Spotify HiFi is nog steeds een no-show terwijl het jaar ten einde loopt

spotify mobile new look

Het is bijna 10 maanden geleden sinds Spotify aankondigde dat lossless muziekstreaming van cd-kwaliteit “later dit jaar” naar de service zou komen. Maar met nog maar drie weken te gaan in 2021, dringt de tijd voor Spotify op om zijn belofte waar te maken.

Geopenbaard in februari tijdens het Stream On-evenement, zou Spotify HiFi “CD-kwaliteit, lossless audio” naar zowel de Spotify-app als Spotify Connect-compatibele luidsprekers brengen. Spotify heeft niet onthuld of Spotify HiFi zou worden opgenomen in zijn standaard abonnementsniveaus of extra zou kosten, en evenmin heeft het een lanceringsvenster beperkt tot voorbij het tijdsbestek van ‘dit jaar’.

Maar sinds die eerste aankondiging hebben we geen piep van Spotify gehoord over zijn HiFi-functie, en de streaminggigant reageerde niet op een recente vraag van TechHive. Voorlopig blijven de muziekstreams van Spotify maximaal 320 Kbps in het lossy Ogg Vorbis-formaat.

Ondertussen hebben de concurrenten van Spotify een aantal belangrijke stappen gezet in de lossless audio-afdeling. Apple en Amazon maakten de grootste plons in mei, toen de twee bedrijven lossless muziekstreaming uitrolden zonder extra kosten voor betalende abonnees. (Lossless streaming was gloednieuw voor Apple Music, terwijl Amazon eerder extra in rekening had gebracht voor zijn lossless muzieknummers.)

Naast het simpelweg aanbieden van muzieknummers zonder verlies van cd-kwaliteit, bieden Apple en Amazon ook een aantal extra functies die (voorlopig) verder gaan dan de aangekondigde HiFi-service van Spotify: ondersteuning voor audio met hoge resolutie (of 24-bits) als ruimtelijke audio aangedreven door Dolby Atmos en (op Amazon Music) Sony’s 360 Reality Audio-technologie.

Nu Apple en Amazon zonder extra kosten lossless muziek streamen naar de massa, moesten hifi-muziekstreamers die een premie vroegen voor audiotracks van cd-kwaliteit en hoge resolutie hun plannen bijstellen. Qobuz verlaagde bijvoorbeeld zijn Qobuz Studio-abonnement van $ 15 per maand naar $ 13 / maand, terwijl Tidal onlangs een goedkopere cd-kwaliteitslaag boog voor $ 10 per maand naast zijn streamingplan met hoge resolutie van $ 20 / maand.

Het is natuurlijk niet zo dat Spotify het hele jaar op zijn handen heeft gezeten. De streamer heeft hard gewerkt aan zijn podcasting-activiteiten van miljoenen dollars en heeft vorige maand betaalde podcast-abonnementen voor wereldwijde gebruikers uitgerold.

Spotify is er eindelijk ook in geslaagd om songteksten op de Spotify-app te lanceren, een functie waar gebruikers al lang naar verlangden.

En hoewel Spotify sinds de eerste aankondiging niets officieels over HiFi heeft gezegd, zijn er aanwijzingen dat achter de schermen aan het project is gewerkt. Gebruikers met arendsogen zagen in mei een ‘HiFi’-pictogram in de app, terwijl in augustus een uitgelekte ‘Hi, HiFi’-video de ronde deed.

Spotify heeft in 2021 nog een paar weken om ons te verrassen met zijn HiFi-functie, maar het begint te voelen alsof we moeten wachten tot minstens volgend jaar voor streams van cd-kwaliteit van de streaminggigant.

0 Shares:
You May Also Like