Sony LinkBuds review: deze oordopjes met open achterkant zijn niet geweldig

Sony LinkBuds

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uniek ontwerp met open achterkant Afgestemd voor heldere vocale prestatiesUitstekende software

nadelen

Onhandige pasvormKorte levensduur van de batterijBesturingsproblemenOndermaatse muziekweergave

Ons oordeel

Het open ontwerp van de Sony LinkBuds biedt een werkelijk unieke ervaring met veel voordelen, maar een langere lijst met kanttekeningen maakt ze moeilijk aan te bevelen aan de meeste mensen op de markt voor oordopjes.

Prijs bij beoordeling

$ 179,99

Beste prijzen vandaag: Sony LinkBuds (WF-L900)

Amazone

$ 178,00

Free

Beste koop

$ 179,99

Free

Liefhebbers van over-het-oor koptelefoons zoals ik zijn bekend met koptelefoons met open achterkant; open-back zoals de Sony LinkBuds is een andere zaak. Beide typen hoofdtelefoons zorgen ervoor dat geluid van de buitenwereld vrij kan mixen met de muziek waar je naar luistert, wat zorgt voor een beter situationeel bewustzijn terwijl je onderweg bent.

Sony heeft dit bereikt met de LinkBuds door het gedeelte van de oordopjes dat over je kanaal zit zo te ontwerpen dat het cirkelvormig is met een gaatje eruit – ze zien eruit als donuts die in je oor zitten. Dit is niet Sony’s eerste poging tot een ringgebaseerde driver, maar dit is de eerste die het bedrijf hard naar de mainstream heeft gepusht. De LinkBuds zijn te koop voor $ 179,99 en bevatten enkele dwingende redenen waarom u ze zou moeten overwegen. Sony heeft veel dingen goed gedaan met de LinkBuds, en ik heb echt genoten van mijn tijd met hen, maar er zijn gewoon te veel kleine zeurende problemen die me ervan weerhouden ze zonder voorbehoud aan te bevelen.

Sony LinkBuds

Adam Patrick Murray/IDG

Waarom oordopjes met open achterkant?

Voordat ik inga op de details van de Sony LinkBuds zelf, wil ik een vraag beantwoorden die velen van jullie misschien hebben: waarom zou iemand een ontwerp met open achterkant willen? De meeste populaire oordopjes, bijvoorbeeld de Apple AirPods Pro en de Samsung GalaxyBuds 2, hebben een afgesloten “gesloten” ervaring, maar er zijn veel redenen waarom een ​​open ontwerp gunstig kan zijn. Ik geef eigenlijk de voorkeur aan een open ontwerp, vooral als ik op pad ben. Het zorgt voor veel meer situationeel bewustzijn en het biedt veiligheid in tijden waarin ik me meer bewust moet zijn van het geluid van naderend verkeer of aankondigingen op een omroepinstallatie op een luchthaven of treinstation.

En natuurlijk kan ik met iemand chatten en hoef ik me geen zorgen te maken over het uittrekken van een oordopje om volledig te horen wat ze zeggen. Natuurlijk, de meeste oordopjes hebben een soort elektronische passthrough-modus die de ingebouwde microfoons gebruikt om het omgevingsgeluid te mixen met waar je naar luistert. En dat kan in de buurt komen van natuurlijk klinken, maar het is gewoon niet dezelfde ervaring. Niets is in de buurt gekomen van de doorvoer die u krijgt met de LinkBuds. Ik moet er rekening mee houden dat de LinkBuds een beetje van de inkomende ruis blokkeren, dus het is geen transparante luisterervaring, maar ik zou zeggen dat ongeveer 90 procent van het natuurlijke geluid onaangetast doorlaat.

Het andere grote voordeel van een open ontwerp – soundstaging – spreekt de audiofiele geest aan. Over het algemeen helpt soundstaging u om de locatie, de grootte en de afstand van het geproduceerde geluid waar te nemen. Als je oordopjes en koptelefoons draagt, zitten ze letterlijk recht tegen je oren, maar elk model geeft een ander gevoel dan het ‘podium’ waar je naar luistert. Een open ontwerp zorgt voor een bredere enscenering. Persoonlijk houd ik er niet van het gevoel te hebben dat luidsprekers in mijn oor zitten en heb ik liever het gevoel dat het geluid wordt vermengd met de algehele omgeving. Sommigen zien dit misschien als een nadeel, ik zie het als een positief. De keuze om een ​​koptelefoon met open achterkant te kiezen is dan ook erg persoonlijk.

Sony LinkBuds

Adam Patrick Murray/IDG

LinkBuds-hardware en ontwerp

Laten we beginnen met de zeer unieke hardwarefuncties van de LinkBuds. Elke kleine oordop bestaat uit twee delen: er is een bolvormig segment waarin de elektronische componenten zijn ondergebracht, inclusief de batterij en microfoon, en er is een donutvormig segment waarin de driver is ondergebracht. Wanneer de aandrijfring in het oor wordt ingebracht, zit hij in uw kanaal en wordt het bolvormige segment in het grotere, verzonken gebied van het buitenoor geplaatst (de concha cavum, om precies te zijn). Het wordt op zijn plaats geklemd door een siliconen ring die over het bolvormige gebied van de oordopjes trekt en tegen het bovenste deel van de concha cavum drukt. Om in verschillende maten oren te passen, levert Sony verschillende sets siliconen ringen, die elk een ander formaat verlengstuk hebben. Ik gebruikte de middelgrote maat, maar je krijgt twee maten in elke richting voor een totaal van 5.

Het is een vreemd gevormd en vreemd passend systeem in vergelijking met standaard oordopjes. De eerste twee weken van mijn testen droeg ik eigenlijk de grote siliconen ringen, maar ik merkte al snel dat het bolvormige segment meer begon uit te steken dan ik had verwacht. Toen ik eenmaal overschakelde naar de middelgrote ring, bleef de koptelefoon prima op zijn plaats terwijl ik minder druk op mijn oren uitoefende. Mijn vrouw was erg enthousiast om de LinkBuds uit te proberen, maar werd snel teleurgesteld omdat de oordopjes gewoon niet comfortabel in haar zeer kleine oren pasten, zelfs zonder siliconen ring eraan. Oorvormen zijn zo gevarieerd dat het echt moeilijk is om de LinkBuds aan te bevelen zonder het voorbehoud dat je misschien geen perfecte pasvorm vindt.

Sony LinkBuds

Adam Patrick Murray/IDG

De geluidsproducerende helft van de Linkbuds is klein, maar het formaat van de oordopjes is vergelijkbaar met die van andere in-ear koptelefoons, waaronder de Samsung Galaxy Buds en de OnePlus Buds Pro. In tegenstelling tot die andere hoofdtelefoons schieten de LinkBuds echter tekort op het gebied van batterij, waarschijnlijk vanwege hun vreemde vorm, die niet veel ruimte overlaat voor een batterij. Sony zegt dat de oordopjes zelf 5,5 uur mee moeten gaan, met nog eens 12 uur in de oplaadcassette. Maar ik merkte dat ik dacht: “Al bijna lege batterij in de behuizing?!” vaker dan ik heb gedaan met andere oordopjes die ik heb geprobeerd. De behuizing zelf is een van de kleinste die ik heb gezien, dus ik zou graag een grotere hebben ingeruild voor een grotere batterij. Nog een kleine opmerking over de zaak: ik waardeer een goed fidget-item, en ik heb niet veel plezier beleefd aan het friemelen met de vergrendeling op de behuizing van de LinkBuds.

Sony biedt uitstekende hoofdtelefoonsoftware

De Headphones Connect-software van Sony is altijd uitstekend en biedt een groot aantal aanpassingsopties in een gebruiksvriendelijke interface. Sinds mijn beoordeling van mijn WH-1000XM4 over-ear hoofdtelefoon heeft Sony activity tracking toegevoegd, een handige functie, vooral voor een recensent zoals ik. Je vindt er ook een eenvoudige 5-bands EQ met presets, een instelling om het afspelen te pauzeren wanneer je de oordopjes verwijdert, automatische uitschakeling en nog veel meer. De LinkBuds ondersteunen Sony’s 360 Reality Audio, DSEE (Sony’s AI up-sampling) en Speak-to-Chat (die de muziek pauzeert wanneer je begint te praten). Deze voegen nieuwe manieren toe om van je muziek te genieten, maar ik heb ontdekt dat ze niet veel meer zijn dan gimmicks die niet echt veel waarde toevoegen.

Sony LinkBuds

Adam Patrick Murray/IDG

Afgezien van de typische aanpasbare tikbedieningen die alles kunnen activeren, van Google Assistent om af te spelen en te pauzeren, hebben de LinkBuds een nieuwe Wide Area Tap-optie die standaard is ingeschakeld. Als Wide Area Tap is ingeschakeld, detecteren de oordopjes tikken voor uw oor, zoals op de bovenkaak en het jukbeen, wat werkt in combinatie met tikken op de eigenlijke oordop. Het is een leuk idee en het werkte best goed, zelfs zo goed dat ik uiteindelijk nooit op de oordopjes zelf tikte. Helaas werkt het goed. Bijna elke dag zou een tik worden geregistreerd door te eten – misschien heb ik hele sterke kaken of een erg hol hoofd; hoe dan ook, dit was echt vervelend. Bovendien merk ik dat ik op de oordopjes moet drukken om ze weer op hun plaats te krijgen, wat helaas de assistent (standaard) 50 procent van de tijd activeert.

Sony LinkBuds audio- en gesprekskwaliteit

Dus, na al dit gepraat over het unieke ontwerp, hoe klinken de LinkBuds? Nou, ze klinken eigenlijk best natuurlijk. Zoals ik eerder al zei, biedt het ontwerp met open achterkant geweldige soundstaging, wat helpt bij het plaatsen en scheiden van instrumenten. Het is niet zo vooruitstrevend als ik persoonlijk leuk vind van over-ear-cans, maar het is beter dan de meeste oordopjes en nep-surround-sound-software. Muzikaal kon ik echter niet veel vinden om van te houden tijdens het gebruik van de LinkBuds. Wat ze meestal missen, is een lage dreun, een andere open-back-eigenschap. Er zit gewoon niet genoeg in deze kleine drivers om basfrequenties te pushen, en omdat het niet is afgesloten, is er geen basopbouw; van nature zal een koptelefoon met open achterkant hier altijd moeite mee hebben. Verrassenderwijs kwam ik ook een gebrek aan helderheid van het hoogste niveau tegen – de frequenties die een kristalheldere definitie bieden aan instrumenten – en opgepompte middentonen. Het aanpassen van de EQ-instellingen in de Headphones Connect-app hielp om dit deels te compenseren, maar het was eigenlijk slechts een pleister; Ik kon nooit tot een geluid komen dat ik leuk vond.

Sony LinkBuds

Adam Patrick Murray/IDG

Luisterend naar de Led Zeppelin-klassieker “Stairway to Heaven”, bijvoorbeeld, bevat Jimmy Page’s akoestische gitaarwerk een aantal zeer delicate tokkelen en tokkelen die gewoon niet duidelijk doorkomen op de LinkBuds. De instrumentatie is er, het is gewoon niet gemakkelijk om uit te kiezen, en de nuance is verloren. Hetzelfde probleem is te zien tijdens Miles Davis’ “So What”. De subtiele klikken met de hoge hoed, het penseel op de snare, het trekken aan de stand-up bas komen gewoon niet tot leven. Het pianowerk en de blazers komen mooi en duidelijk door in dat middenbereik en worden naar voren geduwd in de mix, maar daardoor vallen die elementen meer op dan ze zouden moeten.

Aan de lage kant van de dingen mist de DJ Snake / Lil Jon-samenwerking “Turn Down for What” al het gerommel en de push waar ik naar op zoek ben in dit nummer. De klap van de bashit is aanwezig, maar krijgt uiteindelijk het gevoel dat er geen vervolg is en gewoon niet bevredigt. Big Freedia’s “NO Bounce” valt net zo plat; het middenbereik is erg druk, en er is gewoon geen laag die de beat vooruit stuwt, wat resulteert in een erg rommelige weergave.

Ik zou kunnen doorgaan met voorbeelden uit mijn luistertests, maar ik denk dat je het idee wel begrijpt. Waar de LinkBuds in uitblinken – dankzij de afstemming en het open ontwerp – zijn de gesproken woordopnames. Ik luister elke week naar uren aan podcasts, en tussen dat en audioboeken, vond ik deze oordopjes een perfecte combinatie, dankzij de midrange-boost en het natuurlijkere geluidsbeeld. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat telefoongesprekken geweldig klinken, en ik kon de persoon aan de andere kant van de lijn horen met een fantastische helderheid en aanwezigheid. Het was bijna alsof ze bij mij in de kamer waren. Aan de andere kant was de kwaliteit van de LinkBud-microfoons niet om over naar huis te schrijven, omdat ze erg gevoelig zijn voor windgeruis, maar dat is zeker niet uniek voor deze oordopjes.

Sony LinkBuds

Adam Patrick Murray/IDG

Bottom-line mening van de Sony LinkBuds

Als het gaat om koopadvies, bevat mijn LinkBuds-aanbeveling een heleboel kanttekeningen. Hoewel ik ze met plezier gebruikte, realiseer ik me dat er niet veel mensen zoals ik zijn die allebei een koptelefoon met open achterkant waarderen, luisteren naar een heleboel podcasts. En met een prijskaartje van $ 180 verwachtte ik een muziekervaring van hogere kwaliteit van deze oordopjes, en ik wou dat de pasvorm niet zo onhandig was.

0 Shares:
You May Also Like