Sony TV onthult quantum dot OLED en mini-LED-achtergrondverlichting op CES

a95k lifestyle mainjpg

Quantum dot OLED is de nieuwste technologie om tv’s te raken, en Sony’s vlaggenschip OLED-tv’s zullen als een van de eersten het onder de naam Bravia XR OLED en Triluminos Max presenteren. Pure RGB QD OLED belooft helderdere beelden en meer waarheidsgetrouwe kleuren over het hele luminantiebereik dan wordt geboden door de huidige oogst van RGB+W OLED’s.

Het andere grote nieuws van het bedrijf is de introductie van mini-LED-achtergrondverlichting in de nieuwe K-serie lcd-tv’s en de Bravia Cam-webcam, die zowel omgevingsdetectie als videochat mogelijk maakt.

QD OLED—RGB vervangt RGB+W

Alle huidige OLED’s voor consumenten gebruiken een vierde witte subpixel om de helderheid te vergroten van pixels waarvan de rode, groene en blauwe elementen in dit opzicht worden uitgedaagd. Dit staat bekend als RGBW of RGB+W. Het probleem is dat het verhogen van de helderheid met behulp van wit kleuren uitwast.

De nieuwe QD OLED-technologie maakt gebruik van blauwe OLED-stralers bedekt met kwantumstippen om rood en groen te creëren, terwijl ze door het blauwe licht van de derde OLED-subpixel gaan. Omdat blauw veel helderder is dan standaard rode en groene OLED-elementen, verhoogt dit de helderheid zonder toevlucht te nemen tot een witte subpixel. Het resultaat is een echt RGB-palet over het hele luminantiebereik, in plaats van een pastelkleurig palet dat vervolgens uitwast naarmate het helderder wordt.

Sony biedt al jaren een pure-RGB-mastering OLED-monitor aan en deze werd veel gebruikt door professionals uit de filmindustrie. Het was echter slechts 24 inch en onbetaalbaar voor de gemiddelde gebruiker. Deze nieuwe technologie is veel goedkoper met veel hogere opbrengsten, waardoor het praktisch is voor grotere panelen.

Verbeterde LCD-achtergrondverlichting

Sony’s 2022 K-serie lcd-tv’s zetten ook een grote stap voorwaarts met de introductie van mini-LED-achtergrondverlichting. Mini-LED’s verminderen artefacten in de achtergrondverlichting, zoals blooming, drastisch, terwijl ze ook betere zwarttinten en contrast leveren dan traditionele full-array achtergrondverlichting. Mini-LED wordt snel de standaard op lcd-tv’s van hogere kwaliteit.

sony z9k

We kijken ernaar uit om in een toekomstige review te zien hoe goed Sony omgaat met de technologie in vergelijking met TCL en andere vroege vogels met mini-LED-achtergrondverlichting.

Nog steeds geen interne 8K

Bij een gebrek aan vooruitgang dat moeilijk te doorgronden is, mist Sony’s nieuwe 8K UHD Z9K van de bovenste plank nog steeds de ondersteuning voor 8K-weergave vanaf USB-massamedia of YouTube. Dit is een functie die elke andere 8K-tv die we hebben beoordeeld, biedt. Alleen signalen die via HDMI worden ingevoerd (een relatief CPU-vriendelijke taak die geen decodering vereist) worden op deze tv weergegeven in 8K UHD.

We zouden hier niet op hameren als Sony een firmware- of besturingssysteemupdate beloofde die het zou leveren, maar het bedrijf doet dat niet. Het is een flinke tekortkoming in ons boek, maar we zijn er even zeker van dat het sommige consumenten niets kan schelen.

Bravia-camera

Sony sprak over zijn nieuwe Bravia Cam-camera die in eerste instantie alleen videochat ondersteunt, maar uiteindelijk optimalisatie van beeld en geluid mogelijk maakt door de locatie van kijkers in de kamer te volgen. De laatste mogelijkheden komen via een firmware-upgrade.

bravia cam

Sony belooft dat dit een lokale functie is die geen informatie over het web verzendt. Dat hopen we natuurlijk.

De Bravia Cam wordt geleverd met de Z9K- en A95K-serie; het zal beschikbaar zijn als een optionele upgrade voor de A90K-, A80K-, X95K-, X90K-, X85K- en X80K-series.

Ik kijk er naar uit om te testen

We zijn benieuwd naar de nieuwe tv’s van Sony. QD OLED en mini-LED zijn enorme stappen voorwaarts die de meeste van onze klachten over de achterblijvende implementatie van de nieuwste technologieën door het bedrijf wegnemen. Quantum dots voor Sony lcd-tv’s iemand?

0 Shares:
You May Also Like