Sony HT-A9 review: Alles-in-één draadloze surround sound die werkt

ht a9 front all

Sony’s $ 1.800 HT-A9 home cinema-systeem vindt een bevredigende middenweg tussen het gebruiksgemak van een soundbar en de meeslepende audio-ervaring die wordt gecreëerd door een echte surround-luidsprekerarray met meerdere luidsprekers.

Sony gebruikt een mapping-technologie die 360 ​​Spatial Sound wordt genoemd om de indeling van uw kamer te analyseren en de illusie te creëren van 12 fantoomluidsprekers die luisteraars ervan overtuigen dat geluid afkomstig is van bovengrondse en virtuele midden- en zijluidsprekers. Gebruikers kunnen genieten van streaming en fysieke media met Dolby Atmos- of DTS:X-geluidsmixen.

Luisteraars die minder dan indrukwekkende resultaten hebben ervaren van soundbars die een “virtuele 5.1” surround-sound-ervaring beloven, hebben misschien hun twijfels, maar Sony heeft deze uitdaging absoluut opgelost en een systeem geleverd dat effectief een meeslepende ervaring levert die niet’ Het hangt af van evenveel luidsprekers, kabels en installatieproblemen in het plafond.

effect van het sony ht a9-speakersysteem

De HT-A9 is voorzien van een zenderbox die verbinding maakt met uw televisie en vier luidsprekers die draadloos verbinding maken met de zender via Wi-Fi. Sony biedt een optionele subwoofer aan – kies tussen Sony’s SA-SW3 200-watt van $ 400 of zijn SA-SW5 300-watt-modellen van $ 700. We testten met en zonder de SA-SW5 en kwamen tot de conclusie dat de subwoofer een bijna essentiële toevoeging aan het systeem is.

Na een week het HT-A9-systeem met de subwoofer te hebben gebruikt, schakelde ik terug naar een Focal Dimension-soundbar en subwoofer, alleen voor wat perspectief. The Dimension is een uitstekende soundbar, maar hij kan gewoon niet tippen aan de meeslepende luister- en kijkervaring van Sony.

ht a9-luidspreker en achterkant van ht a9-bedieningskast

Als je de kosten van de subwoofer erbij optelt, vraagt ​​Sony om een ​​toezegging van $ 2.500 voor een optimale thuisbioscoopervaring. Voor die prijs krijg je een flexibele opstelling die je gemakkelijk kunt volgen als je verhuist en een ervaring die dichter in de buurt komt van die van een uitgebreide luidsprekerarray dan wat je krijgt van zelfs de beste soundbars.

De Sony HT-A9 . instellen

Een van de meest indrukwekkende trucs in de HT-A9-tas is het vermogen om zich aan te passen aan de plaatsing van de luidspreker. Als u uw luidsprekers in een perfecte rechthoek kunt plaatsen met elke luidspreker op dezelfde hoogte, leest de mappingtechnologie de kamer en stemt elke luidspreker af op zijn locatie. Ik heb het systeem opgezet met een aantal verschillende plaatsingen van de achterluidsprekers en de algehele prestaties hadden er niet onder te lijden wanneer de achterluidsprekers zich op verschillende hoogten bevonden en niet uitgelijnd waren met de voorluidsprekers.

sony sa sw5 300 watt subwoofer

Elke luidspreker is gelabeld links of rechts en voor of achter voor gemakkelijke plaatsing (RL, FL, RR, FR) en elke luidspreker heeft zijn eigen netsnoer nodig dat op een stopcontact is aangesloten.

Schik de luidsprekers, sluit de zenderbox aan op een eARC- of ARC HDMI-poort op uw tv en volg de begeleide installatie op het scherm met behulp van de meegeleverde afstandsbediening. De installatie voor de vier meegeleverde luidsprekers was naadloos en het audio-afstemmingsproces fungeert ook als een indrukwekkende demo voor het geluidsveld dat wordt gecreëerd door de combinatie van echte en fantoomluidsprekers.

De SW5-subwoofer maakte niet zo automatisch verbinding als de andere, maar het was een eenvoudig proces om naar de geavanceerde instellingen te gaan en de sub aan de array toe te voegen. Het is een klein probleem, maar als Sony het installatieproces zou aanpassen om te vragen of er een subwoofer wordt gebruikt voordat de HT-A9 ernaar scant, omdat het tegelijkertijd scant naar de vier meegeleverde luidsprekers, zou de installatie-ervaring bijna perfect zijn.

Sommige gebruikers hebben problemen met audio-uitval gemeld. Ik heb de HT-A9 getest met een Google WiFi Mesh Router-systeem. Tijdens de installatie verschenen alle afzonderlijke Google-routerknooppunten op het Sony-configuratiescherm, maar elk vertoonde de identieke SSID. Er was geen manier om te weten welk knooppunt zich het dichtst bij de Sony-zender bevond. Nadat ik uitval had ondervonden, controleerde ik de netwerkinstellingen en ontdekte dat ik een lage signaalsterkte kreeg en waarschijnlijk was verbonden met een routerknooppunt in een ander deel van het huis.

Ik herhaalde de netwerkconfiguratie totdat de Sony verbinding maakte met een knooppunt dat een signaal van 100 procent afleverde en het knooppunt vervolgens een paar centimeter van de HT-A9-luidsprekers verwijderde. Alle verbindings- en uitvalproblemen verdwenen; het systeem is sindsdien ijzersterk.

sony ht a9-luidsprekers ingezet

Sony HT-A9 luidsprekers en zender

De afzonderlijke luidsprekers zijn zo ontworpen dat ze plat tegen een muur kunnen worden geplaatst als de indeling van de ruimte dat vereist. Elk heeft een 19 mm naar voren gerichte tweeter met een volledige ranger-gebalanceerde driver. Er is ook een opzwepende driver die geluid van het plafond weerkaatst om het volledige Dolby Atmos/DTS:X-effect te creëren.

De HT-A9-zender is ontworpen als een bridge, dus gemakkelijk te gebruiken met een 4K UHD-speler of een spelsysteem. Sluit je apparaat aan op de HDMI-ingang aan de achterkant van de HT-A9 en gebruik dezelfde HDMI-ingang op je televisie voor zowel het HT-A9-menu als je film- of gamecontent. In een andere knipoog naar het duidelijk en eenvoudig houden van de installatie, is er een sticker die de HDMI-ingang op de zender blokkeert, zodat gebruikers die deze functie niet specifiek willen gebruiken, niet verstrikt raken door zich af te vragen wat ze daarop moeten aansluiten haven.

Het systeem ondersteunt 8K HDR, 4K-video met 120 fps en Dolby Vision, dus dit systeem zou de komende jaren klaar moeten zijn om thuisbioscoopinnovaties te ondersteunen.

sony ht a9 afstandsbediening

De film- en muziekervaring met de Sony HT-A9

Het systeem was ongelooflijk indrukwekkend bij het bekijken op 4K Ultra HD Blu-ray Disc. Vermengd met Dolby Atmos, is het geluidsontwerp van de film bijna vergelijkbaar met zijn best-in-class vechtchoreografie. De Sony HT-A9 reconstrueerde de vliegende kogels, regen, wind en suizende messen op een opmerkelijk meeslepende manier, waardoor een betere luisterervaring werd gecreëerd dan je zou hebben gevonden in de meeste theaters die de film vertoonden bij het uitbrengen. De meeste soundbars hebben gewoon niet de mogelijkheid om een ​​audioveld te genereren dat vergelijkbaar is met de hoogte en diepte die door de HT-A9 worden gecreëerd.

Sony’s 360 Reality Audio creëert een meeslepende audio-ervaring voor gebruikers die compatibele nummers afspelen van Amazon Music HD, TIDAL, nugs.net of Deezer. Het effect is uitgesproken en uw ervaring hangt af van hoe u zich voelt bij het luisteren naar muziek die al dan niet is opgenomen of ontworpen voor een surround-sound-formaat. Als je een fan bent van het proces, levert Sony absoluut de ervaring.

Het HT-A9-systeem bevat ook de DSEE Extreme-technologie die belooft audiobestanden met een lagere resolutie op te schalen naar iets dat meer lijkt op hoge resolutie. Het is dezelfde technologie die wordt gebruikt in Sony’s goed aangeschreven WH-1000XM4 draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking en, nogmaals, de effectiviteit ervan is gekoppeld aan hoe u denkt over algoritmen die de lege plekken opvullen. Voor mij werkt het proces zeker zoals geadverteerd.

Sony ht a9 schakelkast achterpaneel

Gebruikers kunnen elke gewenste muziekservice streamen via Chromecast, Apple AirPlay 2 of Spotify Connect. Het is ook ontworpen om te werken met zowel Google Assistant als Amazon Alexa als je op zoek bent naar een spraakopdrachtoptie.

Als je een compatibele Sony Bravia-televisie hebt – ik niet – wordt het HT-A9-systeem geleverd met een audiokabel die op de tv kan worden aangesloten voor wat ze Acoustic Center Sync noemen. Deze functie is ontworpen om de luidsprekers van de televisie als middenkanaal te gebruiken. Het systeem doet het zo goed op zichzelf met middenkanaalaudio dat het moeilijk voor te stellen is dat de televisieluidsprekers een enorm verschil maken voor gebruikers, maar iedereen met een compatibele tv zou het op zijn minst eens moeten proberen.

Bottom line op de Sony HT-A9: Geweldig

Het Sony HT-A9 home theater-systeem neemt momenteel een unieke plaats in ergens tussen een high-end soundbar en een volledig surround-luidsprekersysteem. Ervaren audioliefhebbers zijn allemaal apparaten tegengekomen die beloofden opwindende nieuwe technologieën te lanceren, maar er niet in slaagden een ervaring te bieden die voor luisteraars werkte als een praktische, dagelijkse optie.

Sony heeft de code zeker gekraakt. Dit audiosysteem met virtuele luidsprekertechnologie is aangekomen als een volledig volwassen product dat klaar is om te concurreren met elke thuisbioscoopoptie die momenteel op de markt is.

0 Shares:
You May Also Like