Sony SRS-XB13 Bluetooth speaker review: Sonic goedheid om je pols

sony srs xb13 overhead

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Goed monofoon geluidSuper draagbaar en aantrekkelijkMeer bas dan de meeste luidsprekers, deze kleine IP67-classificatie (water- en stofbestendig)

nadelen

Nog steeds geen ton bas vergeleken met grotere luidsprekers Niet overdreven luid

Ons oordeel

Deze kleine luidspreker met IP67-classificatie is zo goed als mogelijk vanwege zijn kleine formaat en levert meer bas dan zijn rivalen. Koop er twee en combineer ze tot een zeer draagbare en zeer stereo-oplossing.

Sony’s SRS-XB13 compacte Bluetooth-luidspreker van $ 60 is een van de best klinkende, monofone persoonlijke luidsprekers die ik ben tegengekomen. Natuurlijk kun je maar zoveel doen met zijn kleine afmetingen en een enkele luidspreker, maar Sony lijkt het potentieel op het gebied van audioweergave te hebben gemaximaliseerd. Het heeft ook een IP67-classificatie, wat betekent dat het grotendeels ongevoelig is voor water en stof. In dit andere verhaal lees je alles over IP-codes.

Ontwerp en functies

De SRS-XB13 is iets minder dan vier centimeter lang met een diameter van ongeveer 2,75 centimeter. Dit is meestal een recept voor een ernstig gebrek aan bas, omdat laagfrequente golven veel langer zijn dan het binnenste van de luidspreker. Sony verbetert dit enigszins door de 1,8-inch top-firing driver uit te breiden met een passieve driver die golven naar de zijpoorten aan de onderkant van het apparaat stuurt. Ze gebruiken misschien andere trucs, maar het resultaat is een ongewoon sterke bas – voor een luidspreker van dit formaat.

sony srs xb13 bedieningselementen

Zoals je hierboven kunt zien, zijn de standaard Bluetooth-speakerbedieningen aanwezig, evenals een microfoon voor gebruik tijdens telefoongesprekken en met je stemassistent. De aan / uit-knop is, nou ja, de aan / uit-knop. De Bluetooth-knop is voor het koppelen met telefoons enz. (kort indrukken) of een andere Sony-luidspreker als stereopaar (lang indrukken).

De plus- en minknoppen hebben een enkele functie – het volume verhogen en verlagen – terwijl de afspeel-/pauzeknop die u ziet meerdere extra functies heeft: een telefoongesprek beantwoorden/beëindigen en Google Assistant (Android) of Siri (iPhone) oproepen via lange druk op.

De reden dat ik zo gedetailleerd ben ingegaan op de knopfunctionaliteit, is dat de meegeleverde bedieningshandleiding erop lijkt te bewijzen dat een foto niet altijd meer zegt dan duizend woorden. Er is online een Help-gids die ook in deze details duikt.

De SRS-XB13 is verkrijgbaar voor $ 60 in koraalroze, citroengeel, lichtblauw, taupe, zwart en poederblauw, passend bij je stemming of gevoel voor stijl. Sony heeft het wattage van het apparaat niet vermeld, maar ik schat ongeveer 5-10 watt van het volume dat het apparaat produceerde. Er wordt beweerd dat de looptijd van de batterij 16 uur is, en ik heb er 6 gezien voordat ik dit artikel naar bed bracht.

Geluid en looptijd

Er is eigenlijk maar zoveel dat je kunt doen aan het produceren van bas als de lengte van de luchtkamer in een luidspreker kleiner is dan de golffrequentie die je wilt produceren. Sony claimt een frequentierespons van 20 Hz tot 20.000 Hz voor de SRS-XB13; er zal echter een enorme dip rond de 100 Hz-markering zijn als u dat in een grafiek uitzet.

Voorbehoud terzijde, hoewel de Extra Bass-naam misschien een beetje misleidend is, produceert de SRS-XB13 meer bas dan elke andere luidspreker van zijn formaat die ik ooit heb getest.

Sony srs xb13-logo

Het is dus niet erg subwooferachtig, maar het geluid van deze kleine luidspreker is zo goed als je in de categorie zult vinden. Het is niet overdreven luid, maar de natuuronderzoekers zullen je daar dankbaar voor zijn. Het is geen feestspreker. Het middenbereik is mooi gedefinieerd en er is genoeg high-end dat niets verstikt of gesmoord klinkt. Tenminste als je de topspeaker naar je toe richt.

De SRS-XB13 kan worden gekoppeld aan een tweede Sony-luidspreker om echte stereo te produceren, maar het bedrijf heeft me geen seconde gestuurd om dat te testen. Uit ervaring uit het verleden vermoed ik dat de verbetering merkbaar zal zijn. Vooral omdat je ze goed uit elkaar kunt plaatsen voor een breder dan normaal (stereo-eenheid met één unit) geluidsbeeld. Ook heb ik nog nooit een stereoweergave gehoord die ik niet beter vond dan de monoversie.

Bluetooth 4.2 is aan boord en de SRS-XB13 is in mijn hands-on snel aangesloten. Ik beheerde ook ongeveer 7 tot 8 van het bereik van 10 meter dat door de technologie wordt geboden in mijn uitdagende appartement met zijn met kippengaas beladen muren. Ik had zes uur speeltijd (Sony claimt zestien uur speeltijd) en telde in mijn luistertests met de SRS-XB13 nog steeds sterk.

Gevolgtrekking

Zolang je je bewust bent van de geluidslimieten van monofone luidsprekers van dit formaat, dan is de SRS-XB13 net zo goed of beter dan al het andere dat er is. Ik zou je graag willen vertellen hoe ze in stereo gepaard klonken, maar daarvoor sta je er alleen voor.

0 Shares:
You May Also Like