerd met 3D-surroundeffecten.

Ondertussen bieden Spotify-concurrenten Amazon Music, Apple Music en Tidal wel ruimtelijke audiotracks aan in formaten als Dolby Atmos en Sony 360 Reality Audio.

Nogmaals, Spotify heeft misschien ruimtelijke audioplannen in de maak, maar als dat zo is, heeft het zijn kaarten nog niet getoond.

0 Shares:
You May Also Like